Drie organisaties starten proefproject digitaal statiegeld

Drie organisaties gaan de komende maanden in Vlaanderen digitaal statiegeld uittesten. Het gaat om het bedrijf Unbox, de bedrijvengroep Twintag-Verhaert-Cegeka en de organisatie DDRS Alliance. Dat meldt afvalstoffenmaatschappij OVAM in een persbericht. Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moeten de resultaten van de proefprojecten toelaten om in het najaar van 2023 te beslissen over welke vorm van statiegeld er tegen 2025 komt voor blikjes en plastic drankverpakkingen.

3 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 mei 2023 13:58
Lees meer over:
statiegeldblikjeszwerfvuilafval-1280

De Vlaamse regering besliste eind vorig jaar om tegen 2025 statiegeld in te voeren op blikjes en flessen. Dat moet helpen in de strijd tegen zwerfvuil. Welk systeem het wordt, is nog niet beslist. “Aangezien Vlaanderen met de blauwe pmd-zak over een performant inzamelsysteem beschikt, om verder te bouwen op het goede sorteergedrag van de Vlaming en om innovatie alle kansen te geven, werd besloten om in de loop van 2023 digitale statiegeldsystemen uit te testen”, aldus OVAM. Ook de verpakkingsindustrie wil een digitaal systeem en mag daar proefprojecten over starten. Als die niet succesvol zijn, is het klassieke statiegeldsysteem met terugbrengmachines een optie.

Een publieke oproep voor proefprojecten rond digitaal statiegeld leidde tot 14 kandidaturen. Een stuurgroep selecteerde daaruit drie organisaties, in overleg met verschillende milieu- en consumentenverenigingen: DDRS Alliance, Unbox en Twintag-Verhaert-Cegeka. "De drie geselecteerden zullen uitgenodigd worden om een concreet projectvoorstel in te dienen om nog voor de zomer van start te kunnen gaan met de pilootprojecten", stelt OVAM.

Drie locaties

Aan elk van de geselecteerden is ook gevraagd om hun technologie te testen op drie verschillende plaatsen: in een gesloten omgeving (bv. een bedrijf), een halfopen omgeving (bv. een vakantiepark) en in een open omgeving (bv. een gemeente).

In antwoord op vragen van Tinne Rombouts (cd&v), Steve Vandenberghe (Vooruit) en Mieke Schauvliege (Groen) zei minister Demir dinsdag in het Vlaams parlement dat de pilootprojecten tegen het najaar duidelijkheid moeten brengen of (en hoe) een digitaal statiegeldsysteem kan ingevoerd worden. "Men zal zich moeten bewijzen. De resultaten moeten er zijn", aldus Demir. Met andere woorden: zijn de resultaten van de proefprojecten met het digitale statiegeld niet goed, dan wordt het wellicht het klassieke statiegeldsysteem.

Cd&v-parlementslid Tinne Rombouts toont zich wat "bezorgd" over de mogelijke invoering van het digitale statiegeld. Dat de flesjes en blikjes en mogelijk ook de zakken gescand moeten worden met een smartphone verlaagt volgens haar "de toegankelijkheid en het gebruiksgemak". "We moeten vermijden dat we daarmee een soort foert-gedrag creëren", aldus Rombouts.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek