header.home link

Open Vld roept op om GLB en stikstofdossier los te koppelen van elkaar

5 maart 2023

Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) wil dat het debat over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Europese landbouwsubsidies uit de discussie over stikstof worden gehaald. Dat zei hij vrijdag in aanloop naar een nieuwe onderhandelingsnamiddag. Op zondag herhaalde hij die oproep.

Lees meer over:
Vlaams parlement actuadebat stikstof maart 2023

In de lange onderhandelingsnacht van dinsdag op woensdag werd ook over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gepraat. Dat zijn de Vlaamse uitvoeringsplannen van het Europees landbouwbeleid, die intussen zijn goedgekeurd door Europa, maar die worden geblokkeerd door een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos. Daardoor zitten ook de Europese subsidies voor de landbouwers geblokkeerd. Cd&v ziet in die blokkering de hand van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die de subsidies als hefboom zou willen gebruiken om er een stikstofakkoord door te krijgen.

Het dossier van de Europese landbouwsubsidies wordt al weken aan de stikstofgesprekken gekoppeld ondanks herhaalde oproepen van de Europese Commissie aan de Vlaamse regering om met spoed het Vlaams GLB-plan goed te keuren. Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski waarschuwde er zelfs al voor dat de Vlaamse regering verantwoordelijk zal worden gesteld als de rechten van de landbouwers geschonden worden. Ook de financiële gevolgen voor het niet tijdig goedkeuren van het plan zouden dan verhaald worden op Vlaanderen.

Uitgelicht

Ging ANB zijn bevoegdheid te buiten bij GLB-advies?

nieuws
16 februari 2023 Lees meer

De Vlaamse landbouworganisaties hebben de Vlaamse regering intussen al in gebreke gesteld voor het uitblijven van een goedkeuring voor het GLB. Op 15 maart zal de kortgedingrechter uitspraak doen over de zaak. Daarnaast is er ook een procedure ten gronde aangevat. Volgens de landbouworganisaties laat zo’n procedure toe om 300 miljoen euro – het bedrag van de eerste schijf aan landbouwsubsidies die de boeren dreigen te mislopen – te blokkeren bij de Vlaamse regering.  

Somers heeft vrijdag voor het eerst aangestuurd op een loskoppeling van de twee dossiers. Zondag werd die vraag herhaald. "Landbouwers hebben nood aan die middelen, ze hebben er ook recht op", zegt hij. "Het gaat enkel voor 2023 al om 300 miljoen euro aan broodnodige steun. We mogen de landbouwers niet in onzekerheid storten. Dat raakt hen onnodig hard. Laat ons dat dossier op zijn eigen waarde beoordelen. Het voorjaar staat voor de deur, de landbouwers willen nu zekerheid." Hij wijst daarmee op de teeltplannen die landbouwers momenteel aan het uitwerken zijn.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek