Al meer dan 200 gemeenten vragen invoering statiegeld

Het aantal gemeenten dat de invoering vraagt van statiegeld voor blikjes en plastic flessen heeft de kaap van 200 overschreden. De teller staat op 205, waarvan 193 Vlaamse gemeenten. Dat meldt de Statiegeldalliantie.

16 maart 2021  – Laatste update 16 maart 2021 10:34
Lees meer over:

De 205 gemeenten vragen de regeringen van ons land net als Nederland statiegeld te heffen op de twee drankverpakkingen om het zwerfvuil terug te dringen. In Nederland is er vanaf 1 juli statiegeld voor plastic flessen en de regering besliste er dat eind volgend jaar de blikjes volgen.

De voorbije maanden sloten veel nieuwe gemeenten zich aan bij de alliantie, klinkt het bij de Statiegeldalliantie. In Vlaanderen doen 193 van de 300 gemeenten al mee (64%). Daar komen Sint-Gillis, Koekelberg en Jette uit Brussel bij, net als negen Waalse gemeenten. Intussen telt de Belgisch-Nederlandse statiegeldalliantie al 1.125 partners (lokale overheden, organisaties, bedrijven ... ). 

De Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht. 22.641 ton zwerfvuil in 2019. Dat is 29,4 procent méér dan in 2013

De Statiegeldalliantie

Gesterkt door het Nederlandse succes roepen de 1.125 partners van de Nederlands-Belgische Statiegeldalliantie nu de Belgische regeringen op om voorbeeld van de noorderburen te volgen. “Zwerfvuil is immers een grensoverschrijdend probleem”, aldus Tom Zoete van het Recycling Netwerk. “Een plastic flesje dat in de Maas of de Schelde belandt, dobbert een tijdje later rond in een buurland of de Noordzee.”

De Waalse en Brusselse regering schreven in 2019 statiegeld in hun regeerakkoord in. De alliantie roept de Vlaamse regering op hetzelfde te doen. "De Vlaamse zwerfvuilcijfers zijn dramatisch slecht. 22.641 ton zwerfvuil in 2019. Dat is 29,4 procent méér dan in 2013. Terwijl de Vlaamse regering beloofde dat het 20 procent mínder zou zijn tegen volgend jaar."

Vlaams minister van Omgevng Zuhal Demir (N-VA) overlegt momenteel met een aantal sectoren over een 'Zwerfvuilcharter'. “Het instrument van statiegeld komt daar echter tot dusver niet in voor”, aldus Zoete. “Meer van hetzelfde beleid dus, terwijl de resultaten barslecht zijn. En dat terwijl Duitsland en de Scandinavische landen al jarenlang tonen dat statiegeld het doeltreffende middel is: het reduceert het aantal blikjes en flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent. Tot tien keer minder drankverpakkingen in de natuur dus.”

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek