header.home link

Bredene pioniert met statiegeldproject

14 juli 2022

Bredene lanceert deze zomer een proefproject rond statiegeld. Daarmee wil de kuststad het zwerfvuil aanpakken op strand en bewijzen dat het systeem werkt.

Lees meer over:
zwerfvuil-afval-blik-1280

“Iedereen die een dagje doorbrengt op onze Belgische stranden stoort er zich aan. Tegen het einde van de dag liggen er meer plastic flesjes en blikjes op het strand dan dat er dagjestoeristen op een handdoek hebben gelegen”, vertelt burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit). Om de stranden terug veilig en proper te maken, voert Bredene een tijdelijk systeem van statiegeld in. Tussen 15 juli en 15 augustus krijg je aan 3 strandposten 20 eurocent terug als je de PET-flessen terugbrengt.

Bredene trekt hiermee resoluut de kaart van de strijd tegen zwerfvuil op het strand en plastic in zee. Vandenberghe, zelf een groot pleitbezorger van statiegeld, ziet dit als een eerste stap om statiegeld op PET-flessen bekend te maken en inwoners en toeristen te sensibiliseren. “Daarnaast willen we aan de Vlaamse regering bewijzen dat statiegeld de enige manier is om zwerfvuil significant te verminderen”, aldus de burgemeester.

Alliantie

Bredene is net als vele andere gemeenten al geruime tijd aangesloten bij de statiegeldalliantie. Het was al eerder van plan om een statiegeldsysteem in te voeren binnen de gemeente, maar een aantal juridische beperkingen staat de eenvoudige praktische uitrol van een statiegeldsysteem in de weg.

Het gemeentebestuur wordt dagelijks geconfronteerd met de enorme hoeveelheden plasticafval op de stranden en de hoge opruimkosten die hiermee gepaard gaan. Het zwerfvuil is bovendien een grote ergernis bij de inwoners. Maar in plaats van te verminderen, neemt de problematiek steeds maar toe, zo blijkt ook uit de cijfers van de OVAM. In 2019 werd er in Vlaanderen naar schatting 22.641 ton zwerfvuil verzameld, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2017 en maar liefst 29,4 procent meer dan in 2013. De vele, doorgaans dure, beleidsinitiatieven, denk aan Mooimakers, en sensibiliseringscampagnes en vrijwilligersacties ten spijt.

Landen als Duitsland en Nederland hebben al een systeem van statiegeld ingevoerd. Studies tonen bovendien aan dat de invoering van zo’n systeem het recyclagecijfer van ongeveer 64 procent naar boven de 90 procent zou stuwen.

Als de koe het scherp krijgt

Ook landbouworganisaties zijn al jaren vragende partij om werk te maken van statiegeld. Jaarlijks sterven immers duizenden runderen door weggegooide blikjes in grasvelden. Die worden met het gras mee gemaaid en versnipperd en komen zo in het veevoer terecht. Runderen die kleine stukjes ijzer of glas binnenkrijgen, sterven uiteindelijk een trage en gruwelijke dood. Onder boeren is dit fenomeen bekend als “een koe die het scherp krijgt”.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek