Vissers steeds succesvoller in strijd tegen zwerfvuil in zee

Belgische vissers brengen steeds meer zwerfvuil uit hun netten aan land voor verwerking en recyclage. Vorig jaar brachten 23 schepen die deelnemen aan het internationale project Fishing for Litter liefst 17.735 kilo aan wal. Dat meldt kamerlid Sander Loones (N-VA) op basis van gegevens van minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), die bevoegd is voor de Noordzee.

27 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 27 april 2021 16:11
Lees meer over:
zwerfvuil-afval-zee-visserij-bigbag-fishingforlitter-TwitterSanderzk

In het kader van het project Fishing for Litter (FFL) nemen de vissers het zwerfvuil dat in hun netten belandt, mee aan wal. Daar wordt het ingenomen, afgevoerd, gemonitord en verwerkt. Voor de opslag van dit afval op het schip nemen de vissers bigbags mee aan boord. Bij terugkomst in de haven, plaatsen de vissers de bigbag op de kade vanwaar het door afvalinzamelaars wordt verwijderd en verwerkt.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat steeds meer schepen afval aan land brengen en dat die hoeveelheid afval ook toeneemt. In 2018 werd 2.239 kilo aan land gebracht door 10 schepen, in 2019 steeg dit tot 10.070 kilo en in 2020 zelfs tot 17.735 kilo op 23 schepen.

De Redercentrale zet in op de communicatie om meer vissers te laten deelnemen aan de actie. Dankzij een event in 2019 steeg het aantal schepen dat effectief afval aan land bracht. “Er werd ook een FFL-app gelanceerd, die vissers toelaat om de afgifte van hun bigbags online via hun smartphone te registeren”, weet minister Van Quickenborne. De volgende stap is om de app verder uit te rollen en internationaal te promoten.

Hij geeft nog mee dat zijn diensten op zoek zijn naar een duurzame oplossing voor de recyclage van vistuig. “We bekijken onder meer samenwerkingen met recyclagebedrijven om nieuwe eindproducten te bekomen die bijdragen tot de circulaire economie”, stelt hij. “Ook verder onderzoek naar recyclagevriendelijker vistuig wordt gestimuleerd.”

Loones reageert tevreden op de resultaten. "Onze vissers leven van de zee. En bewijzen ook te leven voor de zee", aldus Loones. Hij merkt op dat ze dit ook belangeloos doen in het kader van het project. Bovendien zijn de cijfers volgens Loones onvolledig, want afval dat door onze vissers aan land wordt gebracht in buitenlandse havens, wordt niet meegeteld.

Noordzeestrand telt een kwart minder afval dan 10 jaar geleden
Uitgelicht
Dankzij de strijd tegen plastic en een betere bewustwording is de hoeveelheid afval op het strand aanzienlijk gedaald. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nederland...
18 februari 2021 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Twitter @Sanderzk

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek