header.home link

VLIZ onderzoekt zwerfvuil, klimaatverandering en biodiversiteit in verschillende wateren

21 november 2022

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) voert deze week onderzoek naar zwerfvuil, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Tijdens Expeditie Simon Stevin worden de drie aspecten onderzocht in zout, brak en zoet water. Vrijdag worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

vlizsimonstevin-facebookVLIZ

Volgens VLIZ vormen plasticvervuiling, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies drie grote uitdagingen van deze tijd. "Zowel de oceaan en zeeën, als de zoete binnenwateren hebben eronder te lijden. Plastic afval vindt zijn weg via rivieren naar zee. Heel wat leven gebruikt deze zoete wateren om zich van zout naar zoet te verplaatsen. En zowel zoute als zoete wateren nemen broeikasgassen op, en spelen zo een belangrijke rol in het milderen van de klimaatcrisis", klinkt het bij VLIZ.

Het is de eerste keer dat de drie aspecten in de verschillende wateren op een vergelijkbare manier worden onderzocht. De onderzoeken gebeuren mede naar aanleiding van het tienjarig bestaan van onderzoeksschip RV Simon Stevin. De onderzoeken vinden plaats in de Noordzee, de Westerschelde en de Zeeschelde. “De afmeting, wendbaarheid en beperkte diepgang maken dat het schip niet enkel de open zee, maar ook ondiepe kustgebieden en grotere waterwegen kan bevaren. Zo kunnen wetenschappers hun onderzoeksgebied uitbreiden met de zone tussen land en zee die vaak apart bestudeerd wordt, en een cruciaal deel van de puzzel vormt”, klinkt het.

In de video hieronder laten de onderzoekers vanaf het schip een verticaal planktonnet neer om plankton te bemonsteren. Dit laat hen toe om aantallen plankton en hun verspreiding te bestuderen.

Dag van de Wetenschap

De wetenschappelijke expeditie mondt op zondag 27 november uit in de aanwezigheid van het schip in Antwerpen op de Dag van de Wetenschap, waar het brede publiek kan kennismaken met RV Simon Stevin en de onderzoekers.

De resultaten van de expeditie worden vrijdag bekendgemaakt. Naast het voorstellen van de onderzoeksresultaten zullen verschillende beleidsniveaus hun licht laten schijnen op de grote uitdagingen rond zwerfvuil, klimaatwijziging en biodiversiteit in oceaan, zeeën en zoete wateren.

Meer info: https://www.vliz.be/nl/event/dag-van-de-wetenschap-2022

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: VLIZ via Facebook

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek