Na half jaar wordt 80 procent van statiegeldflessen ingeleverd in Nederland

Het systeem van statiegeld bij onze noorderburen slaat aan. Een halfjaar na de invoering ervan wordt 80 procent van alle statiegeldflessen ingeleverd. Dat meldde Statiegeld Nederland, de officiële instantie zich bezighoudt met het statiegeld.

25 februari 2022  – Laatste update 25 februari 2022 14:32
Lees meer over:
statiegeldnederland-1024

In Nederland zit er sinds juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Net na de invoering van het systeem lag het aandeel binnengebrachte flesjes op 70 procent. Ondertussen wordt 80 procent ingeleverd. “Fraai resultaat”, ziet Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland.

Tegelijk mikt de organisatie op nog betere resultaten. Dat moet ook, want het doel, dat wettelijk vastgelegd is, is om op termijn 90 procent van de flesjes binnen te brengen. Dat het percentage nu nog "maar" op 80 ligt, heeft ook te maken met de coronapandemie, luidt het, waardoor er minder inzamelpunten beschikbaar waren.

Gianotten is optimistisch dat het zal lukken. “Inleveren doe je niet voor niks: breng je je flesjes terug, dan krijg je € 0,15 statiegeld terug óf doneer je aan het goede doel. Zo zorgen we er samen voor dat materialen hergebruikt worden en dat er minder plastic statiegeldflessen in de natuur belanden.”

De organisatie start dit voorjaar een nieuwe informatiecampagne over het belang en de werking van statiegeld op plastic flesjes en flessen. “Nu 94 procent van Nederland weet dat er statiegeld op kleine flesjes zit, is het zaak mensen ook te motiveren om de flesjes in te leveren. Het inleveren van de flesjes moet de norm worden”, aldus Gianotten.

statiegeld-flesje-afval-1280

Afname zwerfafval

Statiegeld Nederland merkt nog op dat het statiegeldsysteem sinds de invoering zijn nut ook bewezen heeft in het terugdringen van flesjes in het zwerfafval. “Metingen van Nederland Schoon en zwerfafvalrapers laten zien dat het aantal kleine flesjes in het zwerfafval sinds de invoering van statiegeld aanzienlijk is gedaald. Ook is het aandeel kleine flesjes in het gesorteerde PMD afval de afgelopen 2 kwartalen afgenomen”, luidt het.

Ook in België steekt de discussie over statiegeld op blikjes en plastic flessen regelmatig de kop op. In september bleek dat al meer dan de helft van de Belgische gemeenten voorstander is het van het systeem: 307 van de 581 gemeenten hadden zich toen al aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Uit een recente bevraging van Test Aankoop bleek bovendien dat drie op de vier Belgen gewonnen is voor een systeem van statiegeld.

Het draagvlak groeit dus en verschillende organisaties zijn vragende partij om ook in ons land statiegeld in te voeren. Maar door felle tegenkanting vanuit de bedrijfswereld wordt er vooralsnog getreuzeld om de knoop door te hakken.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek