Geen spoor van statiegeld in regeerakkoord, zoektocht naar alternatieven start

nieuws

Statiegeld op blikjes en plastic flesjes staat niet in het nieuw Vlaams regeerakkoord. "We zijn er niet van overtuigd dat dit de goede manier is", zegt het kabinet van minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns (cd&v) dinsdag aan VRTNWS. De regering onderzoekt of er alternatieven zijn om het zwerfvuil te verminderen.

1 oktober 2024
Lees meer over:
statiegeldnederland-1024

Het systeem van statiegeld lag de vorige legislatuur op de regeringstafel. Terwijl Nederland in 2021 statiegeld invoerde voor flesjes en in april vorig jaar voor blikjes, mét succes, kwam het bij ons niet verder dan enkele proefprojecten. Tot een finale beslissing kwam het dus niet.

In het nieuwe regeerakkoord wordt er ook met geen woord over gerept. Het kabinet-Brouns sluit niet uit dat zo'n systeem er toch nog komt, maar de regering bekijkt ook alternatieven. "We blijven ambitieus om zwerfvuil te verminderen. We zullen de komende tijd bekijken hoe we de doelstellingen zullen halen."

Europese verplichtingen

Eerder dit jaar raakten de onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten het eens over het reduceren van verpakkingsafval. De lidstaten moeten tegen 2029 minstens 90 procent van de plastic flesjes en drankblikjes gescheiden inzamelen. Daarvoor moeten ze een systeem van statiegeld invoeren, tenzij ze reeds over een ander systeem beschikken dat verzekert dat ze de doelstelling zullen halen.

Toen die beslissing bekend raakte, verklaarde toenmalig bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) dat er na een definitieve beslissing 12 tot 15 maanden nodig is om een systeem van statiegeld in te voeren, klassiek of digitaal. "De invoering zal dus eerder voor eind 2025 zijn", zei Demir maanden geleden.

Bron: VRT NWS, Belga, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek