Natuurorganisaties over stikstofakkoord: "Te weinig focus op natuurherstel"

Milieu- en natuurorganisaties betwijfelen of het stikstofakkoord juridisch en in de praktijk zal standhouden. "De laatste maanden is de focus verschoven naar juridische goochelarij, en is het doel - de natuur herstellen en onze gezondheid beschermen - naar de achtergrond verdwenen", klinkt het bij Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, Greenpeace, WWF, BOS+, Dryade en WMF.

14 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 november 2023 22:05
Lees meer over:

"Toekomstperspectief met kleine t, voor zowel natuur als landbouw", reageren de milieuorganisaties. Niet natuurbescherming, maar wel het mogelijk maken van vergunningen vormt volgens hen de kern van het stikstofakkoord. Ondanks de budgetten voor natuurherstel en gedeeltelijke afbouw van de veestapel, betreuren de organisaties dat "de garanties die nodig zijn om de natuur in goede staat te brengen naar de achtergrond verdwijnen". 

De milieuorganisaties zetten vraagtekens bij de robuustheid van het akkoord. "De stikstofuitstoot van bestaande industrie en transport blijft onterecht buiten schot", luidt het. Bovendien vinden de organisaties het ongehoord dat Vlaanderen aan Europa zou vragen om de lat voor natuurbescherming lager te leggen voor onze dichtbevolkte regio.

Met de focus op dure technologie wordt het destructieve businessmodel van de agro-industrie bovendien versterkt, ten koste van agro-ecologische boeren en de natuur

Joeri Thijs - Greenpeace

Volgens de organisaties wordt er onvoldoende rekening gehouden met de bedenkingen van de Raad van State over onder meer de ondoeltreffendheid van de technologische maatregelen en de vergunningverlening op krediet. "Het advies was een uitnodiging om het probleem bij de bron aan te pakken: een integrale verduurzaming van de landbouwsector. Voor milieu- en natuurverenigingen betekent dat een verschuiving met agro-ecologische focus", aldus Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu. 

"Met boekhoudkundige trucjes tracht dit akkoord het zo goed als volle stikstofbad kunstmatig groter te maken. Onze natuur zal verstikken, maar op papier zal er geen vuiltje aan de lucht zijn", zegt Joeri Thijs van Greenpeace. "Met de focus op dure technologie wordt het destructieve businessmodel van de agro-industrie bovendien versterkt, ten koste van agro-ecologische boeren en de natuur."

Climaxi: "Akkoord op maat van industrie, agrarische inbegrepen"

"De Vlaamse regering zet een koehandel op in stikstof, het lijkt alsof we in de vorige eeuw zijn." Zo reageert klimaatorganisatie Climaxi op het bereikte stikstofakkoord. Dit akkoord is geschreven op maat van de industrie, de agrarische inbegrepen", zegt Filip De Bodt van Climaxi. "Ratcliffe (de CEO van Ineos, red.) krijgt zijn kraker, de industriële landbouw mag de familiale boeren verder doodknijpen en de natuur is de sigaar. Tegelijkertijd hoopt de Vlaamse regering zijn infrastructuurprojecten (Oosterweel, Brusselse Ring) door een aantal juridische procedures te loodsen." 

De klimaatorganisatie zegt zich te zullen blijven verzetten tegen Ineos Project One. "Onze argumenten blijven dezelfde: het gebruik van schaliegas en het verder bouwen op fossiele brandstoffen. We hebben nu andere investeringen nodig", klinkt het nog.

Tot slot meent Climaxi dat ook binnen de landbouw voor industriële belangen wordt gekozen. "Via systemen zoals luchtwassers worden kleine familiale boeren buitenspel gezet", aldus nog De Bodt. "Men weet dat kleine boeren niets over hebben om te investeren en dat ze nu sowieso nog meer zullen opgekocht worden door grote agrobedrijven." 

Politiek reageert op stikstofakkoord: "Boeren en natuur betalen de prijs"
Uitgelicht
Na lange onderhandelingen over het stikstofakkoord is er eindelijk witte rook te zien op het Martelaarsplein. "Een noodlanding is geen zachte landing", stelt Demir. "We zijn z...
14 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek