VN-onderhandelingen over plasticverdrag mislukken

nieuws

In de Zuid-Koreaanse stad Busan is de vijfde onderhandelingsronde over een wereldwijd bindend verdrag tegen plasticvervuiling zonder akkoord geëindigd. De kern van het meningsverschil was de weigering van olierijke landen onder leiding van Saoedi-Arabië om een ​​deal te accepteren die beperkingen oplegde aan de plasticproductie. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de onderhandelingen volgend jaar worden hervat.

2 december 2024 VILT-redactie
afvalzwerfvuilplastic

Na jaren van voorbereiding onderhandelden vertegenwoordigers van meer dan 170 landen de hele week in Busan over bindende maatregelen om de wereldwijde plasticvervuiling in te perken. De bedoeling was om in Zuid-Korea tot een finaal akkoord te komen, maar dat is mislukt. Jaarlijks produceert de wereld meer dan 450 miljoen ton plastic, voornamelijk uit fossiele brandstoffen, en genereert ze 350 miljoen ton plasticafval.

Geschil

De VN-onderhandelaars slaagden er niet in om de verdeeldheid over het terugdringen van plasticproductie op te lossen. Meer dan 100 landen uit onder meer de Europese Unie, Afrika en Latijns-Amerika eisen een plafond op de productie van plastic, maar enkele olieproducerende landen als Saoedi-Arabië en Rusland willen daar niet van weten.

Een handvol landen kant zich tegen het voorstel om plasticproductie te reduceren omwille van economische belangen. Aardolie is namelijk een belangrijke grondstof voor de productie van plastic. Tijdens de VN-top hebben enkele olieproducerende landen daarom getracht de koers te verschuiven naar een doeltreffend afvalbeheer, en niet naar minder plasticproductie.

Toen er zondagavond laat eindelijk een openbare plenaire vergadering bijeenkwam, zei de voorzitter, Luis Vayas Valdivieso, dat er vooruitgang was geboekt, maar dat “we ook moeten erkennen dat er nog steeds een paar cruciale kwesties zijn die ons ervan weerhouden een alomvattende overeenkomst te bereiken”. De uitkomst onderstreept de moeilijkheden bij het terugdringen van het gebruik van een materiaal dat alomtegenwoordig is en een wereldwijde miljardenindustrie ondersteunt.

"Luidruchtige minderheid"

Zondag hekelden de Europese Unie en een coalitie van gelijkgestemde landen uit Latijns-Amerika, Afrika en Oceanië de constante tegenwerking van de olieproducerende landen. "Wij zijn ongerust over de voortdurende obstructie van landen", zo verklaarde de Franse minister van Energie Olga Givernet zondag op een persconferentie waar ook vertegenwoordigers van Panama, Mexico, Fiji, Rwanda en de Europese Unie aanwezig waren. De vertegenwoordigers van de VS en China, de twee grootste producenten van plastic, stuurden hun kat naar die persconferentie. Ook Rusland en andere olieproducerende landen bleven afwezig.

Ook Wereld Natuur Fonds (WWF) reageert ontgoocheld. "Tijdens de onderhandelingen hebben we voortdurende oppositie van een luidruchtige minderheid van landen gezien, die duidelijk te kwader trouw onderhandelen en geen waardevol verdrag willen", luidt het in een statement.       

Vandaag blijft de vraag hoe de groeiende berg plastic afval in de wereld aangepakt kan worden. Tijdens zijn speech benadrukt de voorzitter dat er extra tijd nodig zal zijn om de onopgeloste kwesties effectief aan te pakken. “Er is een algemene overeenkomst om de huidige sessie op een later tijdstip te hervatten om onze onderhandelingen af ​​te ronden", aldus Valdivieso.

De onderhandelingen worden volgend jaar voortgezet. Alles bij elkaar wordt al tien jaar aan een verdrag gesleuteld.

Bye bye blauwe bakjes? Supermarkten zoeken ecologisch alternatief
Uitgelicht
Er komt wellicht een einde aan de iconische blauwe wegwerpbakjes voor champignons. De Belgische supermarktketens zoeken samen een herbruikbaar alternatief. Dat bericht De Tijd...
27 november 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek