Parlementairen hekelen onderscheid in aanpak van industrie en landbouw

In het langverwachte debat in de Commissie Economie over de waarborgregeling die de Vlaamse regering voor de ethaankraker van Ineos trof, hekelden de oppositiepartijen niet alleen het gebrek aan transparantie over de afspraken die met Ineos zijn gemaakt. Ook de ongelijke behandeling tussen landbouw en industrie werd uitvoerig besproken.

24 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 augustus 2023 23:35
Lees meer over:
Ineos eerste steenlegging_Ineos

Focus op waarborgregeling

Wie had gedacht om in de Commissie Economie meer te weten te komen over het voorstel van decreet dat door N-VA en Open Vld werd ingediend in het Vlaams parlement na het Ineos-arrest, kwam bedrogen uit. Commissievoorzitter Robrecht Bothuyne (cd&v) maakte dat meteen duidelijk bij de start van de Commissie: “We zijn hier bijeengekomen om de financiering van de investering van Ineos in de haven van Antwerpen te bespreken. De agenda gaat niet over het voorstel tot decreet of over de vergunningsproblematiek.”

Bij aanvang van de zitting hekelde de oppositie het gebrek aan transparantie van de Vlaamse regering. “Wij hebben documenten gekregen die voor 90 procent zijn zwartgemaakt", zei Thijs Verbeurgt van Vooruit. "Wij moeten hier vandaag dus discussiëren over een waarborgregeling waarvan we niet de documenten hebben." Jos D'Haese van PVDA had het over censuur. "Een regeringsbeslissing valt niet onder de bedrijfsvoering van Ineos", zei hij. "Hier wordt gecensureerd."

"Alles wat ik mocht delen heb ik gedeeld", antwoordde minister van Economie Jo Brouns (cd&v). "Maar ik ben met handen en voeten gebonden aan ‘non-disclosure agreements’. De vertrouwelijkheid van commerciële gegevens is belangrijk voor bedrijven." Volgens hem werd de geheimhoudingsverklaring al geschonden doordat parlementsleden citeerden uit de documenten die wel ter beschikking werden gesteld.

(Lees verder onder de video)

VIP-behandeling voor Ineos?

Waar de focus van het debat moest liggen op de waarborgregeling die de Vlaamse regering met Ineos heeft getroffen, klonk er ook heel wat kritiek over de moeite die diezelfde regering heeft gedaan in het Ineos-dossier. "Deze regering verliest haar volledige geloofwaardigheid", zei Ilse Malfroot van Vlaams Belang. "Ze gaat plat op de buik. Denk eens aan de boeren en andere bedrijven die geen garanties krijgen." Volgens Malfroot wordt op die manier de perceptie gewekt dat er geen vergunning wordt verleend op basis van juridisch en feitelijk onderzoek, maar “à la tête du client”.  

Ook bij Groen en PVDA was men niet mals voor de Vlaamse regering. “Je moet maar eens landbouwer zijn en dit zien. De VIP-behandeling die Ineos krijgt, is in elk geval niet weggelegd voor een landbouwer”, sprak D’Haese. Mieke Schauvliege (Groen) noemde het “bedieningspolitiek van de bovenste plank”. “N-VA, en zeker in N-VA Antwerpen, danst naar de pijpen van Ineos. Er wordt achteloos een vergunning verleend en wanneer die wordt teruggefloten, komen alle ministers onmiddellijk terug uit vakantie wanneer topman Ratcliffe daar om vraagt. Al gauw wordt er over een termijn van vier maanden voor een nieuwe vergunning gesproken. En dat terwijl onze landbouwers al drie jaar wachten op een stikstofdecreet. Dat is wat ons betreft het meest schandalige van heel deze affaire.” Volgens haar is het vooral minister Demir die “als enige partij grote flaters heeft begaan in dit dossier”.

Maar niet alleen Schauvliege viseerde de grootste regeringspartij. “Het is de N-VA die er niet in slaagt om investeringszekerheid te bieden en een stikstofakkoord af te sluiten. Het is minister van Omgeving Zuhal Demir die in een voor N-VA zo belangrijk dossier een vergunning routinematig en achteloos heeft afgeleverd”, aldus D’Haese.

Minister Brouns reageerde op de beschuldiging van ongelijke behandeling. “Mijn kompas als minister van Economie is dat ik sta voor gelijke en rechtszekere kansen voor al wie onderneemt in Vlaanderen. Dat geldt zowel Ineos als de kippenboer in Turnhout.” De minister erkende wel dat het sentiment van ongelijkheid heel breed leeft in de samenleving. “Daarom zeg ik heel duidelijk wat mijn kompas is. Ik moet vandaag vaststellen dat heel wat landbouwbedrijven het niet onder de markt hebben en daar heb ik mij zeer voorzichtig mee uitgedrukt”, stelde hij.

"Geen rode loper maar respect"

De minister-president startte zijn betoog met in de overtreffende trap te spreken over de ethaankraker van Ineos. “Het gaat niet zomaar om een vergunning van een bedrijf zoals er zoveel zijn. Het is het grootste, meest vernieuwende, meest duurzame investeringsproject in de chemiesector in heel Europa van de laatste jaren”, zo stelde hij. Jambon noemde de investering “cruciaal voor onze economie en onze welvaart”.

De vernietiging van de vergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen is volgens hem als een mokerslag binnengekomen. “Dat wij als regering meteen daarna in gesprek zijn gegaan met de Ineos-topman heeft niets te maken met de rode loper uitrollen, maar alles met respect. Die man investeert 5,5 miljard euro in Vlaanderen. Het is niet meer dan normaal dat hij zich op zijn minst wil vergewissen of zijn investeringsproject nog wel over het nodige draagvlak beschikt”, zo sprak Jambon de Commissie Economie toe. Hij wees er nog op dat hij openstaat voor overleg met alle mensen wiens vergunning is geweigerd. “Iedereen die een overleg vraagt met mij, kan dat krijgen”, klonk het.

Tinne Rombouts (cd&v) gaf aan dat ze tevreden was met de woorden van de minister-president over in overleg gaan met mensen die duurzaam willen investeren in Vlaanderen. “Waar ik wel een vervelend gevoel van krijg, is dat ik tezelfdertijd moet vaststellen dat het ene na het andere verhaal opduikt van landbouwbedrijven die zelfs geen eenvoudige hervergunning krijgen. Het gaat zelfs niet om uitbreidingen of nieuwe bedrijven”, aldus de cd&v-politica. “Ik hoor van gemeenten en provincies dat ze van de Vlaamse overheid het signaal krijgen dat ze niet tot hervergunning van landbouwbedrijven mogen overgaan. Dat er bijna alles aan wordt gedaan om niet te hervergunnen.”

Volgens Rombouts gaat dit volledig in tegen wat minister Demir eerder heeft gezegd in de Commissie Leefmilieu: dat er ten alle tijden moet voor gezorgd worden dat landbouwbedrijven niet in de problemen komen met hun hervergunning. "Ik moet vandaag vaststellen dat landbouwers tot 20.000 euro neerleggen voor hun hervergunningsaanvraag en koudweg het signaal krijgen dat die niet kan worden verleend", zei ze. "Ik zou willen vragen om het enthousiasme dat u aan de dag legt voor elke ondernemer die wil investeren in Vlaanderen, ook aan de dag te leggen voor wie nu al investeert in de Vlaamse voedselindustrie die trouwens ook één van de meest duurzame ter wereld is", klonk het nog richting Jambon.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Beeld: Ineos

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek