header.home link

Meer dan helft van Belgische gemeenten voorstander van statiegeld

6 september 2021

Net iets meer dan de helft van de Belgische gemeenten, 307 van de 581 gemeenten, heeft zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ze vragen daarmee de verschillende regeringen in ons land om statiegeld op blikjes en plastic flessen in te voeren. Het gaat om 203 Vlaamse, 3 Brusselse en 101 Waalse steden en gemeenten.

Lees meer over:
statiegeld-blikjes-afval-zwerfvuil-1280

In Wallonië werd de laatste maanden een sterke groei opgetekend. Zo riep de Waalse tegenhanger van de VVSG, de Union des Villes et Communes Wallones (UVCW), bevoegd minister van Milieu Céline Tellier (Ecolo) in een advies eind juni onder meer op om voor statiegeld te gaan. Vorig jaar ondertekenden bijna alle boerenorganisaties en de hele Waalse milieubeweging al een open brief in Le Soir.

0

van de 581 Belgische gemeenten zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie

0

van de Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij de Statiegeldalliantie

Nederland heft sinds 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes. Eind 2022 volgt dezelfde maatregel ook voor blikjes. “Dat heeft het debat in België doen heropleven”, merkt de Statiegeldalliantie op. “De Waalse en Brusselse regering hebben statiegeld in hun regeerakkoord opgenomen. Wij hopen dat alle gewestregeringen snel positief op onze oproep reageren en het proces starten om statiegeld in wetgeving vast te leggen", klinkt het. "Onze straten zullen schoner zijn, ons platteland zal schoner zijn, het vee zal veiliger zijn en we zullen besparen op de inzamelkosten."

De Statiegeldalliantie pleit al sinds 2017 voor de invoer van statiegeld. De organisatie verenigt steden en gemeenten, milieu- en landbouworganisaties. Onder meer ABS, Ferm en Bond Beter Leefmilieu zijn aangesloten.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek