header.home link

Vrijwilligers brengen zwerfvuil op strand in kaart

Vrijwilligers van de Proper Strand Lopers vzw zullen voortaan mee gegevens verzamelen over zwerfvuil op het strand. Daarover ondertekende de vzw een overeenkomst met federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Zo willen beide partners het probleem van zwerfvuil op de stranden efficiënt aanpakken.

23 november 2022  – Laatste update 23 november 2022 8:26
Lees meer over:
vervuilingzwerfvuilstrandzeeafval-1280

Ter gelegenheid van de Europese Week van de Afvalvermindering gaan minister Van Quickenborne en de vzw Proper Strandlopers een samenwerking aan. De vzw bestaat uit vrijwilligers die afval van de Belgische stranden verwijderen. Voortaan zullen zij hier data van registreren.

"Op de Belgische stranden zijn er gemiddeld 137 stukken vuilnis per 100 meter vloedlijn te vinden. Dat is vijf keer hoger dan de Europese norm", zegt minister Van Quickenborne. "Het probleem aanpakken is allerminst evident. Het belangrijkste is in de eerste plaats voorkomen dat plastic in het water belandt. Naast actieplannen moeten we ook de krachten bundelen en samen tijd besteden aan concrete opruimacties. Met het aanleveren van data kunnen we heel wat informatie verzamelen waarmee we gerichte maatregelen willen uitwerken om de problematiek aan te pakken."

Indicator voor netheid

Concreet zal er in de tien kustgemeenten vier keer per jaar hetzelfde traject van honderd meter geruimd worden. Daarbij zal nauwkeurig geregistreerd worden welk type afval er precies werd gevonden. Deze gegevens zullen dienen als een indicator voor de netheid van de stranden en ze maken ook gerichtere maatregelen mogelijk. In ruil wordt de werking van de Proper Strand Lopers ondersteund met een jaarlijkse toelage van 7.000 euro.

De overeenkomst kadert binnen het federaal actieplan marien zwerfvuil. Het plan wil zwerfvuil op zee voorkomen en afval dat zich al in het mariene milieu bevindt, verwijderen.

wastedposeidon

Wasted Poseidon

Afgelopen zomer stelden Proper Strand Lopers de ‘Wasted Poseidon’ voor, volledig gemaakt van afval gevonden op het strand. Het kunstwerk vertegenwoordigt een wanhopige zeegod die de mensheid komt vragen waarom zijn leefwereld er zo slecht aan toe is. Met het beeld wou de organisatie strandgangers sensibiliseren om afval op te ruimen of minstens geen zwerfvuil achter te laten aan zee. Ook op zijn overwinterplek in de inkomhal van het gebouw van de FOD Volksgezondheid aan de Galileelaan in Brussel zal de Poseidon herinneren aan het feit dat iedereen mee kan helpen met de bescherming van de zee.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek