Bye bye blauwe bakjes? Supermarkten zoeken ecologisch alternatief

nieuws

Er komt wellicht een einde aan de iconische blauwe wegwerpbakjes voor champignons. De Belgische supermarktketens zoeken samen een herbruikbaar alternatief. Dat bericht De Tijd. Via het samenwerkingsverband Reusable Packaging Coalition willen Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl samenwerken om op grote schaal in te zetten op herbruikbare verpakkingen.

27 november 2024
Lees meer over:
Champignons blauwe bakjes 2 - Groenten & Fruit Desaeger

Een alternatief voor de blauwe bakjes moet hoe dan ook gevonden worden, omdat de Europese wetgeving daarom vraagt. Als de Europese Packaging and Packaging Waste Regulation dit jaar wordt goedgekeurd, zullen verpakkingen voor eenmalig gebruik vanaf 1 januari 2030 verboden worden in Europa voor groenten en fruit onder 1,5 kilogram.

Een alternatief voor het blauwe bakje ligt niet zo voor de hand als men zou denken. Zo moet het deksel variabele info bevatten, zoals de barcode en de vervaldatum, wat in een herbruikbaar model een uitdaging is. Bovendien concurreert het alternatief met de bijzonder efficiënte productieketen waarin de huidige blauwe bakjes worden geproduceerd.

Grootschalige samenwerking

Net daarom is de samenwerking tussen supermarkten en de andere productiepartners van groot belang. Tom Domen van het Antwerpse design- en innovatiebureau Made coördineert het initiatief. Begin volgend jaar wordt in de regio Mechelen een proefproject opgestart waarbij de hele keten wordt betrokken, van de champignontelers en de verpakkingsproducenten tot zij die de herbruikbare bakjes moeten inzamelen en reinigen.

“Vanuit eigen ervaring met circulaire modellen weten we dat de sleutel financieel is”, zegt Domen in De Tijd. 'Als je een gedragsverandering wil, moet je plaatje economisch kloppen. Daarop sneuvelen de meeste projecten in deze richting. Uit individuele projecten die hergebruik onderzoeken, blijkt dat de kosten al snel verdubbelen. Met zo'n businesscase kan je niet afkomen. Maar bij samenwerking neemt de meerkostprijs al gauw af tot zo'n tien procent. Als je echt iedereen aan tafel krijgt, kunnen je kosten zelfs dalen.”

Volgens Domen biedt deze grootschalige samenwerking dus unieke mogelijkheden. “Dat iedereen mee aan tafel zit, is volstrekt uniek”, zegt hij nog in De Tijd. “Als je de businesscase wil doen kloppen, is harmonisatie een cruciaal element. Deze samenwerking schept de schaalgrootte om dat te realiseren. Aan ons om dat te bewijzen.”

Microplastics maagdarmkanaal dringen ook door in visfilets, stelt Canadese studie
Uitgelicht
Microplastics zijn nog wijder verspreid dan we altijd hebben gedacht. Volgens een nieuwe Canadese studies bevatten visfilets 17 keer meer plasticdeeltjes dan we aanvankelijk d...
22 juli 2024 Lees meer

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek