header.home link

Intekenperiode voor varkensopkoopregeling verlengd

Varkensboeren krijgen extra tijd tot 17 juni om in te tekenen op vrijwillige opkoopregeling. Dat laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weten. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kreeg tot nu toe 53 dossiers binnen en werd gecontacteerd door meer dan 300 geïnteresseerden.

10 mei 2023  – Laatste update 11 mei 2023 15:04
Lees meer over:
Varkensonderzoek

De inschrijvingen voor de stopzettingsregeling van varkensstallen startte op 3 april 2023. De varkenshouders hadden oorspronkelijk 45 dagen om hun dossier in te dienen. “Om de varkensboeren voldoende tijd te geven om deze afweging te maken en vervolgens effectief in te dienen, verlengen we de periode met een maand”, klinkt het bij Demir. De uiterlijke indieningsdatum zal nu verlengd worden naar 17 juni 2023.

Timing te krap

De periode wordt uitgebreid omdat zowel de sector als diverse begeleidingsbureaus voor landbouwers aangaven dat de huidige timing te krap is. “De redenen daarvoor zijn divers”, klinkt het op het kabinet van de omgevingsminister. “Zo hebben landbouwers net hun verzamelaanvraag rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid moeten vervolledigen, hebben ze vaak wat tijd nodig om voldoende bewijsstukken te verzamelen om in te tekenen en studiebureaus zijn nog volop bezig met de verwerking van de aanvragen.”

​Eerder in een interview aan VILT liet Wouter Wytinck, adviseur varkenshouderij bij Boerenbond weten dat varkenshouders heel wat denkwerk moeten verrichten alvorens ze intekenen. “Instappen in de stoppersregeling heeft behoorlijk veel implicaties, zowel juridisch als fiscaal. Varkenshouders moeten daarom zeker een goed vooronderzoek voeren en nadenken voordat zij intekenen.” Hierbij haalt hij de juridische status van de woning aan en het agrarisch lot van de betreffende landbouwer.

53 van de 970 bedrijven

Alle landbouwbedrijven met een impactscore hoger dan 0,5 procent kunnen gebruk maken van de vrijwillige uitkoopregeling. In totaal gaat dit over 970 bedrijven, schat VLM. Het indienen van een aanvraag is vrijblijvend. VLM liet weten dat ze de voorbije maand 280 vragen via mail en 110 telefonische vragen binnenkreeg. Ondertussen dienden 53 landbouwers al effectief een dossier in.

Eind april vertelde Carl De Braeckeleer van landbouwadviesbureau DLV aan VILT dat er in eerste instantie veel interesse was. “Maar nadat de details bekend raakten, haakten veel bedrijven af en besloten ze om niet in te stappen.” Daarnaast verwees hij ook naar enkele drempels zoals een betere conjunctuur in de varkenshouderij en de vergoedingen die voor oudere stallen op een zeer laag niveau liggen.

Voorlopig weinig enthousiasme voor varkensopkoopregeling
Uitgelicht
De interesse in de varkensstoppersregeling lijkt tegen te vallen. VLM ontving tot dusver nog maar 18 aanvragen terwijl ze ruim 900 bedrijven aanschreef. Omdat de inschrijvings...
26 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek