Demir: “Statiegeld op plastic verpakking niet voor eind 2025"

nieuws

Een statiegeldsysteem op plastic drankverpakkingen zal nog niet voor eind 2025 zijn. Dat zei Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het parlement na vragen van Mieke Schauvliege (Groen) en Steve Vandeberghe (Vooruit). Alle EU-lidstaten moeten tegen 2029 minstens 90 procent van alle plastic flesjes en drankblikjes gescheiden inzamelen. Daarvoor moeten ze een systeem van statiegeld invoeren, of een ander systeem dat het behalen van deze doelstelling garandeert.

12 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 12 maart 2024 19:53 Ruben De Keyzer

Demir wees er dinsdag op dat het om een voorlopig akkoord gaat, dat nog definitief moet worden afgeklopt. Eenmaal dat is gebeurd, wil ze de tekst eerst zorgvuldig juridisch onderzoeken. Daarnaast wacht de minister naar eigen zeggen nog steeds op de Waalse studie. "Want ik wil een systeem invoeren dat gelijk loopt met de andere gewesten." Volgens Demir is er na de beslissing 12 tot 15 maanden nodig om een systeem van statiegeld in te voeren, klassiek of digitaal. "De invoering zal dus eerder voor eind 2025 zijn."

"Verschuilen achter Wallonië"

"Ik ben teleurgesteld, ik zie echt geen daadkracht meer", reageerde Steve Vandenberghe. "Ik had nooit gedacht dat een N-VA-minister zich zou verschuilen achter Wallonië om geen beslissingen te nemen." Mieke Schauvliege wees erop dat er in Brussel al quasi beslist is om een klassiek systeem in te voeren. Wallonië koos er al eerder voor om plastic flessen af te leveren in fysieke inzamelpunten in bijvoorbeeld grootwarenhuizen, zoals al jarenlang het geval is in Duitsland.

"Of (Brussels) minister Alain Maron iets heeft gezegd in het parlement, I don't care", reageerde Demir. "Met alle respect, maar meneer Maron gaat het beleid niet maken in Vlaanderen. Wie is meneer Maron?"

Digitaal én fysiek

Bij een digitaal statiegeldsysteem zou in plaats van de inlevering in fysieke machines de verpakking gescand worden in een slimme vuilbak om via een unieke QR-code gescand te kunnen worden om het statiegeld terug te krijgen. Dit systeem is nog nergens uitgerold, maar een studie van Ovam moest dit jaar meer duidelijkheid scheppen over de haalbaarheid. De resultaten waren niet overweldigend positief. Een digitaal statiegeldsysteem zou kunnen werken voor een deel van het afval, maar het zou sowieso moeten worden aangevuld met fysieke inzamelpunten, stelt de studie. Maar overal in België tegen 2025 slimme vuilbakken zetten, dat lijkt niet haalbaar.

Europa wil wegwerpverpakkingen voor groenten en fruit verbieden vanaf 2030
Uitgelicht
De onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over het reduceren van verpakkingsafval. Zo moeten meer verpakkingen recycleerbaar...
5 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek