Vissers halen drie keer zo veel afval uit zee in 2021

Belgische vissers hebben vorig jaar 65 ton afval uit de Noordzee bovengehaald. Dat is drie keer zoveel als een jaar eerder. Het gaat om vissers die meewerken aan het Fishing for Litter-initiatief. Dat is een project waarbij afval dat bij het vissen uit zee bovengehaald wordt aan land gebracht wordt. Iets meer dan de helft van onze vissersvloot doet aan het initiatief mee. Minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) wil door sensibilisering de deelname vergroten. Voor een verplichting is ze niet te vinden.

9 juni 2022  – Laatste update 9 juni 2022 20:14
Lees meer over:
zwerfvuil-afval-zee-visserij-bigbag-fishingforlitter-TwitterSanderzk

Vissers die deelnemen aan het project 'Fishing for Litter' engageren zich om opgevist afval niet overboord te gooien, maar in speciale bigbags mee aan wal te brengen. Op de kaai wordt de zak gewogen en geregistreerd en naar het containerpark gebracht. Belgische vissers kunnen het afval ook achterlaten in andere Europese havens. In ons land neemt de Rederscentrale in Zeebrugge de coördinatie op zich.

In enkele jaren tijd is het aantal deelnemende vissers en de hoeveelheid opgevist afval sterk gestegen. Zo was er in 2018 sprake van 10 deelnemende vaartuigen die samen 2,2 ton afval aan land brachten. Vorig jaar was een recordjaar. Toen brachten 37 deelnemende vaartuigen 65 ton afval binnen. Dit betekent dat er niet alleen meer vissersschepen meedoen, maar dat die schepen afzonderlijk ook meer afval uit de Noordzee vissen en aan wal brengen. Het gaat vooral om allerhande vormen van plastics, maar ook netmateriaal dat uit zee opgevist wordt.

Niet verplichten

Minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) prijst de partners die aan Fishing for Litter meewerken, gaande van de vissers, de Rederscentrale en de Vlaamse Visserij Coöperatie tot de provincie West-Vlaanderen, de FOD Leefmilieu, de Openbare Vlaams Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Zij wil deelname aan het project niet verplichten, maar het aantal deelnemende Belgische schepen vergroten door sensibilisering. De Belgische visserijvloot bestaat uit een zestigtal schepen. De minister verwijst ook naar de smartphone-applicatie die is ontwikkeld en die "de vissers aan boord toelaat op een efficiënte manier door te geven welk soort afval werd opgevist, in welk gebied ze werden opgevist en in welke haven ze zijn afgezet."

Wat ze opvissen, is slechts een klein deel van het afval in onze Noordzee. De hele maatschappij moet beseffen dat het dumpen van afval not done is

Vincent Van Quickenborne - Minister van Noordzee

Enkele weken geleden prees vicepremier en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de vissers al voor hun inspanningen voor het maritiem milieu en de flora en fauna van de Noordzee. “Het toont dat onze vissers zich willen inzetten om onze Noordzee proper te houden. Maar die positieve evolutie betekent niet dat we op onze lauweren mogen rusten. Wat zij opvissen, is slechts een klein deel van het afval in onze Noordzee. De hele maatschappij moet beseffen dat het dumpen van afval not done is. Vroeg of laat komt heel wat zwerfvuil via beekjes, rivieren en riolen uiteindelijk in zee terecht.”

Bron: Eigen berichtgeving / BELGA / HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek