Raad van State verwerpt annulatieverzoek tegen stikstofdecreet

De Raad van State heeft, zoals verwacht, het annulatieverzoek verworpen dat de Verenigde Veehouders hadden ingediend tegen het stikstofdecreet. De Raad stelt namelijk dat hij niet bevoegd is en volgt daarmee het standpunt van de auditeur.

3 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 3 maart 2024 20:28
Lees meer over:

De vzw Verenigde Veehouders werd een tijd geleden opgericht om het stikstofakkoord van de Vlaamse regering juridisch aan te vechten. Op 20 december diende de groepering van veehouders een verzoekschrift in bij de Raad van State om het stikstofdecreet te schorsen en nietig te verklaren. De organisatie laakt dat de tekst gebaseerd is op verkeerde cijfers. Bovendien brengt hij niet alleen de Vlaamse landbouw, maar de economische activiteit en welvaart in gevaar, luidt het.

In zijn beslissing stelt de Raad niet bevoegd te zijn om een voorstel van decreet te vernietigen. Daaruit volgt dat de Raad van State "geen rechtsmacht" heeft om kennis te nemen van het voorliggende annulatieberoep. Eerder wees de auditeur er al op dat enkel het Grondwettelijk Hof bevoegd is om uitspraak te doen over de nietigverklaring.

Zowel boerenorganisaties als milieuvereniging niet blij met goedkeuring stikstofdecreet
Uitgelicht
De landbouworganisaties reageren teleurgesteld op de goedkeuring van het ontwerp van het stikstofdecreet woensdag. Zowel Boerenbond, Groene Kring als het Algemeen Boerensyndic...
25 januari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek