Landbouworganisaties zetten schouders onder zwerfvuilcharter

Boerenbond, Landelijke Gilden en ABS hebben het zwerfvuilcharter ondertekend. Met het charter wil Vlaanderen een tandje bijsteken in de strijd tegen zwerfvuil.

17 augustus 2021  – Laatste update 17 augustus 2021 17:30
Lees meer over:
zwerfvuil-afval-blik-1280

In 2019 was het aandeel zwerfvuil gestegen met 14 procent in vergelijking met twee jaar eerder. Nochtans heeft Vlaanderen zichzelf een doelstelling opgelegd om tegen 2022 het zwerfvuil met 20 procent te doen dalen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelde daarom samen met verschillende private en publieke spelers het zwerfvuilcharter op.

Het charter komt bovenop het reeds bestaande verpakkingsplan dat de overheid met de verpakkingsindustrie heeft vastgelegd. Met het actieprogramma worden een aantal extra concrete acties op korte termijn (2021-2022) beschreven die belangrijk zijn in de strijd tegen zwerfvuil. Die acties worden per stakeholder of groep stakeholders vastgelegd.

Ook ABS, Boerenbond en Landelijke Gilden ondertekenden het charter, waarin naast de 20 procent-doelstelling ook het engagement is opgenomen om op korte termijn concrete acties uit te rollen in de strijd tegen zwerfvuil.

“Ondanks de kwakkelzomer vinden fietsers en wandelaars tijdens deze vakantie toch de weg naar onze mooie landbouwgebieden, waar op dit moment volop geoogst wordt”, schrijft Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker in het ledenblad Boer & Tuinder. “Ze zijn er zeer welkom. Het zwerfvuil dat sommigen helaas achterlaten, is dat niet.”

“Niet zeggen, maar doen”

Boerenbond en Landelijke Gilden willen plattelandsgebruikers blijven sensibiliseren via de gekende zwerfvuilbordjes. “Maar ook heel concreet met onze nieuwste campagne #PlezantPlatteland, waarbij we via sociale media en advertenties in een heel gamma druk gelezen tijdschriften zoals Libelle Nest, Libelle en Knack, oproepen tot wederzijds respect voor het platteland”, aldus De Becker. “Een beetje goede wil van beide kanten maakt het voor iedereen zoveel plezieriger, toch?”

Meer info over de actie #PlezantPlatteland vind je op de website van Landelijke Gilden.

Ondertekenaars:

Private actoren: Fost Plus, Comeos, Tabaksindustrie, Belgische Brouwers, Fevia,  Koninklijk Verbond van de industrie van waters en frisdranken, de Bouwunie, Vlaams Confederatie Bouw, Febetra, Transport en Logistiek Vlaanderen, Unizo, Pack4Food, Algemeen Boerensyndicaat, Landelijke Gilden, Boerenbond

Publieke actoren: Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, 5 Provinciegouverneurs, Departement Omgeving, Provincie West-Vlaanderen, Agentschap Wegen en Verkeer, De Vlaamse Waterweg, De Vlaamse Milieumaatschappij, Agentschap voor Natuur en Bos, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, Mooimakers en Vlaams Minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme

Tijdens het najaar van 2021 volgt een evaluatie van het verloop van de acties en zal worden bekeken of de doelstellingen zullen gehaald worden.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek