Vlaanderen eist transparantie van VK na uitzonderlijk harde controle op vissersboten

nieuws

Vorige maand werden vijf Belgische vissersvaartuigen op volle zee onderworpen aan een uitzonderlijk strenge controle door de Britse autoriteiten. De ingreep leidde tot aanzienlijke economische schade en liet een diepe indruk na bij de betrokken bemanningen. Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits (cd&v) vraagt nu openheid en eist dat het Verenigd Koninkrijk de bijbehorende inspectierapporten vrijgeeft.

Vandaag Jozefien Verstraete
Lees meer over:
Vis vissersboot _EU

Inbeslagname en economische schade

Half april kregen vijf Belgische vissersboten een opvallend rigoureuze controle te verduren op zee. De vangst werd verzegeld en de schippers werden gedwongen om naar een Britse haven te varen. Daar namen de autoriteiten de boordcomputers in beslag. Kapitein Clancy Snauwaert getuigt: “In vijftien jaar tijd heb ik zoiets nog nooit meegemaakt.” Door het ontbreken van een reserveboordcomputer moest hij terugkeren naar Zeebrugge, wat resulteerde in een economische schade van 40.000 euro. Een verklaring voor deze buitengewone controle bleef uit.

Duidelijkheid en samenwerking gevraagd

Minister Crevits dringt aan op snelle transparantie. Tijdens een overleg met de Britse ambassadeur in België, Anne Sherriff, vroeg ze expliciet om de inspectierapporten te delen. “Voor de vissers is het essentieel om snel duidelijkheid te krijgen over de aantijgingen én om hun boordcomputers terug te krijgen, wat tot op heden nog niet is gebeurd”, aldus Crevits.

Ze pleit voor een efficiënte gegevensuitwisseling ten behoeve van duurzaam visbeheer, en stelt voor om zoals vroeger opnieuw gezamenlijke controles op zee te organiseren. “Het probleem zit niet in de controles zelf, maar in de bijzonder harde aanpak”, benadrukt ze.

Ambassadeur Sherriff liet in een reactie weten dat dergelijke aanhoudingen gebaseerd zijn op inlichtingen over mogelijke overtredingen van de Britse visserijvoorschriften. “Dezelfde regels gelden voor Britse én andere EU-vaartuigen. Het VK en België blijven zich samen inzetten voor duurzame visserij en zullen hierover in gesprek blijven.”

Relatie onder druk

Meer dan de helft van de Vlaamse visserijactiviteit vindt plaats in Britse wateren. Toegang tot deze wateren en het behoud van de huidige quota zijn van cruciaal belang voor de sector. De visserijrelaties tussen Vlaanderen en het VK staan echter onder druk.

Het handels- en samenwerkingsakkoord dat na de Brexit werd gesloten, loopt medio 2026 af. Vanaf dan moeten er jaarlijks onderhandelingen plaatsvinden over toegang tot de Britse visgronden. “Dat is economisch onhoudbaar. Zonder langetermijnperspectief kunnen onze ondernemers niet plannen”, waarschuwt Crevits.

Binnenkort vindt een topontmoeting plaats tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over versterkte veiligheidssamenwerking. België hoopt dat daarbij ook de visserijrelaties op een positieve manier worden hervat.

“We pleiten samen met enkele andere Europese collega’s bij de Europese Commissie voor een akkoord dat de bestaande toegang en voorwaarden bevestigt. Alleen met een stabiel, meerjarig kader kunnen we de visbestanden verantwoord beheren. Ik kijk uit naar een constructieve samenwerking”, besluit Crevits.

EU krijgt gedeeltelijk gelijk in eerste dispuut met Verenigd Koninkrijk sinds brexit
Uitgelicht
Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn verplichtingen ten aanzien van de Europese Unie geschonden door een verbod op het vissen op zandspiering in te voeren. Dat heeft een interna...
7 mei 2025 Lees meer

Beeld: EU

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek