header.home link

Boerenbond dreigt met ingebrekestelling door blokkering GLB

Als de Vlaamse regering nu vrijdag de uitvoeringsbesluiten niet goedkeurt, zal Boerenbond een formele ingebrekestelling sturen aan de Vlaamse regering en indien nodig het Vlaamse Gewest voor de rechtbank brengen. Dat zegt de landbouworganisatie in een persbericht.

2 februari 2023  – Laatste update 2 februari 2023 16:26
Lees meer over:
Lode Ceyssens bezwaarschrift stikstof

Op 5 december 2022 keurde de Europese Commissie het Vlaamse Strategisch Plan over het GLB goed. Daarmee is het besluitvormingstraject rond het Vlaams Strategisch GLB-plan rond en is het plan rechtstreeks bindend in het Vlaamse Gewest. Er rest de Vlaamse overheid niets anders dan uitvoering te geven aan dit plan. Elke lidstaat is hiertoe juridisch verplicht onder het Europees recht.

Concurrentiepositie

Intussen, bijna 2 maanden later, heeft Vlaanderen dit Strategisch GLB-plan nog steeds niet uitgevoerd. “Hierdoor lapt Vlaanderen de Europese GLB-verordening aan zijn laars en blijven de Vlaamse land- en tuinbouwers verstoken van de middelen waarop zij vanuit Europa recht hebben”, aldus Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. Dit heeft volgens hem een negatieve impact op de concurrentiepositie van onze Vlaamse land – en tuinbouw. “Hoe langer deze blokkering  duurt, hoe groter de schade voor onze Vlaamse land- en tuinbouwers wordt.”

De Vlaamse land- en tuinbouwers blijven verstoken van de middelen waarop zij vanuit Europa recht hebben

Lode Ceyssens - Voorzitter Boerenbond

De uitvoering van het Vlaams Strategisch GLB-plan is namelijk de basis voor de directe betalingen aan de land- en tuinbouwers en de daaraan gekoppelde randvoorwaarden, de investeringssteun, de ecoregelingen en de beheersovereenkomsten. “Kortom voor alle maatregelen die de Vlaamse land- en tuinbouw verder zullen verduurzamen en de daarbij horende steun om te zorgen dat de concurrentiepositie van de Vlaamse land – en tuinbouwers niet in het gedrang komt”, klinkt het.

Juridische stappen

“Als de Vlaamse regering komende vrijdag de uitvoeringsbesluiten niet goedkeurt, zal Boerenbond volgende week een formele ingebrekestelling sturen aan de Vlaamse regering, om haar formeel te wijzen op haar tekortkomingen onder het Europese recht”, besluit Ceyssens. “Bovendien zullen we niet langer aarzelen om het Vlaamse Gewest voor de rechter te brengen en de Vlaamse regering voor haar verantwoordelijkheid te stellen indien geen passend gevolg wordt gegeven aan haar ingebrekestelling.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek