Dryade in beroep tegen proefvergunningen voor West-Vlaamse landbouwbedrijven

Dryade heeft aangekondigd dat het tegen vier proefvergunningen die werden afgeleverd door de provincie West-Vlaanderen aan landbouwbedrijven in beroep zal gaan bij het Departement Omgeving. “Ik besef dat dit een creatieve oplossing is, maar deze tijden vragen daarom”, zegt Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde bevoegd voor omgevingsvergunningen. “Wij kunnen landbouwbedrijven toch niet zonder vergunning zetten omdat de Vlaamse overheid het nalaat om duidelijkheid te scheppen over het vergunningenkader?”

9 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2023 16:54 Griet Lemaire
Lees meer over:

"Oneigenlijk gebruik van proefvergunningen"

Het is op X dat Dryade, een juridische actiegroep, laat weten dat het tegen die West-Vlaamse proefvergunningen in beroep gaat. Die vergunningen worden afgeleverd tot eind 2024. Volgens de actiegroep “rammelen” die vergunningen op verschillende vlakken. “Proefvergunningen dienen om een activiteit of technologie op proef te vergunnen, niet om te verlengen. Er is dus sprake van oneigenlijk gebruik”, klinkt het.

Dryade wijst erop dat bij geen enkele van de vergunningsaanvragen een passende beoordeling of verscherpte natuurtoets zit. “Ze werden door het Agentschap Natuur en Bos dan ook allemaal negatief geadviseerd”, weet de actiegroep. “Toch leverde de provincie West-Vlaanderen de vergunning af en lapt het, eens te meer, het Natuurdecreet aan zijn laars.” De vzw wijst er bovendien op dat die proefvergunningen grotendeels worden toegekend aan varkensbedrijven. “Bij die dossiers wordt de ministeriële instructie over de afbouw van de varkensstapel, die 30 procent voorschrijft, wordt genegeerd.”

Om die redenen is Dryade tegen vier vergunningsbeslissingen in beroep gegaan bij het Departement Omgeving. “Dat zijn er vier geworden omdat het onmogelijk is om de hele vloedgolf aan te vechten”, luidt het.

"Huidige tijden vragen om creatieve oplossingen"

Ondanks de beroepsprocedure die wordt aangespannen, blijft gedeputeerde Naeyaert achter zijn keuze staan om met proefvergunningen te werken. “Zo’n proefvergunning verlenen we normaal wanneer er onzekerheid is over een bepaald element in het dossier en de aanvrager dit nog verder moet aanvullen. Hier gaat het om de overheid die achterwege blijft. Er is vandaag geen kader voor een passende beoordeling en dus kan de aanvrager zo’n passende beoordeling niet aanleveren”, stelt hij.

Naeyaert begrijpt dat het systeem van proefvergunningen daar oorspronkelijk niet voor bedoeld was. “Het is een creatieve oplossing. Maar wat is het alternatief zolang we niet weten op welke manier we correct kunnen vergunnen? We kunnen deze bedrijven toch niet zonder vergunning laten vallen. Wanneer dat gebeurt, kan datzelfde Dryade aan de Omgevingsinspectie vragen om het bedrijf in kwestie te sluiten. Dat is toch ook niet fair voor die bedrijven.” De West-Vlaamse gedeputeerde ziet deze proefvergunningen als een vorm van goed bestuur.

Hij wijst erop dat ook andere provincies van deze proefvergunningen gebruikmaken om de huidige onduidelijkheid in het vergunningenbeleid op te lossen. “Op die manier kunnen we een overbrugging maken zonder dat alle rechtszekerheid voor bedrijven onderuit wordt gehaald”, luidt het. “Bijkomend voordeel is dat de provincie zes maanden voor de vergunning vervalt, het dossier automatisch terug opstart zodat de landbouwer dat zelf niet moet doen.”

Naeyaert is ervan overtuigd dat er zeker juristen zijn te vinden die deze redenering zullen volgen. “Als Dryade het goed voorheeft met natuur- en andere regelgeving, zou het dis soort beslissingen juist moeten toejuichen. Van zodra er een duidelijk kader is, kunnen deze bedrijven zich meteen in regel stellen met dat kader”, besluit hij.

Departement Omgeving zelf ook in beroep

Het Departement Omgeving laat weten dat het niet opgezet is met het systeem van proefvergunningen. "Dat blijkt ook uit het feit dat we zelf beroepen instellen tegen deze proefvergunningen", zegt woordvoerder Ann Heylens. Uitspraken over het beroep van Dryade wil ze niet doen. "Dit beroep zal verder verlopen volgens de procedure en het zal uiteindelijk de bevoegde minister zijn die hierover een uitspraak zal doen", klinkt het.

Decretale verlenging aflopende vergunningen blijft uit

De landbouwsector is al langer vragende partij voor een nieuwe decretale verlenging van aflopende vergunningen. Afgelopen dinsdag trok Boerenbond nog aan de alarmbel over deze situatie. Voor vergunningen die in 2022 of 2021 verstreken, was er in maart van dit jaar nog een decretale verlening voorzien, maar deze regeling eindigt op 31 december 2023. Hierdoor dreigen 250 tot 300 landbouwbedrijven, wiens vergunning volgend jaar afloopt, in de illegaliteit te belanden. De provincies proberen dit tegen te gaan door proefvergunningen uit te reiken.

Boerenbond luidt noodklok voor bedrijven die vergunning zien aflopen
Uitgelicht
Boerenbond vraagt dringend een decretale verlenging voor alle landbouwbedrijven waarvan de vergunning binnenkort afloopt. "Er ontbreekt een stikstofkader om te toetsen of de b...
7 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek