Europa wil wegwerpverpakkingen voor groenten en fruit verbieden vanaf 2030

De onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over het reduceren van verpakkingsafval. Zo moeten meer verpakkingen recycleerbaar worden en worden bepaalde wegwerpverpakkingen zoals die van verse groenten en fruit verboden tegen 2030, meldt het Parlement. Het doel is om het verpakkingsafval in de EU tegen 2040 met minstens 15 procent te reduceren in vergelijking met 2018.

5 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 5 maart 2024 10:06
Lees meer over:
verpakkingplasticgroentesupermarkt

In december vorig jaar bereikten de Europese milieuministers al een akkoord over een wet die het verpakkingsafval in Europa moet verminderen. Na het akkoord van maandag moeten zowel de EU-lidstaten als het Europees Parlement het wetsvoorstel nog goedkeuren.

Volgens het akkoord moeten verpakkingen vanaf 2030 recycleerbaar zijn en wordt wegwerpplastic verboden in de horeca. Horecazaken moeten bovendien toelaten dat klanten hun eigen recipiënt meenemen voor afhaalmaaltijden. Bepaalde wegwerpverpakkingen, zoals die voor verse groenten en fruit, voor voeding en drank voor de horecasector, voor individuele verpakkingen van bijvoorbeeld sauzen of suiker en voor kleine toiletartikelen zoals die voorzien worden in hotels, worden vanaf 2030 verboden.

Daarnaast moeten de lidstaten tegen 2029 minstens 90 procent van de plastic flesjes en drankblikjes gescheiden inzamelen. Daarvoor moeten ze een systeem van statiegeld invoeren, tenzij ze reeds over een ander systeem beschikken dat verzekert dat ze de doelstelling zullen halen. En het akkoord bant PFAS in verpakkingen die in contact komen met voeding tegen 2026.

Volgens de meest recente cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat telde de EU in 2021 188,7 kilogram verpakkingsafval per inwoner. De statistieken verschillen wel sterk van land tot land. Zo produceerde de gemiddelde Kroaat in 2021 slechts 74 kilogram verpakkingsafval, terwijl in Ierland 246 kilogram afval per hoofd van de bevolking werd geregistreerd. De Belg produceerde gemiddeld 170 kilogram verpakkingsafval.

Milieuorganisaties lanceren campagne tegen "oververpakte" producten
Uitgelicht
Vier milieuorganisaties hebben maandag een campagne gelanceerd waarin ze oproepen om geen dubbele of "oververpakte" producten meer te kopen. De organisaties willen daarmee de...
19 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek