ABS steunt nieuwe statiegeldcampagne 'Yes We Can!'

Om tot een structurele oplossing voor zwerfvuil te komen, heeft de Statiegeldalliantie een nieuwe campagne gelanceerd onder de noemer ‘Yes We Can!’. Daarmee willen 13 Belgische gemeenten en 55 Nederlandse gemeenten samen met tal van andere organisaties pleiten voor een snelle invoering van statiegeld. ABS is één van de organisaties die deelneemt.

24 november 2020  – Laatste update 24 november 2020 16:23
Lees meer over:

De Statiegeldalliantie is een Nederlands-Belgisch initiatief van tal van verenigingen, bedrijven, lokale overheden en andere organisaties die zwerfafval beu zijn. “Plastic drankflessen en drankblikjes vervuilen onze straten, bermen, stranden, rivieren en zeeën”, klinkt het. Sinds 2017 roept de alliantie de Nederlandse en Belgische overheden op om structurele en eerlijke oplossingen in te voeren onder de vorm van statiegeld op alle plastic drankflessen en drankblikjes.

Met een nieuwe campagne wil de Statiegeldalliantie een signaal geven aan de overheden. “In acht Europese landen bestaat statiegeld op blik en plastic flessen al jarenlang. Tien andere Europese landen beslisten de voorbije vier jaar om statiegeld in te voeren of uit te breiden”, luidt het.

Draagvlak groeit

Nederland lijkt intussen te zwichten voor de vraag naar statiegeld. In april van dit jaar besliste de Nederlandse overheid om statiegeld in te voeren op alle plastic flessen. In België is het nog niet zover, maar toch is er goede hoop. Zowel de Waalse, de Brusselse als de federale regering heeft de invoering van statiegeld in hun respectievelijk regeerakkoord voorzien. “Samen willen we de politici nu aanmoedigen om door te zetten en deze voornemens om te zetten in wetten en decreten”, aldus de Statiegeldalliantie.

Wij dringen aan op een snelle invoering van statiegeld in België, zowel voor de veiligheid van ons vee als voor het proper houden van onze weiden en velden

Eric Claeys - Directeur Algemeen Boerensyndicaat

Landbouworganisatie ABS steunt de alliantie al langer. “Wij dringen aan op een snelle invoering van statiegeld in België. Voor de veiligheid van ons vee en het proper houden van onze velden en weiden. Zwerfvuil, en zeker blik, glas en plastic, heeft een nefaste invloed op onze landbouwactiviteiten. Onze Vlaamse ABS-boeren steunen dan ook ten volle de ‘Yes We Can!’-campagne voor statiegeld”, zegt Eric Claeys, directeur van het Algemeen Boerensyndicaat.

Meldpunt scherp-ins

Weggegooide blikjes en flessen in graskanten, weides en velden zijn niet enkel milieu- en visueel vervuilend. Voor dieren zijn ze potentieel dodelijk. Na het maaien of verhakselen komt het vermalen metaal en glas in het veevoeder en op die manier in de magen van de dieren terecht. Vaak leidt dit tot de dood van het dier, een heel pijnlijke dood bovendien. Wanneer de dieren niet sterven, kan het voor economische schade voor de landbouwer zorgen omdat de melkproductie eronder lijdt.

Het Departement Landbouw en Visserij heeft daarom een Meldpunt scherp-ins bij runderen in het leven geroepen. In het voorjaar van 2019 maakte het Departement bekend dat het op een jaar tijd 79 meldingen had ontvangen van runderen die zwerfvuil hadden binnenkregen. In 55 gevallen was het dier overleden, 24 keer was het mogelijk om het dier nog te redden. "Het werkelijke aantal dieren dat overlijdt door weggegooide blikjes en flesjes ligt zeker veel hoger en vormt een echt probleem”, zei woordvoerder Nele Vanslembrouck toen. Het Departement roept veehouders op om elk geval van scherp-in te melden zodat het zicht krijgt op de werkelijke omvang van het probleem.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek