nieuws

FDF-voorzitter is zijn koeien kwijt, maar blijft strijdvaardig

nieuws

FDF Belgium-voorzitter Bart Dickens tekende in op de uitkoopregeling voor het Turnhouts Vennengebied en zag vorige week zijn laatste koeien vertrekken. Gezondheidsproblemen en een uitzichtloze situatie dreven hem tot dit drastische besluit dat een grote emotionele impact heeft. Maar wie denkt dat de boer met zijn melkkoeien ook zijn strijdlust verliest, komt bedrogen uit. “Ik heb nu meer tijd om vol voor de boerenbelangen te gaan”, klinkt het.

gisteren  – Laatst bijgewerkt om 9:00 VILT-redactie
Bart Dickens voor lege stal

Twee weken geleden ging het jongvee van Dickens de deur uit, vorige week was het aan de melkkoeien. “Van de ene op de andere dag was het gedaan”, vertelt de ex-melkveehouder uit Arendonk. Zijn bedrijf ligt juist in het Turnhouts Vennengebied, een maatwerkgebied in de Noorderkempen dat extra hard getroffen wordt door het stikstofdecreet.

Dickens vergaarde de voorbije jaren nationale bekendheid als voorzitter van de Vlaamse tak van de activistische Nederlandse boerenorganisatie Farmers Defence Force. Hij stond in 2023 aan de wieg van FDF Belgium en organiseerde meerdere protestacties. Hij staat bekend als een uitgesproken criticus van het Vlaams landbouwbeleid.

De 44-jarige boer tekende in november vorig jaar in op de stoppersregeling die geldt in maatwerkgebieden, aanvankelijk met het idee om de waarde van zijn bedrijf te kennen. “Dat vergemakkelijkte het maken van een toekomstbeslissing”, aldus de boer die het stikstofdecreet en “de druk van de natuur” als een strop om zijn nek omschrijft. “Wij moeten grote investeringen doen om tegen 2030 een stikstofreductie te realiseren, maar daarna is het nog niet zeker of dit voldoende zal zijn. In 2030 volgt immers een herevaluatie van de stikstofdepositie.”

De emotionele impact is iets wat door Brussel volledig onderschat wordt

Bart Dickens - Ex-melkveehouder en voorzitter van FDF Vlaanderen

Gezondheidsproblemen maken melken moeilijk

Vooral Dickens' gezondheid gaf de doorslag. “Ik heb hartproblemen en een zwakke schouder. Deze zomer ben ik voor de tweede keer geopereerd aan mijn schouder en dat is voor altijd een zwakke plek”, vertelt hij. Na zijn schouderoperatie liet hij het melken alvast over aan medewerkers van de organisatie Werkers.

Dickens zegt het moeilijk te hebben met de gevolgen van zijn besluit. “Het is een keuze geweest van de ratio en niet van het hart. Ik heb onderschat hoe moeilijk het was toen de koeien weg waren. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee. Geen loeiende dieren meer of rammelende voerhekken, alleen maar stilte. Deze emotionele impact is iets wat door Brussel volledig onderschat wordt.”

Een levenswerk van drie generaties is zo ten einde gekomen. “Ook mijn vader heeft het er erg zwaar mee”, vervolgt de Kempenaar die afstamt van een Engelsman die honderden jaren geleden emigreerde naar België, vandaar de naam Dickens. Zijn grootouders startten in 1952 met het landbouwbedrijf in Arendonk. “Zij kregen destijds 10.000 frank (2.500 euro) subsidie voor de ontginning van bos tot landbouwgrond”, vertelt de boer. Hij constateert dat het overheidsbeleid faliekant gedraaid is. “Landbouw wordt al lang niet meer gezien als essentiële sector. De natuur krijgt tegenwoordig voorrang.”

Bart Dickens behoudt zijn land

Boer behoudt zijn land

Eerder dit jaar ontving Dickens drie mensen van VLM over de vloer die de waarde van zijn bedrijf becijferden. In juli volgde een bod. De boer ontvangt geld voor zijn nutriënten (3,2 euro per NER), zijn melkkoeien en zijn aan melkvee gerelateerde landbouwmateriaal. Daarnaast krijgt hij een vergoeding voor de stallen en een premie voor het slopen ervan. “Ik mag levenslang nergens in Europa meer vee houden.”

Ik mag levenslang nergens in Europa meer vee houden

Bart Dickens - FDF Belgium

Alhoewel hij er naar zeggen niet rijk van wordt, is Dickens tevreden met het bod. “Ik mag niet klagen, alhoewel het bedrijf bij verkoop onder normale omstandigheden veel meer waard zou zijn.” Omdat het stikstofdecreet als een zwaard van Damocles boven het Turnhouts Vennengebied hangt, is de reële verkoopwaarde veel minder. “Wie investeert er in een bedrijf dat na 2030 mogelijk niet meer kan bestaan?”

Met het geld kan hij zijn lopende schulden tot 2034 aflossen. Dickens heeft nog 60 hectare grond waar nu hoofdzakelijk nog veevoedergewassen op staan, maïs en gras. “De maïs is al verkocht en ook de volgende snedes gras kan ik kwijt aan naburige veehouders”, vertelt Dickens die daarnaast als loonwerker gaat werken.

Bart Dickens in lege stal

“Strijd van FDF België gaat verder”

Reclame maken voor de stoppersregeling doet Dickens niet. “Zeker niet. In mijn geval speelde de combinatie van gezondheidsproblemen en de uitzichtloze situatie in het Turnhouts Vennengebied, waardoor wij feitelijk met de rug tegen de muur staan. Voor andere boeren gelden andere omstandigheden. Iedereen moet zijn eigen rekening maken.”

Wie denkt dat de boer met zijn melkkoeien ook zijn strijdlust verliest, komt bedrogen uit. “Ik heb nu niets meer te verliezen en meer vrije tijd om mij voor FDF Belgium en de belangen van de Vlaamse boeren in te zetten. Het is schandalig hoe de overheid omgaat met de landbouw, een strategische sector die tot de wereldtop behoort.”

Wachten op nieuwe intendant

De naam van de nieuwe intendant voor het Turnhouts Vennengebied laat nog op zich wachten. Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) liet eerder deze maand weten dat de vacature na een jaar eindelijk ingevuld is. De bekendmaking zou 'snel volgen', zodra de Vlaamse regering de benoeming goedkeurt. Maar die goedkeuring werd telkens uitgesteld en is nu doorgeschoven naar na het zomerreces. De aanstelling wordt daardoor pas in september verwacht. Intussen blijft het kabinet-Brouns in overleg met de betrokken actoren in het gebied.

Brouns heeft nieuwe intendant voor Turnhouts Vennengebied
Uitgelicht
Er is een nieuwe intendant gevonden voor het Turnhouts Vennengebied, het gebied in de Antwerpse Kempen dat zwaar getroffen wordt door het stikstofdecreet. Dat heeft Vlaams min...
9 juli 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek