header.home link

Zwerfvuilonderzoek OVAM: "Peuken het talrijkst, maar blik weegt het zwaarst door"

4 maart 2022

Sigarettenpeuken zijn in aantal het meest vervuilend, maar in gewicht en volume steken blikjes er met kop en schouders bovenuit. Dat blijkt uit het nieuwe zwerfvuilonderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Lees meer over:
zwerfvuil-afval-blik-1280

Sigarettenpeuken blijven met 41 procent in aantal het meest vertegenwoordigd. Hierna volgen kauwgom (15%) en plastic voedingsverpakkingen (bijna 7%). Wanneer we kijken naar volume staan blikjes op kop met 22 procent, gevolgd door plastic flesjes (13%) en andere verpakkingen voor voeding (10%).

Deze resultaten blijken uit een steekproef die OVAM op 6.540 verschillende locaties in Vlaanderen hield. Hiervoor keek de maatschappij zowel naar stedelijk als landelijk gebied en onderzocht ze verschillende meetpunten zoals winkelstraten, pleintjes, parken en wandelwegen.

"Wederom blijkt dat meer dan de helft van het zwerfvuil gaat over zaken zoals snoepverpakkingen, sigarettenpeuken, kauwgom enzovoort", reageert minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Op dit aandeel zal statiegeld nooit een effect hebben en daarom is het van cruciaal belang dat alle besturen extra inzetten op handhaving om de pakkans van vervuilers structureel te vergroten."

De Europese Single Use Plastics-richtlijn (SUP) legt de zwerfvuilkosten voor bepaalde producten zoals peuken en plastic verpakkingen binnenkort bij de producent. In de strijd tegen zwerfafval kiest Vlaanderen ervoor om een stapje verder te gaan en breidt deze producentenverantwoordelijkheid uit tot alle producten die een relevant aandeel van de zwerfvuilkost veroorzaken. Het OVAM-onderzoek helpt bepalen over welke producten het gaat. "De verpakkingsindustrie draagt een grote verantwoordelijkheid en we zullen weldra dan ook het gros van de zwerfvuilkosten aan hen doorrekenen", zo zegt Demir.

Uitgelicht
Het systeem van statiegeld bij onze noorderburen slaat aan. Een halfjaar na de invoering ervan wordt 80 procent van alle statiegeldflessen ingeleverd. Dat meldde Statiegeld Ne...
25 februari 2022 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek