Dubbel zoveel GAS-boetes voor zwerfvuil en sluikstorten

Steden en gemeenten schrijven meer en meer GAS-boetes uit voor zwerfvuil en sluikstorten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Freya Perdaens (N-VA) opvroeg bij bevoegd minister en partijgenote Zuhal Demir, meldt De Zondag.

8 maart 2023  – Laatste update 8 maart 2023 15:48
Lees meer over:
zwerfvuil-afval-blik-1280

In 2021 werden er 12.788 boetes uitgeschreven door lokale besturen. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als het jaar voordien, toen werden er 6.782 boetes uitgeschreven. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet bekend, maar wellicht zullen die opnieuw een stuk hoger liggen. Alleen al in de zogenaamde 'Week van de Handhaving' werden er 2.095 boetes uitgeschreven. "De stijging toont aan dat lokale besturen echt wel inzetten op deze problematiek", aldus Perdaens. In 2021 waren er 192 lokale besturen die GAS-boetes uitschreven, 43 die dat niet deden en 65 die geen gegevens bekendmaakten.

Zwerfvuil langs de wegen en zee

Het vele zwerfvuil langs Vlaamse wegen vormt een gevaar voor koeien: stukjes van weggegooide blikjes of ander zwerfvuil belanden na het maaien wel eens in het veevoeder. In de magen van de dieren veroorzaken die stukjes letsels, zogenaamde "scherp-ins". Zo'n letsel kan leiden tot een verminderde melkproductie, ziekte en soms tot sterfte van het dier. Jaarlijks zouden volgens een onderzoek in 2018 tot 6.200 koeien ziek worden door zwerfvuil. 

Maar ook op de Belgische stranden is er veel zwerfvuil te vinden. Per 100 meter vloedlijn werd er gemiddeld 137 stukken vuilnis gevonden in november 2022. Een getal dat vijf keer hoger is dan de Europese norm. Daar zijn niet alleen vissen de dupe van, ook zeedieren en -vogels zijn hiervan slachtoffer wanneer ze op zoek zijn naar een lekker hapje. Plastic en ander vuil in de maag stilt het hongergevoel van de dieren waardoor de hoeveelheid voedsel dat ze binnenkrijgen kleiner is. Dit heeft als gevolg dat ze een lager energiepeil hebben waardoor ze een makkelijkere prooi zijn voor predators. Ook komen tijdens de vertering giftige stoffen vrij die in hun darmen blijven hangen. Grotere stukken afval kunnen de maag of de darmen ook blokkeren met verstopping, vergiftiging of verhongering tot gevolg.

Bron: De Zondag, milieucentraal.nl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek