nieuws

Ecosysteem Belgische Noordzee staat onder druk door vervuiling en klimaatverandering

nieuws

Het mariene ecosysteem van de Noordzee staat onder druk door onder meer vervuiling en klimaatverandering. Dat blijkt uit het rapport Belgische Mariene Strategie 2024 van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

31 maart 2025  – Laatst bijgewerkt om 31 maart 2025 13:49
noordzeestrandzeekust

In het rapport staat een evaluatie van de staat van het mariene milieu in de Belgische Noordzee. Zo blijkt uit het rapport dat de populaties van bruinvissen, zeevogels en andere soorten zoals vissoorten kwetsbaar blijven door menselijke verstoring en klimaatverandering. Maar ook de verstoring van de zeebodem zorgt voor de achteruitgang van soorten. 

Intussen blijft de gemiddelde temperatuur van het zeewater stijgen, wat een impact heeft op de verspreiding van soorten. Ook de toename van CO2-uitstoot brengt de groei van onder meer schelpdieren en plankton in gevaar. Daarnaast vergroten extreme weersomstandigheden en de stijgende zeespiegel de kwetsbaarheid van kustgebieden en hun ecosystemen. 

Bovendien blijft de hoeveelheid plastic afval in de Noordzee volgens het rapport een hardnekkig probleem, met grote gevolgen voor zeedieren. Ook vormt onderwatergeluid door scheepvaart en industriële activiteiten een toenemend risico voor zeezoogdieren, zoals bruinvissen.

Algengroei en invasieve exoten

Door de toevoer van stikstof en fosfor, grotendeels via rivieren, is er seizoensgebonden algengroei, waardoor ecosystemen ontwricht worden. Er worden ook nog altijd nieuwe invasieve uitheemse soorten ontdekt. Al zijn er ook positieve ontwikkelingen, want de uitbreiding van beschermde gebieden draagt bij tot het behoud en herstel van ecosystemen. 

Hoewel het visserijbeheer is verbeterd, blijft overbevissing volgens het rapport een uitdaging voor bepaalde commerciële vissoorten. Zo blijft het volgens onderzoekers belangrijk om economische groei en milieubescherming in evenwicht te houden. Daarnaast breidt offshore windenergie zich snel uit. "Hoewel het een belangrijke rol in de energietransitie speelt, heeft het ook een ecologische impact die nauwlettend moet worden gemonitord", klinkt het.

Raadpleeg het rapport.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek