header.home link

Wojciechowski uit bezorgdheid over uitblijven Vlaamse goedkeuring GLB-plan

Dat de Vlaamse regering nog geen goedkeuring heeft gegeven voor het Vlaams strategisch plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) maakt Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski “ernstig bezorgd”. Hij noemt het een situatie “zonder voorgaande” en vraagt aan Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) om vaart te zetten achter een Vlaams goedkeuring.

4 februari 2023  – Laatste update 4 februari 2023 10:18
Lees meer over:

Het Vlaamse pokerspel over de Europese landbouwsubsidies is nu ook doorgedrongen tot de Europese Commissie. Waar de Commissie begin december zelf groen licht heeft gegeven voor het Vlaams GLB-plan, is dat twee maanden na datum nog steeds niet in voege kunnen gaan. Het Agentschap Natuur en Bos, dat een eerste minder groen GLB-plan in februari vorig jaar gunstig adviseerde, oordeelt vandaag dat de kwaliteit van de passende beoordeling onvoldoende is.

Op het kabinet van Brouns zien ze in deze démarche de hand van de voogdijminister van ANB Zuhal Demir (N-VA) om op die manier druk te zetten in het stikstofdossier, het andere dossier waarin beide Vlaamse ministers lijnrecht tegenover elkaar staan. Iets wat op het kabinet van Demir wordt ontkend. In Knack neemt cd&v-politica Tinne Rombouts echter geen blad voor de mond over de kwestie: “Het negatieve advies van ANB kwam er na weken van dreigende verklaringen in het parlement door minister Demir. Dat is bijzonder te noemen wanneer je eigen administratie een onafhankelijk advies moet geven”, stelt Rombouts.

Door het uitblijven van een Vlaamse goedkeuring van het GLB-plan zit een eerste schijf van 300 miljoen euro Europese landbouwsubsidies geblokkeerd en kan het Departement Landbouw en Visserij niet starten met de uitrol van het plan en de implementatie van de nodige webtools. De regels voor het nieuwe GLB moesten ingaan op 1 januari van dit jaar.

Als het plan niet tijdig geïmplementeerd geraakt, dan zal een dergelijk gebrek aan actie door de Vlaamse regering gedragen moeten worden, los van verdere stappen die de Commissie eventueel zal nemen

Janusz Wojciechowski - EU-commissaris voor Landbouw

Voor Eurocommissaris Wojciechowski is de Vlaamse situatie ernstig genoeg om in zijn pen te kruipen. In een brief gericht aan minister Brouns zegt hij “ernstig bezorgd te zijn over deze onuitgegeven situatie die landbouwers in Vlaanderen in onzekerheid stort”. “Ze weten niet of en wanneer ze directe betalingen en andere steun uit het GLB zullen ontvangen. Het bedreigt ook de implementatie van milieu- en klimaatmaatregelen waardoor het niet zeker is of de doelstellingen die vooropgesteld zijn in het strategisch plan ook tijdig gehaald kunnen worden”, stelt hij.

Wojciechowski brengt de verplichting in herinnering dat de lidstaten moeten overgaan tot implementatie van de strategische plannen die zijn goedgekeurd door de Europese Commissie. “In dat kader wil ik wijzen op de mogelijke verantwoordelijkheid waar de Vlaamse regering tegenaan kijkt als de rechten van de landbouwers niet gerespecteerd worden. Als het plan niet tijdig geïmplementeerd geraakt en de betalingsaanvraag bij de Commissie niet op tijd wordt ingediend, dan zal een dergelijk gebrek aan actie door de Vlaamse regering gedragen moeten worden, los van verdere stappen die de Commissie eventueel zal nemen”, waarschuwt de Eurocommissaris in zijn brief.

Rombouts: “Waar is de sérieux gebleven?”

Naast de forse uitspraak over het dossier van de Europese landbouwsubsidies neemt Vlaams parlementslid Tinne Rombouts (cd&v) ook geen blad voor de mond over dat andere dossier dat op de Vlaamse regeringstafel ligt: het stikstofdossier. Rombouts hekelt het feit dat minister Demir nu ook de luchthaven van Zaventem erbij betrekt. “Op dit moment ligt er helemaal geen vergunningsdossier voor de luchthaven op tafel”, stelt ze. “Het lijkt alsof de inhoud niet meer uitmaakt’, zegt Rombouts. ‘Het ene na het andere dossier wordt opgeworpen om aandacht te krijgen.”

Ze wijst erop dat het doembeeld van de vergunningsstop waar Demir steeds naar verwijst er vandaag voor de landbouwbedrijven al is. De landbouwsector vraagt verhoudingsgewijs de meeste vergunningen aan, maar minister Demir weigert sinds haar aantreden 90 procent van de vergunningsaanvragen. Onze voedingssector staat onder druk, 60.000 jobs staan op de helling. Maar nu het over Zaventem gaat, is een vergunningstop plots een ramp?”, zegt Rombouts in Knack.

Dat de minister stelt dat haar werk in het stikstofdossier klaar is en dat het haar coalitiepartners zijn die dralen, spreekt Rombouts met klem tegen. “Pas vorige week – ik herhaal: vorige week – hebben haar collega-ministers inzage gekregen in de bezwaarschriften. En dan bedoel ik het letterlijk: ze mochten naar een kamertje gaan om ze in te kijken. En nu zegt de minister dat het niet snel genoeg gaat. Ik vraag me echt af waar de sérieux gebleven is.”

Bron: Eigen berichtgeving / Knack

Beeld: Europees Parlement

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek