header.home link

Digitaal systeem of niet, statiegeld komt er tegen 2025, verzekert Demir

11 januari 2023

In 2025 komt er zeker statiegeld op plastic drankverpakking. Indien het proefproject voor een digitaal systeem niet positief is, komt er een klassiek statiegeldsysteem zoals in het buitenland. Dat verzekerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag tijdens een gedachtewisseling in de commissie Landbouw van het Vlaams parlement. De oppositie toonde zich andermaal sceptisch over het digitale systeem en de haalbaarheid ervan.

Lees meer over:
zwerfvuilafvalstatiegeld

Net voor de jaarwisseling besliste de Vlaamse regering om de onderhandelingen met andere gewesten op gang te trappen rond de invoering van een uniform statiegeldsysteem, dat het zwerfvuil moet terugdringen. Hierbij geeft Demir de voorkeur aan een digitaal systeem, in plaats van een inzameling van verpakkingen in bijvoorbeeld winkels. Daarbij zou de blauwe zak of een slimme vuilbak kunnen worden gescand om het statiegeld terug te krijgen.

Maar in Wallonië voert de bevoegde minister Céline Tellier (Ecolo) een studie over klassiek statiegeld, merkte Mieke Schauvliege (Groen) op. Het digitaal systeem is een voorstel van de afvalsector en houdt volgens haar heel wat risico's in, zowel op vlak van toegankelijkheid als op vlak van privacy. Steve Vandenberghe (Vooruit) vulde aan dat het digitale systeem nog nergens bestaat.

Plan B

Onder meer Jos D'Haese (PVDA) vroeg zich af hoe de inzameling op publieke plaatsen zou gebeuren, terwijl Leo Pieters (Vlaams Belang) erop wees dat de productnormering een federale materie is, waardoor de gewesten bij het federale zullen moeten aankloppen als ze het systeem over heel het land willen invoeren. Voorts drongen verschillende sprekers erop aan om reeds tegen eind 2023 klaar te zijn met een plan B, moesten de proefprojecten negatief zijn.

Ook al stond ze zelf jarenlang op de rem in discussies over statiegeld, zei minister Demir verheugd te zijn dat er unanimiteit is over de invoering ervan en verzekerde ze dat ze alle systemen van statiegeld met een open vizier bekijkt. Het klassieke systeem heeft volgens haar het nadeel dat alles apart verzameld moet worden en dat de flesjes niet geplet mogen worden, wat voor problemen kan zorgen in een klein appartement. "Nu verzamelt men alles in de blauwe zak", zei ze nog.

Klankbordgroep

Demir erkende dat er nog vragen zijn over het digitale systeem, maar daarvoor dienen de proefprojecten die in 2023 worden gestart door OVAM en zullen geëvalueerd worden op fraudegevoeligheid, toegankelijkheid, doeltreffendheid en gebruiksvriendelijkheid. Daarbij komt er ook een klankbordgroep met onder meer de milieuorganisaties.

De minister vond het ook goed dat het systeem voor alle plastic flessen zal gelden. Volgens haar kiest men best voor één prijs en voor een beloning voor wie veel flesjes inzamelt. Voor het openbaar domein denkt ze aan het stimuleren voor het inzamelen in winkels, tank- en treinstations en gemeenten die veel last hebben van zwerfvuil.

Uitgelicht
Vlaanderen wil tegen 2025 een digitaal systeem voor statiegeld op drankverpakkingen op poten zetten. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft van de regering een mandaat...
26 december 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek