Strengere stikstofnormen hebben “niet meteen impact op de veestapel”
De normen voor de uitstoot van stikstof in Vlaanderen worden verstrengd. Daarover heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nieuwe richtlijnen verspreid. De landbouworganisaties reageren teleurgesteld en merken op dat de landbouw strenger aangepakt wordt dan de industrie. Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) ziet niet meteen een impact op de veestapel, maar geeft wel toe dat een uitbreiding of opstart van een (vee)bedrijf moeilijker zal worden, zeker in de buurt van beschermde natuur.

In afwachting van een definitieve stikstofregeling (PAS - Programmatorische Aanpak Stikstof) later dit jaar heeft de Vlaamse regering met veel moeite een akkoord gevonden over een voorlopige manier van werken. De nieuwe richtlijn was nodig nadat een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting het voorlopig stikstofkader onderuit haalde. Volgens Demir moeten de nieuwe richtlijnen, die via een ministeriële instructie zijn vastgelegd, een vergunningsstop voorkomen.
De nieuwe richtlijnen zijn een stuk strenger. Voor het arrest gold een minimumdrempel van 5 procent: een project die het stikstofprobleem in een natuurgebied met meer dan 5 procent verhoogde, kon geen vergunning krijgen.
De nieuwe drempels zijn veel lager: voor ammoniakuitstoot (veeteelt en mestverwerking) bedraagt de drempel 0 procent. Dat houdt in - zo klink het bij het kabinet Demir - dat kleine familiale bedrijven nog kans maken op een vergunning, of landbouwbedrijven ver weg van beschermd gebied. Elke aanvraag moet via een 'passende beoordeling' aantonen dat er geen negatief effect is op de omliggende natuur en desnoods moeten maatregelen worden genomen om de ammoniakuitstoot te verminderen. Het is de Vlaamse overheid die uiteindelijk over de vergunning beslist.
Voor NOx (industrie en transport) bedraagt de drempel 1 procent. Projecten die de drempel van 1 procent overschrijden, moeten eveneens een 'passende beoordeling' ondergaan en eventueel maatregelen nemen om de emissies te beperken.
De Vlaamse regering maakt zich sterk dat "90 procent van de industriële projecten die nu op stapel staan", zullen kunnen worden gerealiseerd.
Een kilo stikstof is een kilo stikstof, of die nu van een stal of van een fabriek komt
"Streng voor landbouw, soepel voor industrie"
Volgens Boerenbond wil de landbouwsector mee zijn verantwoordelijkheid nemen, maar mag de rekening niet alleen door de landbouwsector betaald worden. "De regeling die voor ammoniak in deze instructie is uitgewerkt, laat alleszins niks aan de verbeelding over", zegt voorzitter Sonja De Becker.
Dat er voor de industrie en transport wél een drempel van 1 procent is voorzien, begrijpt Boerenbond niet goed. "Want een kilo stikstof is een kilo stikstof, of die nu van een stal of van een fabriek komt. Benieuwd of een dergelijke benadering zal stand houden voor de rechter. En of deze instructie wel de beloofde rechtszekerheid biedt?", luidt het.
Boerenbond wil ook betrokken worden bij de uitwerking van de definitieve stikstofregeling, waar minister Demir aan werkt. "Vermits er duidelijk inspanningen van onze sector worden verwacht, rekenen wij erop dat wij de komende maanden volop en volwaardig bij de voorbereidingen worden betrokken", stelt De Becker.
Adviserende ambtenaren krijgen vrij spel om al dan niet te laten vergunnen. Zo'n werkwijze bevordert de rechtszekerheid niet en leidt tot een vertraagde en willekeurige vergunningsverlening
Groene Kring, de jongerenorganisatie van Boerenbond, dringt aan op een snelle finale regeling. “Als een tijdelijk kader te lang aansleept, dreigen landbouwers onder een stolp te belanden”, zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring. “Jonge boeren denken steeds vooruit. Op dit moment is het echter onmogelijk om toekomstplannen te maken. Een finale regeling moet er snel zijn, zodat de hele sector duurzaam en toekomstgericht kan ondernemen?”
“Twee maten, twee gewichten”
Ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) betreurt dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de uitstoot en neerslag van stikstof uit de industrie en de landbouw. “Onbegrijpelijk dat er met twee maten en gewichten wordt gewerkt”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Dit neigt naar een zware bevoordeling van de industrie in Vlaanderen. Blijkbaar weegt een industriële stikstofbron minder zwaar op de balans van de Vlaamse regering dan die uit landbouw, waarvan akte.”
Volgens ABS zal het onderscheid in de beoordeling van de mogelijke impact op de natuurwaarden tussen de verschillende vormen van stikstofuitstoot niet alleen de toekomst van de landbouw, maar ook die van de industrie hypothekeren. “Nu wordt ruimte gecreëerd voor grootschalige industriële projecten, ten nadele van landbouwactiviteiten, die misschien veel minder stikstof uitstoten”, klinkt het.
Vandamme vreest ook dat deze tijdelijke regeling de urgentie wegneemt om een definitief kader uit te werken. “De deur staat wagenwijd open om dezelfde fout te maken als bij de vorige PAS-regeling, namelijk mogelijk helemaal geen definitief kader maken”, zegt hij.
ABS wijst er nog op dat alle landbouwgerelateerde vergunningsaanvragen nu tijdelijk via een passende beoordeling moet verlopen, waarvoor geen concrete richtlijnen zijn uitgewerkt. “Daarmee krijgen de adviserende ambtenaren eigenlijk vrij spel om een dossier al dan niet te laten vergunnen. Dergelijke werkwijze zal de rechtszekerheid niet bevorderen en leidt tot een vertraagde en willekeurige vergunningsverlening, ook bij bedrijven die weinig of geen impact hebben op nabij gelegen natuurgebieden.” Net als de Boerenbond vraagt het ABS zich af of de uitgewerkte regeling "juridisch kan standhouden".
“Focus op modernisering”
Volgens minister van Economie en Landbouw Hilde Crevits is het vooral belangrijk dat de instructies duidelijkheid brengen voor alle sectoren. "Het is belangrijk dat iedereen die onderneemt weet waar ze aan toe zijn", zegt ze in een reactie. "De volgende stap is een definitieve PAS-regeling, die rechtszekerheid en ruimte biedt aan iedereen met het oog op een duurzame toekomst", klinkt het.
Volgens minister Crevits stellen de strengere normen de bedrijven, en zeker de landbouwbedrijven, voor "grote uitdagingen". De CD&V-minister maakt zich sterk dat de regeling geen onmiddellijke impact zal hebben op de veestapel. Maar voor wie zijn bedrijf wil uitbreiden of wie een nieuw bedrijf wil oprichten, wordt het zeker moeilijker. Zeker in de buurt van habitatgebied "zal nog moeilijk lukken", klinkt het. "De focus komt te liggen op modernisering van de stallen waarmee bijvoorbeeld voor varkens en pluimvee nog grote winsten geboekt kunnen worden op vlak van beperking van de uitstoot", aldus nog Crevits.
Stikstof
Na Nederland, doet het stikstofdebat ook in Vlaanderen heel wat... stof opwaaien. Is de Vlaamse veestapel te groot? Worden vergunningen voor nieuwe stallen te snel afgeleverd? Botsten we op de limieten van de schaalvergroting? Het debat wordt op het scherpst van de snee gevoerd. Belangrijk is om bij de feiten te blijven en niet te vervallen in polarisering.
-
nieuws
-
Stikstofdecreet: Uitstootreducties tegen 2030 voor veebedrijven plots een pak strenger
27 september 2023 -
Stikstof: "Versnelde invoering van proefstalregeling nodig om uitstootreducties te halen"
27 september 2023 -
nieuws
-
Demir kan oppositie niet geruststellen over Ineos-dossier
19 september 2023 -
nieuws
-
Stikstofdecreet: “Paniekvoetbal, met slecht decreet tot gevolg”
18 september 2023 -
Media denken dat je voor of tegen stikstofbeleid moet zijn
13 september 2023 -
Nieuwe studie plaatst vraagtekens bij Nederlands stikstofbeleid
12 september 2023 -
BFA: "Stikstofbeleid maakt Vlaamse veehouderij onmogelijk"
12 september 2023 -
Kunnen landbouwers met een aflopende vergunning nog een lening krijgen?
11 september 2023 -
“Als Ineos-topman waarborg krijgt, waarom landbouwers dan niet?”
8 september 2023 -
nieuws
-
Uitkoopregeling varkensboeren wordt versoepeld
31 augustus 2023 -
Stikstofnormen in Nederland krijgen wellicht strengere update
31 augustus 2023 -
nieuws
-
FACTCHECK: Staat de uitstoot van Ineos gelijk aan de uitstoot van 55 grote moderne braadkippenstallen?
23 augustus 2023 -
nieuws
-
"Strooi geen zand in de ogen van Vlaamse landbouwers"
24 augustus 2023 -
Voorbeeldbedrijf krijgt vergunning niet verlengd in stikstofsaga
23 augustus 2023 -
Vooruit bereid om wisselmeerderheid te leveren voor stikstofakkoord
22 augustus 2023 -
"Weg uit de stikstofcrisis, het kan"
17 augustus 2023 -
Farmers Defence Force organiseert tractorprotest in Antwerpen
17 augustus 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Nederlands kabinet begint met stikstofaanpak
12 juni 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Rechter houdt Nederlands stikstofmodel overeind
5 april 2023 -
duiding
-
nieuws
-
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
BioForum blijft op honger zitten over stikstofakkoord
13 maart 2023 -
nieuws
-
Landbouworganisaties blijven bezorgd
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Dit waren de laatste loodjes richting stikstofakkoord
10 maart 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Met welk compromis kan cd&v wel akkoord gaan?
6 maart 2023 -
nieuws
-
"Ultiem voorstel" levert geen stikstofakkoord op
5 maart 2023 -
Veel steun voor protesterende boeren
5 maart 2023 -
In Beeld
-
nieuws
-
nieuws
-
Nachtelijke onderhandelingen over stikstof leveren niets op
28 februari 2023 -
nieuws
-
Reportage
-
Boeren Turnhouts Vennengebied sturen bede aan de Vlaamse regering
16 februari 2023 -
Kritische vragen in Vlaams parlement over koppeling GLB en stikstof
16 februari 2023 -
Greenpeace dreigt Nederlandse overheid voor rechter te slepen omtrent stikstofdossier
16 februari 2023 -
nieuws
-
Komt er een krokusakkoord bis?
15 februari 2023 -
Stikstof en mobiliteit nekken uitbreiding shoppingcenter Wijnegem
15 februari 2023 -
duiding
-
Is er wel een uitweg uit het stikstofdebacle?
12 februari 2023 -
Wrevel over open brief van Vlaamse Ondernemers
10 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
screenreader.play video Studio VILT: rechtszekerheid
Studio VILT: rechtszekerheid
1 februari 2023 -
Stikstofdebat sluipt nu ook federaal parlement binnen
2 februari 2023 -
Opbod van politieke waarschuwingen over landbouwdossiers
1 februari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
“Ammoniak gedraagt zich net zoals NOx”
6 januari 2023 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Rutten zal stikstofakkoord alleen goedkeuren als lijst rode bedrijven wordt aangepast
17 oktober 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Minder eiwitrijk voer kan uitstoot braadkip halveren
27 september 2022 -
Landbouwers voelen zich bekocht door Pano-reportage
22 september 2022 -
Boer over Pano: "Gelukkig roepen koeien niet om aandacht met oneliners"
22 september 2022 -
nieuws
-
"Perceptie over groei binnen landbouwsector is foutief"
6 september 2022 -
Reeks impact stikstofakkoord: Jonge kalverhoudster ziet vier groene locaties oranje worden
1 september 2022 -
duiding
-
Tumult in Hoogstraten na positief advies over stikstofakkoord
30 augustus 2022 -
"Verrijkte kooien stoten minder stikstof uit en zijn niet per definitie slechter voor dierenwelzijn"
29 augustus 2022 -
Boeren zoeken met flyeractie en boerenzakdoeken steun bij burgers
26 augustus 2022 -
Een economische parabel over het stikstofbeleid
22 augustus 2022 -
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Factcheck
-
nieuws
-
nieuws
-
Stikstof: Moet het van Europa?
14 juni 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
Eigen partij schiet stikstofplan Van der Wal af
11 juni 2022 -
Opinie
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Demir wil Averbode dicht: "enkel emotionele argumenten"
30 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
Reportage
-
Emotionele discussie over Averbode in Vlaams parlement
27 april 2022 -
interview
-
nieuws
-
nieuws
-
Ook boerderij van de Abdij van Averbode moet dicht
21 april 2022 -
interview
-
Toch nieuwe bedrijven op rode PAS-lijst
19 april 2022 -
Ook te weinig stikstof probleem voor de natuur
18 april 2022 -
Nederlandse boeren leggen stikstofgesprekken stil
18 april 2022 -
Moeilijke start voor Nederlandse stikstofminister
7 april 2022 -
nieuws
-
nieuws
-
De krantencommentaren over het stikstofakkoord: een bloemlezing
24 februari 2022 -
Ontgoocheling en woede overheerst bij landbouworganisaties
23 februari 2022 -
nieuws
-
Boeren op een Kruispunt zet zich schrap voor stortvloed aan oproepen
23 februari 2022 -
Jaarlijks 100 miljoen euro om bouwshift waar te maken
23 februari 2022 -
Dit staat in het stikstofakkoord van de Vlaamse regering
23 februari 2022 -
nieuws
-
Te laat? Kempense boeren bezorgen hartenkreet bij Jambon thuis
23 februari 2022 -
Geen nieuwe elementen in stikstofarrest Merksplas
14 februari 2022 -
nieuws
-
Demir weigert vergunning voor uitbreiding Exportslachthuis Tielt
19 januari 2022 -
Stikstof: Nederlandse ambtenaren hielden kritische bemerkingen achter voor parlement
13 januari 2022 -
duiding
-
"Stikstofdossier nog niet rijp om te landen"
21 december 2021 -
BioForum vraagt gebiedsgericht maatwerk in stikstofdossier
17 december 2021 -
Nog veel open vragen voor Vlaamse regering in stikstofdossier
16 december 2021 -
Pluimveehouders voeren actie aan kabinet Demir en Crevits
13 december 2021 -
nieuws
-
“Te streng stikstofbeleid kan transitie naar sluiten van nutriëntencycli ondermijnen"
10 december 2021 -
Boerenbond wil overleg met Jambon over stikstofimpasse
8 december 2021 -
Stikstof houdt nu ook ruilverkaveling Gooik tegen
5 december 2021 -
Eén op vijf gecontroleerde luchtwassers niet actief
5 december 2021 -
Massale opkomst voor tractoracties in vijf provincies
1 december 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Ruim 2.000 tractoren verwacht voor protestactie in 5 Vlaamse steden
30 november 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofaanpak hangt als donkere wolk boven Vlaamse bioboeren
28 oktober 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meer dan helft van Belgische gemeenten voorstander van statiegeld
6 september 2021 -
nieuws
-
Voormalig varkensbedrijf in Diest wordt natuurgebied
6 augustus 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Stikstofdossier baart zuivelindustrie grote zorgen
13 juni 2021 -
nieuws
-
Koeientoilet vermindert ammoniakuitstoot
7 juni 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
nieuws
-
duiding
-
nieuws
-
nieuws
-
Opinie
-
nieuws
-
Stikstof: “Vlaanderen is Nederland niet”
6 april 2021 -
nieuws
-
“Stikstof is geen exclusief landbouwprobleem”
5 maart 2021 -
nieuws
-
nieuws
-
Meningen over impact stikstofarrest zijn verdeeld
1 maart 2021 -
Zet recent arrest het Vlaamse stikstofbeleid op losse schroeven?
28 februari 2021 -
"Landbouwsector wil een toekomst, ook in Vlaanderen"
17 december 2020 -
Crevits en Demir: "Landbouw en leefmilieu maximaal verzoenen"
17 december 2020 -
Boerenbond hekelt ongenuanceerde uitspraken over vergunningsbeleid
15 december 2020 -
Jonge boeren vragen om ruimte
13 december 2020 -
Jonge boeren vragen ondernemingsruimte en waardering aan de Sint
4 december 2020 -
"Minste wat je kan doen, is met respect over boeren spreken"
3 december 2020 -
De Standaard buigt zich over megastallen
30 november 2020 -
"Wie aan voorwaarden voldoet, moet op vergunning kunnen rekenen"
4 december 2020 -
nieuws
-
“Hoe we de stellingenoorlog over veestallen kunnen ontmijnen”
23 november 2020 -
nieuws
-
Hoe ziet een duurzame Europese veestapel eruit?
27 oktober 2020 -
Is er nog ruimte voor intensieve landbouw in Vlaanderen?
28 september 2020 -
Minister Demir gaat in gesprek met jonge landbouwers
11 september 2020 -
Stikstofdiscussie blijft Nederlandse landbouw beroeren
14 september 2020 -
"Huidig vergunningsbeleid schadelijk voor natuur"
14 september 2020 -
Flankerend beleid oranje bedrijven van start op 1 juli
14 september 2020 -
"Landbouw draait alleen op voor stikstofdepositie"
4 april 2020
Bron: Belga / Eigen verslaggeving
Gerelateerde artikels










