Emotionele discussie over Averbode in Vlaams parlement

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bevestigt dat het melkveebedrijf van de Abdij van Averbode mee op de rode lijst staat en dus in principe ten laatste in 2025 moet stoppen. Maar dat de abdij na een herberekening in 2015 enkel telefonisch, en dus niet per brief, op de hoogte is gebracht, noemt Demir "een rare manier van werken".

27 april 2022  – Laatste update 28 april 2022 16:40
Lees meer over:
groenekring-demir-jongeboeren-1250-NB

Het was een bij wijlen bijzonder emotionele zitting in het anders zo zakelijke Vlaams parlement. De dreigende sluiting van de eeuwenoude boerderij van Averbode maakte heel wat los bij de Vlaamse parlementsleden. Zowel de leden van de oppositie als de meerderheid boorden de aanpak van het Averbode-dossier de grond in.

De boerderij kreeg begin april een brief van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) dat het als rood bedrijf moet stoppen tegen 2025. De abt van de abdij en de betrokken veehouder reageerden geschokt. De boerderij had namelijk in 2014 een impactscore van 31 procent, wat goed was voor een oranje code met daarbij de boodschap dat het bedrijf kon uitbreiden als het een aantal ingrepen zou doen. De uitbreiding kreeg nadien groen licht van de deputatie Vlaams-Brabant, het bedrijf investeerde fors en volgens de abdij werd daarbij ingezet op beter dierencomfort en een verminderde uitstoot.

Code rood in september 2015

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ging voor het eerst in op het dossier Averbode. Volgens haar heeft de abdij inderdaad in 2014 een oranje score gekregen en kreeg het bedrijf ook een vergunning voor een uitbreiding met daarbij bijna een verdrievoudiging van het aantal dieren. "Nadien is er een herberekening gebeurd en is er een herziening gekomen naar code rood”, legt minister Demir uit. Hoe komt dit nu? Oorspronkelijk waren er namelijk 135 bedrijven als rood aangemerkt. Maar na een herberekening in 2015 is dit aantal teruggebracht naar 58. De herberekening gebeurde door de zogenoemde zoekzones te verschuiven. Door die zones te verschuiven zijn vier bedrijven - die voordien oranje waren - rood geworden. De Abdij van Averbode is daar één van.”

“Op 22 september 2015 heeft de Vlaamse Landmaatschappij telefonisch contact opgenomen met het landbouwbedrijf om te melden dat het een rode score kreeg", zei Demir. De N-VA-minister geeft toe dat dat "een rare manier van werken is". Later in de discussie nam de minister ook de woorden "hallucinant" en "roekeloos" in de mond.  Volgens haar had de administratie toen ook een brief moeten sturen. "Maar dat is dus niet gebeurd. Dat is heel raar. Maar het is wat het is."

Alleen een telefoontje

Op de aanpak met de brieven – niet eens aangetekend – of de telefoons – onpersoonlijk – kwam kritiek uit meerderheid en oppositie. "Ik kan hier met mijn beperkt verstand niet bij", zegt Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin. Volgens hem is het Averbode-verhaal symbolisch voor de "onmenselijke" manier waarop de Vlaamse regering omgaat met de landbouwbedrijven. Volgens Groen-parlementslid Chris Steenwegen getuigt de manier waarop het landbouwbedrijf van Averbode behandeld is van "een totaal gebrek aan respect". 

Ook vanuit de meerderheid kwam er stevige kritiek. Zo eiste Open Vld-parlementslid Gwendolyn Rutten tekst en uitleg over de basis waarop het landbouwbedrijf van oranje naar rood is gegaan. Dat Averbode enkel telefonisch op de hoogte zou zijn gebracht - een telefoontje waar ze volgens Rutten bij het bedrijf zelf geen weet van hebben - noemt Rutten "onbegrijpelijk". Het dossier-Averbode onderstreept volgens Rutten ook de noodzaak van een stevige juridische onderbouw. Zonder rechtszeker kader komt het stikstofkader volgens haar op losse schroeven te staan, ze verwees daarbij naar het interview met professor Milieurecht Kurt Deketelaere op VILT.

Volgens Tinne Rombouts (CD&V) kan het ook niet dat oranje bedrijven rood zijn geworden. "Dat zou strijdig zijn met de informatie uit het verleden", aldus Rombouts. Ze nam ook de beslissing over de zoekzones op de korrel. Daarin kan ondertussen stevig geschrapt worden, aldus Rombouts, want er wordt nog altijd gerekend met de modellen van 2015 en 6 jaar later is er mogelijks al heel wat habitat gerealiseerd en kan dus ook het aantal zoekzones worden teruggebracht. Na de eerste brieven in 2014 werden de zoekzones verplaatst door INBO op vraag van de landbouworganisaties met de socio-economische impact als criterium.

Alleen oppositiepartij Vooruit laat bij monde van Ludwig Vandenhove een wat ander geluid horen. “Als er over elk individueel dossier zo lang gepalaverd wordt als over Averbode, halen de tegenstanders van het stikstofakkoord hun slag thuis en wordt er gewoon niks beslist. Dit is de beste manier om het hele akkoord te torpederen", aldus Vandenhove.

Het is de bedoeling om elk dossier grondig te bekijken. We moeten de mensen correct behandelen en bekijken of er al dan niet moet bijgestuurd worden. Er is actie-reactie en er is bespreking mogelijk

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Crevits opent poort naar individuele aanpak

Landbouwbedrijven die vinden dat ze onterecht de code rood hebben gekregen en dus door het stikstofakkoord moeten stoppen tegen 2025, moeten hun dossier kunnen bespreken met de administratie, vond Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits dan weer.

"Het is de bedoeling van elk dossier grondig te bekijken. We moeten de mensen correct behandelen. Laat ons samen bekijken of er al dan niet moet bijgestuurd worden. Er is actie-reactie en er is bespreking mogelijk", aldus de CD&V-minister. Crevits toonde begrip voor de vragen en bezorgdheden van de betrokken landbouwbedrijven.

Herbekijk hier de volledige gedachtewisseling in de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement:

Stikstof: “Met de rode brieven wil de overheid voldongen feiten creëren"
Uitgelicht
De kans is klein dat er tegen het einde van de legislatuur een juridisch sluitend stikstofkader voorligt, dat zegt professor milieurecht Kurt Deketelaere. “De Vlaamse regering...
26 april 2022 Lees meer

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek