header.home link

Ferm wil snel statiegeld: “overheid mag zich niet laten gijzelen door industrie en supermarkten”

11 augustus 2022

Voor Ferm, het vroegere KVLV, is de maat vol en moet er snel werk gemaakt worden van een systeem van statiegeld op plastic flessen en blikjes. “In onze buurlanden is dat al lang normaal en blijk de invoering van statiegeld ook succesvol”, voert de vrouwenorganisatie aan, terwijl ze erop wijst dat de afvalberg in Vlaanderen blijft aanzwellen. “De kostprijs hiervan wordt afgewenteld op burgers en gemeenten. De Vlaamse regering moet, nog liever vandaag dan morgen, voorrang geven aan de gezondheid van mens, dier en het milieu.”

Lees meer over:
statiegeldnederland-1024

Voor de organisatie betekenen de moeilijke onderhandelingen over het verlengen van het samenwerkingsakkoord tussen OVAM en Fost Plus, een vzw van de verpakkingsindustrie, een veeg teken aan de wand. “De overheid mag zich niet langer laten gijzelen door de verpakkingsindustrie en de supermarkten, die zich verzetten tegen de invoering van statiegeld”, vertelt Caroline Audoor, woordvoerder van Ferm.

Want de afvalberg blijft maar groeien, ondanks eerdere afspraken. “De meeste mensen zijn al dat zwerfvuil op straat, in voortuinen, bermen, bossen en weiden en op het strand meer dan beu. Sommigen offeren hun vrije tijd om het afval van derden op te ruimen. Onlangs stierven ook weer weidedieren door stukjes blik in de maag. Voor gemeenten is al dat zwerfvuil ruimen een dure grap”, klinkt het.

8 op de 10 Belgen en meer dan 200 Vlaamse gemeenten tonen zich ondertussen voorstander van een systeem van statiegeld. “Wat geld waard is, wordt niet zomaar achteloos op straat gegooid”, argumenteert de organisatie. “Het statiegeld zal meer mensen er toe aanzetten om drankverpakkingen op een correcte manier in te leveren. Dat maakt een hoogwaardige recyclage mogelijk en doet het aantal verpakkingen in de natuur dalen met 70 tot 90 procent.”

Volgens Ferm moet de verpakkingsindustrie volop inzetten op hernieuwbare verpakkingen en de productie van wegwerpverpakkingen versneld afbouwen. “Dat is de meest redelijke oplossing om van die aanzwellende stroom afval af te geraken”, besluit Audoor.

Uitgelicht
Fost Plus, een vzw betaald door het bedrijfsleven, hoopt de organisatie, het beheer en de financiering van de aanpak van zwerfvuil op zich te mogen nemen. Dat meldt De Standaa...
3 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek