LIVEBLOG: Dit was de boerenbetoging in Brussel van vrijdag 3 maart

Het stikstofdebacle, het uitblijven van een goedkeuring voor het Vlaamse GLB, het nieuwe mestactieplan… Meer dan 2.800 land- en tuinbouwers van over heel Vlaanderen trekken op vrijdag 3 maart naar Brussel om te betogen tegen het landbouwbeleid van de Vlaamse regering. Mis geen enkele update van de betoging via onze liveblog.

3 maart 2023  – Laatste update 3 maart 2023 17:23
Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-brussel3

Tractorprotest Amelie

3/03 15u41

Verhaal vanuit de tractor (5)

Tijdens een plaspauze ontmoet Jozefien Amelie Vanoverbeke uit Ieper. Ze is net in het landbouwbedrijf van haar ouders gestapt. “Ik wil graag de varkensstapel afbouwen en me meer focussen op het melkvee. Vandaag hebben we 150 melkkoeien die we nog met een gewone melkinstallatie melken. Ik zou liever investeren in melkrobots, maar om dat te kunnen betalen, moet ik meer koeien houden”, vertelt Amelie. “Meer koeien betekent een nieuwe vergunning, maar het is totaal niet zeker of we die ook zullen krijgen.”



tractorprotestmaart23stikstof-brandje

3/03 15u04

Boerenbond roept de betogers op om naar huis te gaan. "Ga terug naar jullie tractoren en begin te bollen. Anders zijn jullie morgenvroeg nog niet thuis."

De meesten geven gehoor aan de oproep. Sommigen blijven nog even staan bij het "kampvuur". Van een grimmige sfeer is evenwel geen sprake.


"Goed boeren wordt ons belemmerd" (Landbouwer)

03/03 14u57

Goed werk doen als landbouwer wordt belemmerd door de overheid. Dat zegt Jan Vorsselaar, een van de deelnemende boeren aan de protestactie vrijdag.

Vorsselaar noemt "de onzekerheid" een van de grootste moeilijkheden. Hij verwijst daarbij niet alleen naar het stikstofdossier, maar ook naar de discussies rond het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU. "Je kan niet meer investeren. We doen dit werk met hart en ziel, maar ze maken het ons moeilijk."

De 57-jarige landbouwer komt uit de regio rond Loenhout in Antwerpen, en is om 6.15 uur vrijdag vertrokken om deel te nemen aan het protest. "Ik vond het belangrijk hier aanwezig te zijn. Laten we hopen dat het iets oplevert, dat is de vraag."

Intussen zijn de speeches op de protestdag afgelopen. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan tijdens de dag, meldt politie van Brussel. Een vat met karton en rubberen banden is in brand gestoken op het Kunst-Wet-kruispunt, met rookontwikkeling tot gevolg.

De boeren wordt gevraagd om huiswaarts te keren, al blijven velen nog op het kruispunt hangen en napraten.

Bron: Belga


tractorprotestmaart23stikstof-wetstraatspeeches

3/03 14u23

De voorzitters van Groene Kring, Ferm voor Agravrouwen, Boerenbond en ABS geven hun speeches aan de Wetstraat in Brussel, waar een massa volk staat.



poll nieuwsblad

3/03 13u39

Begrip voor de actie

Uit een peiling van de krant Het Nieuwsblad blijkt dat 86 procent begrip heeft voor de acties van de boeren.

Meer info: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230303_93947943

Eenzelfde geluid bereikt ons vanuit de tractorcolonne: "Verbazend veel mensen steken hun duim op als we passeren!"



tractorprotestmaart23stikstof-wetstraat

3/03 13u37

De Wetstraat in Brussel is alvast hermetisch afgesloten


tractorprotestmaart23stikstof-gunter

3/03 13u31

Gunter Klaassen, de pluimveehouder uit het Turnhouts Vennengebied, is gevraagd als gast vanavond in Terzake op één. Of hij ingaat op de vraag? Hij denkt van wel, maar moet het nog eens aan zijn vrouw vragen, zegt hij.


Somers wil GLB en stikstof loskoppelen in onderhandelingen

03/03 13u11

Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) wil dat het debat over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de landbouwsubsidies uit de discussie over stikstof worden gehaald. Dat zegt hij vrijdag in aanloop naar een nieuwe onderhandelingsnamiddag. Een vergadering met alle ministers staat voorlopig niet op de agenda. Minister-president Jan Jambon heeft vrijdagnamiddag bilaterale contacten.

In de lange onderhandelingsnacht van dinsdag op woensdag werd ook over het GLB gepraat. Dat zijn de Vlaamse uitvoeringsplannen van het Europees landbouwbeleid, die intussen zijn goedgekeurd door Europa, maar die worden geblokkeerd door een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos. Daardoor zitten ook de Europese subsidies voor de landbouwers geblokkeerd. Cd&v ziet in die blokkering de hand van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), die de subsidies als hefboom zou willen gebruiken om er een stikstofakkoord door te krijgen.

Somers wil dat de twee dossiers nu worden losgekoppeld. "Landbouwers hebben nood aan die middelen, ze hebben er ook recht op", zegt hij. "Het gaat enkel voor 2023 al om 300 miljoen euro aan broodnodige steun. We mogen de landbouwers niet in onzekerheid storten. Dat raakt hen onnodig hard. Laat ons dat dossier op zijn eigen waarde beoordelen. Het voorjaar staat voor de deur, de landbouwers willen nu zekerheid." Hij wijst daarmee op de teeltplannen die landbouwers momenteel aan het uitwerken zijn.

De komende uren wordt enkel bilateraal onderhandeld. Als daaruit voldoende toenadering volgt, kan er vrijdagavond nog een kernkabinet of ministerraad volgen.

Het is alleszins niet de bedoeling om er opnieuw een lange onderhandelingsnacht van te maken, valt te horen bij alle betrokkenen. Wellicht wordt er voor gekozen om zaterdag opnieuw bij elkaar te komen.

Bron: Belga


tractorprotestmaart23stikstof-joz

3/03 13u14

Verhaal vanuit de tractor (3)

Jozefien rijdt intussen mee met Wouter De Medts uit Etikhove. Hij baat een vleesveebedrijf uit waar hij Het Vlaams Ardennen Rund kweekt. Normaal neemt Wouter niet deel aan protestacties, maar vandaag wel want er staat veel op het spel. Niet alleen in het belang van de landbouwers, maar van alle Vlamingen. “De politieke onwil en besluiteloosheid zorgen voor zoveel onduidelijkheid en onzekerheid. Ik twijfel aan de toekomst van de landbouw in de streek.”

Zijn bedrijf is niet direct bedreigd, maar dat van heel wat collega’s in zijn buurt is dat wel. Allerlei regeringsbeslissingen komen samen en zorgen voor een onhoudbare situatie. Zo doen de nabijheid van verschillende versnipperde habitat- en natuurgebieden en een bosuitbreiding van 380 hectare in de buurt het ergste vrezen. “Het openbaar onderzoek loopt nog, maar veel boeren zullen onteigend worden”, vertelt Wouter. “Bovendien zullen heel wat gronden tegen 2028 omgezet worden nulbemestingsgebieden.”

In 2025 moet Wouter zijn vergunning vernieuwen en daarvoor is het wel bang afwachten. “We willen niet uitbreiden, we vragen gewoon een vernieuwing van onze vergunning. Als er geen stikstofakkoord komt, dan zal mijn vergunning niet hernieuwd geraken, vrees ik.”


tractorprotestmaart23stikstof-nos

3/03 13u10

Ook de Nederlandse openbare omroep NOS is paraat om verslag uit te brengen van de protesten. Het stikstofprobleem beperkt zich nu eenmaal niet tot Vlaanderen. Ook onze noorderburen weten er ondertussen alles van.


tractorprotestmaart23stikstof-hendrik

3/03 13u05

Hendrik Vandamme: “Duidelijk maken dat de vraag vanop het terrein komt en niet vanuit de landbouworganisaties”

Ook voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) Hendrik Vandamme is op post in Brussel om zijn leden een hart onder de riem te steken.

Vandamme: “Onze mensen moeten opnieuw het gevoel krijgen dat ze boer zijn, dat ze gewaardeerd worden omdat ze voedsel produceren, dat ze zorgen voor het landschap. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat hij er belang bij heeft dat de boeren en tuinders in Vlaanderen kunnen blijven werken op een goeie manier. Maar daarvoor hebben we een rechtszeker kader nodig en daarvoor hebben we dan weer de politiek nodig. Daarom is het zo belangrijk dat de Vlaamse regering tot een overeenkomst kan komen om ervoor te zorgen dat mensen toekomst hebben en duidelijkheid krijgen over waar ze aan toe zijn. En vooral dat de jonge boeren weten waar ze in de toekomst naartoe kunnen werken.”

Zal deze actie op dit moment nog impact hebben?

Vandamme: “We willen een signaal geven. Maar ook duidelijk maken dat de vraag vanop het terrein komt en niet iets is wat de voorzitters van de landbouworganisaties alleen komen vertellen in Brussel aan de vergadertafel. We spreken echt namens de boeren en tuinders. En met de actie van vandaag kunnen wij hen de mogelijkheid geven om te tonen dat het hen menens is dat ze duidelijkheid willen over waar ze naartoe willen.”

“Als er in de Vlaamse regering verder gediscussieerd wordt zoals de voorbije weken gebeurd is, zonder uitkomst, zonder elkaar ook maar iets te gunnen, dan zijn we echt niet goed bezig. Ik hoop dat het gezond boerenverstand mee aan tafel komt zitten en dat men beseft dat het meer dan vijf na twaalf is om beslissingen te nemen, rechtszekerheid te geven en de mensen toekomst te geven.”


Meer dan 2.700 tractoren in Brussel, meldt politie

03/03 12:59
Er zijn meer dan 2.700 tractoren geteld voor de protestactie van de boeren in Brussel. Dat heeft de Brusselse politie vrijdagmiddag meegedeeld op Twitter.

De verschillende landbouworganisaties hadden in een gezamenlijk persbericht al melding gemaakt van meer dan 3.000 tractoren die in verschillende colonnes de hoofdstad binnenreden.

Met de tractorenactie protesteren de Vlaamse landbouwers tegen het uitblijvende stikstofakkoord en het landbouwbeleid.

Bron: Belga


3/03 12u54

Vandaag geen stikstofonderhandelingen meer

De Vlaamse regering zal vandaag geen poging doen om een akkoord te bereiken over stikstof. Na de gewone ministerraad roept minister-president Jan Jambon (N-VA) geen nieuw kernkabinet samen, zo horen we in regeringskringen. Ook persoonlijke bilaterale gesprekken waren nog niet aan de orde, enkel telefonisch overleg. “Met waar we nu staan en wetende dat er een boerenbetoging bezig is, is de verwachting dat het vandaag niet meer zal lukken”, zegt N-VA aan De Tijd.

De verwachting is dat Jambon zijn ministers nog dit weekend zal samenroepen om een nieuwe poging te doen om de onderhandelingen tot een goed eind te brengen. Daarmee mist de minister-president opnieuw zijn eigen opgelegde deadline van 3 maart, al kan een landing in het weekend nog altijd gezien worden als “een akkoord in de week na de krokusvakantie”.


tractorprotestmaart23stikstof-tunnel

3/03 12u49

In de file

De colonnes rijden zich, zoals voorspeld, vast in Brussel. Onder meer reporter Jozefien staat stil in een tunnel aan Koekelberg.

Boerenbond liet weten dat er meer dan 3.000 tractoren ingeschreven waren, maar dat er op sommige plaatsen veel meer zijn opgedaagd dan verwacht. Dat Brussel te klein zal zijn om ze allemaal binnen te laten, is niet onlogisch.


3/03 12u18

De eerste tractoren sijpelen Brussel binnen.

tractorprotestmaart23stikstof-brussel


tractorprotestmaart23stikstof-ceyssensenvanhecke

3/03 12u01

Ceyssens: “Als ze ons blijven negeren, is onze allerlaatste stap de rechtbank”

Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, en zijn evenknie bij Groene Kring Bram Van Hecke, hebben al post gevat aan de Wetstraat in Brussel waar ze hun leden opwachten. Tijd voor een kort interview.

Ceyssens: “We staan hier niet zomaar. Na het stikstofakkoord van vorig jaar, zijn er 20.000 bezwaren ingediend. We hebben oplossingen geformuleerd, we zijn aan het Martelarenplein (waar Vlaams minister-president Jan Jambon zijn kantoor is, red.) komen vragen om de bezwaren niet onder de mat te vegen. Ook onze jonge boeren zijn met kruisen naar het Martelarenplein getrokken. Overal in Vlaanderen ontstonden spontane boereninitiatieven, die op een waardige manier actie hebben gevoerd met een eensluidende boodschap: geef ons rechtszekerheid in de plaats van dit plan. En toch moeten we vandaag nogmaals onze duidelijke boodschap herhalen: boeren zijn broodnodig en daarom hebben ze rechtszekerheid nodig.”

Bram Van Hecke: “Waarom we hier zijn is heel simpel: we vragen al meer dan een jaar toekomstperspectief, de mogelijkheid om te kunnen boeren in Vlaanderen. We zien nog steeds dat dat niet mogelijk is. En daarom komen we hier full force onze eisen duidelijk maken. En dat doen we met heel veel volk.”

Waarom nu pas?

Bram Van Hecke: “We hebben voldoende signalen gegeven op een zachte manier. Want voor alle duidelijkheid: we willen de burger niet hinderen. Nu is het tijd om het signaal te geven dat er met ons niet te lachen valt. Onze toekomst laat je niet zomaar passeren.”

De onderhandelingen lopen volop. Het stikstofakkoord is misschien bijna rond?

Ceyssens: “Ik heb er op dit moment geen weet van dat het akkoord rond zou zijn. Trouwens, nadat het akkoord gesloten is door de regering, moet het eerst nog naar het parlement gaan. En als men tot het einde doorduwt, en onze boodschap blijft negeren, dan zal onze allerlaatste stap zijn om naar de rechtbank te trekken.”

Ceyssens geeft nog mee dat er 3.000 tractoren ingeschreven. “Maar op sommige vertrekplaatsen waren er dubbel zoveel tractoren als verwacht. Er zijn gigantisch veel boeren op de been. Brussel zal te klein zijn…”


tractorprotestmaart23stikstof-jozefienenbeel

3/03 11u36

Verhaal vanuit de tractor (2)

Onze VILT-reporter is ondertussen van tractor gewisseld en rijdt mee met Pieter-Paul Beel, voorzitter van Groene Kring Oudenaarde. Het gaat nog steeds vlot richting Brussel en ze zitten op dit moment ter hoogte van Lennik.

De organisatie voor jonge boeren in Oudenaarde telt zo’n 100 leden. Vandaag zijn ze met ongeveer 25 tractoren onderweg naar Brussel en veel kippenboeren nemen de trein. “Het was niet moeilijk om ze op te trommelen”, vertelt Beel. “Enthousiasme blijft groot om te protesteren.”

Zelf runt, samen met zijn ouders, hij een varkensbedrijf en heeft hij nog een vergunning tot 2030. “Maar veel collega’s uit de sector zitten ondertussen zonder vergunning”, vertelt hij. “Met deze actie kunnen we een statement maken en dat is nodig. Want als je niet komt, denken de politici dat er niets aan de hand is.”


3/03 11u31

Frietje stekken

Alle leden die komen betogen, hebben recht op één food ticket, waarmee een pakje frieten en een drankje kunnen halen. Deze foodtruck is er alvast klaar voor.

tractorprotestmaart23stikstof-frieten2
tractorprotestmaart23stikstof-frieten

3/03 11u14

De colonnes naderen Brussel...

tractorprotestmaart23stikstof-naderen


3/03 11u02

Global climate strike

Het boerenprotest is niet de enige betoging die vandaag gepland staat in Brussel. Aan het Muntplein gaat ook de Global Climate Strike door, georganiseerd door de klimaatbeweging Youth for Climate. Benieuwd of ze evenveel volk op de been krijgen als de boeren...

tractorprotestmaart23stikstof-youthforclimate

3/03 11u

Op een lagere school, ergens in Oostmalle

tractorprotestmaart23stikstof-schooloostmalle

3/03 10u44

Pajotse boeren wachten op de colonnes uit Oost- en West-Vlaanderen. Die zit in Ninove en sluit net voor Brussel aan bij de boeren uit het Pajottenland. De colonne die op weg is, is 32 km lang, dixit de politie.

Aveve zorgt voor de bevoorrading.

tractorprotestmaart23stikstof-griet3
tractorprotestmaart23stikstof-griet2


tractorprotestmaart23stikstof-4

3/03 10u32

Delegatie met de trein

Pluimveehouder Gunther Klaassen is samen met een groep boeren uit het Turnhouts Vennengebied onderweg naar Brussel... met de trein. Zelf houdt hij braadkippen en zijn machines zijn hierop afgestemd: kleine tractor met een kleine brandstoftank. Dit is niet geschikt om naar Brussel af te zakken. Gelukkig biedt NMBS een waardig alternatief.


3/03 10u25

De tractorprotesten gaan niet allemaal richting Brussel....

tractorprotestmaart23stikstof-3
tractorprotestmaart23stikstof-2

3/03 10u06

Verhaal vanuit de tractor

Pieter Van Merhaeghe uit Wortegem-Petegem runt een melkvee- en akkerbouwbedrijf met 80 koeien. Momenteel gebruikt hij één melkrobot en hij zou willen uitbouwen naar twee robots. Omdat twee robots pas rendabel zijn vanaf 120 koeien, zou hij moeten uitbreiden. De vergunningen hiervoor heeft hij al op zak en enkele jaren geleden heeft hij extra nutriëntenrechten (NER) gekocht. “Maar nu is het koffiedik kijken of ze mijn NERs zullen afnemen met het nakende stikstofakkoord”, vertelt Van Meraeghe.

Ook het uitblijven van de goedkeuring van het GLB ligt de boer zwaar op de maag. “Daardoor blijven de subsidies uit en we weten niet welke maatregelen we moeten volgen”, klinkt het. “Het e-loket en Agrilens (een nieuwe app van de overheid om essentiële bedrijfsinformatie te raadplegen, red.) werken niet naar behoren. We zijn volop bezig met de werkzaamheden en we kunnen onze bemestingen op het perceel niet doorsturen via de app. Dus we kunnen het niet bewijzen met plaats en tijdsbepaling wat en waar we bemest hebben”, vertelt hij, terwijl hij eraan toevoegt dat dit zo zal blijven zolang het GLB niet goedgekeurd is. “Niets is goedgekeurd, niets staat vast. Vandaag zeggen ze dat we het zo moeten doen, morgen zeggen ze iets anders…”

Voor Van Merhaeghe is het belangrijk dat er dringend een akkoord komt. “Ik begrijp dat sommigen zeggen: beter geen akkoord, dan een slecht akkoord, maar de tijd dringt. Het moet gewoon een goed akkoord zijn met toekomstvisie.”



3/03 9u54

Live radio

Boerenbond zendt de protestactie een hele dag live uit via de radio: https://www.mixcloud.com/live/Boerenbond/



tractorprotestmaart23stikstof-jerom

3/03 9u38

Met de trein naar Brussel

Ook VILT-journalist Jerom is onderweg met de trein naar Brussel vanuit Antwerpen in de hoop op tijd aan de Wetstraat te geraken. Tegen de middag staan daar de speeches van de voorzitters van de landbouworganisaties op het plan.



3/03 9u30

Tractoractie zorgt niet voor hinder op snelwegen, lokaal verkeer wel sterk vertraagd

De tractoractie van de landbouworganisaties zorgt niet voor hinder op de snelwegen. Maar waar de colonnes op de gewestwegen passeren, wordt het lokaal verkeer zoals voorzien wel sterk vertraagd. Dat zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Op een opstopping aan de E403-afrit van Rumbeke-Roeselare na, waar een tractorcolonne in de buurt kwam, was het rustig op de snelwegen. "Op vrijdag is de ochtendspits de kalmste van de week en dat is vandaag niet anders. Op het hoogtepunt stond er in heel Vlaanderen 60 kilometer file, terwijl dat gemiddeld op een werkdag 130 kilometer is", zegt Bruyninckx.

Iets voor 9 uur kwam de colonne uit Eeklo Gent binnen, en reden honderden tractoren de kleine ring (R40) op ter hoogte van de Brugse poort. "Papa, kan ik later nog boer worden?", "Boer zoekt toekomst", "Hou je van brood, vlees of friet, zonder boer gaat het niet", zijn maar enkele van de slogans die de claxonnerende landbouwers aan hun voertuigen hadden bevestigd. Zonder halt te houden in Gent, reden ze verder richting Brussel.

Vanuit Sint-Truiden vertrokken een zestigtal tractoren, die eerder op de ochtend vanuit onder meer Riemst, Tongeren en Borgloon vertrokken waren. Aan het industrieveld van Brustem sloten nog eens een twintigtal boeren zich bij de colonne aan. Tegelijkertijd waren er in Limburg ook tractoren onderweg vanuit Diepenbeek en Bree. 

Een grondig stikstofakkoord en goedgekeurde landbouwsubsidies: met die eisen trekken Vlaamse boeren op vrijdagochtend naar de hoofdstad in tractorstoeten.

Volgens de Boerenbond telt de actie 2.850 inschrijvingen, maar dat zouden er nog meer kunnen zijn. "We verwachten dat we in totaal met zo'n 3.000 tractoren in Brussel zullen staan", klinkt het bij de woordvoerder van de Boerenbond. "Voorlopig loopt alles vlot en zijn er nog geen incidenten geweest, dankzij de goede samenwerking van onze stewards en de politiediensten."

Om 11.30 uur zullen de tractoren massaal claxonneren. Een half uur later verzamelen de boeren aan de Havenlaan in Brussel. Vanaf de Havenlaan gaat het onder politiebegeleiding naar de Kleine Ring. Tussen 14.00 uur en 14.30 uur vertrekken de landbouwers uit Brussel.

Bron: Belga



tractorprotestmaart23stikstof-vanotten

3/03 9u20

Ook de familie Van Otten is vertrekkensklaar. De twee kleinsten worden naar gestuurd met werkschoenen en boerensjaal. De oudste mag mee naar Brussel.

Mama Nicky is trouwens geen onbekende. Vorig jaar schreef ze een brief aan de Vlaamse regering waarin ze haar onrust uitte over het voorliggende stikstofakkoord:      

Noodkreet van een boerin: "Moeten wij ons levenswerk van 5 generaties opgeven?"
Uitgelicht
De bezorgdheid bij landbouwers rond het stikstofdossier is voelbaar. Nicky Van Otten, melkveehoudster uit Turnhout, kroop in haar pen en schreef een brief aan de Vlaamse reger...
23 februari 2022 Lees meer

3/03 9u10

Lift gescoord!

Pieter Van Merhaeghe van Wortegem Petegem wil Jozefien meenemen richting Brussel. Hopelijk geraken ze tot in de hoofdstad.

tractorprotestmaart23stikstof-jozefien3

3/03 9u

VILT-reporter Jozefien hoopt een lift te scoren vanuit Oudenaarde naar Brussel

tractorprotestmaart23stikstof-jozefien
tractorprotestmaart23stikstof-jozefien2


3/03 8u31

Verzamelen geblazen in Sint-Lenaarts

Vanuit verschillende hoeken krijgen we foto’s doorgestuurd van boeren die zich opmaken voor hun tocht naar Brussel. Deze foto’s zijn gemaakt door Jelle Pauwels, loonwerker uit Vlimmeren bij Beerse.

tractorprotestmaart23stikstof-sintlenaarts4
tractorprotestmaart23stikstof-sintlenaarts3
tractorprotestmaart23stikstof-sintlenaarts2
tractorprotestmaart23stikstof-sintlenaarts1



3/03 7u

Essenscia pleit voor stikstofakkoord "voor natuur en economie"

Sluit een definitief stikstofakkoord volgens de basisprincipes uit het krokusakkoord dat onze natuur, onze landbouw en onze industrie toekomstperspectief biedt. Dat is de oproep van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. De federatie vreest dat zonder akkoord een vergunningenstop voor investerings- en infrastructuurprojecten en een stilvallen van de economie dreigt.

Volgens essenscia vlaanderen moet de Vlaamse regering "dringend verantwoordelijkheidszin tonen door een stikstofakkoord te sluiten". Dat is in het belang van de natuur, maar ook in het belang van burgers en bedrijven, klinkt het. "Er heerst intussen al twee jaar juridische onzekerheid in allerlei vergunningsprocedures. Twee jaar na het initiële stikstofarrest en ruim een jaar na het krokusakkoord is het hoog tijd om nu eindelijk definitief knopen door te hakken."

De federatie benadrukt dat aan het aangepast beoordelingskader uit het krokusakkoord niet geraakt kan worden. Zo moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de uitstoot van ammoniak (vooral landbouw) - dat een grotere lokale milieu-impact heeft - en stikstofoxiden (voornamelijk transport en industrie). Bovendien is de bijdrage van de industrie aan de stikstofproblematiek zeer beperkt en al jaren dalend, aldus essenscia vlaanderen.

"De chemiesector heeft een minimaal aandeel in de totale stikstofdepositie in Vlaanderen. Bovendien blijven bedrijven investeren in de best beschikbare technieken om hun uitstoot verder te beperken", zegt Ann Wurman, directeur van essenscia vlaanderen. "Zonder stikstofakkoord hebben bedrijven echter geen duidelijk kader dat rechtszekerheid biedt voor broodnodige investeringen in de modernisering en vergroening van hun productie."

Bron: Belga


3/03 7u

Guido Willemse, melkveehouder en akkerbouwer uit Weelde, samen met familieleden. Vier van de vijf tractors van het bedrijf staan klaar en getooid om te vertrekken richting Brussel.

tractorprotestmaart23stikstof

3/03 4u

Zowat 2.500 tractoren verzamelen in Brussel voor protestactie

Zowat 2.500 tractoren zijn vrijdag in alle vroegte richting Brussel vertrokken, om actie te voeren tegen het landbouwbeleid van de Vlaamse regering. De actie zal heel wat verkeersgevolgen hebben in de hoofdstad.

's Ochtends zullen de colonnes tractoren vanuit alle Vlaamse provincies onder politiebegeleiding, via secundaire wegen, Brussel binnenrijden. Wie wil, kan de colonnes live volgen via www.tractorenactie.be. Inloggen doe je met gebruikersnaam 'actie' en wachtwoord 'brussel'.

Het is volgens de organisatoren de bedoeling om 12.00 uur te verzamelen aan de Brusselse Havenlaan. Om 11.30 uur gaan ze alvast massaal claxonneren. Vanaf de Havenlaan gaat het onder politiebegeleiding naar de Kleine Ring. Tussen 14.00 uur en 14.30 uur vertrekken de landbouwers uit Brussel.

De tractorenactie is een gezamenlijk initiatief van Boerenbond, ABS, Groene Kring, JongABS, VABS en Ferm voor Agravrouwen. Het stikstofakkoord zoals het nu voorligt, veroorzaakt een "sociaaleconomisch bloedbad" in de landbouwsector, klinkt het. Ze eisen een grondige bijsturing van het stikstofakkoord. De organisaties roepen de landbouwers wel op om vreedzaam te betogen, met aandacht voor de veiligheid.

De actie kan volgens de federale politie verkeershinder veroorzaken op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen. Op de website van de federale politie en de Boerenbond zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar met de verschillende vertrekplaatsen. De Brusselse politie raadt eveneens af om met de wagen naar de hoofdstad te komen.

Bron: Belga


2/03 16u38

BioForum laat weten dat het niet deelneemt aan de betoging

Hoewel BioForum niet deelneemt aan de protestactie van 3 maart in Brussel, vraagt de landbouworganisatie voor de biologische sector de politiek wel om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen dat leidt tot rechtszekerheid voor de landbouwers en het stikstofprobleem definitief oplost. 

Lees het volledige artikel hieronder:

BioForum grote afwezige op boerenbetoging, maar pleit wel voor robuust akkoord
Uitgelicht
Hoewel BioForum niet deelneemt aan de protestactie van 3 maart in Brussel, vraagt de landbouworganisatie voor de biologische sector de politiek wel om zo snel mogelijk tot een...
2 maart 2023 Lees meer


2/03 – 13u53

In heel Vlaanderen veel verkeershinder verwacht door tractorenactie

Vanuit heel Vlaanderen zullen op vrijdag 3 maart land- en tuinbouwers, met zeker 1.500 tractoren, naar Brussel trekken om er te betogen tegen het stikstofakkoord dat voorligt bij de Vlaamse regering. De actie kan volgens de federale politie verkeershinder veroorzaken op verschillende belangrijke verkeersassen in Vlaanderen. De Brusselse politie raadt af om met de wagen naar Brussel te komen.

In alle Vlaamse provincies zijn er verzamelpunten voor de aangekondigde betoging. Vanaf zes uur 's ochtends zullen actievoerders van daaruit met tractoren via secundaire wegen naar Brussel rijden, waar ze vanaf 10 uur worden verwacht. De land- en tuinbouwers zullen in de namiddag via dezelfde steenwegen de hoofdstad verlaten.

De uitvalswegen rond Brussel die de actievoerders zullen gebruiken zijn de N1, de N2, de N8 en de N9. Op de website van de federale politie en de Boerenbond zijn gedetailleerde kaarten beschikbaar met de verschillende vertrekplaatsen. De tactorcolonne zal onder meer door Lier, Mol, Diest, Hasselt, Sint-Truiden, Leuven, Mechelen, Torhout, Izegem, Tielt, Deinze, Gent, Oudenaarde, Dendermonde, Aalst en Ninove rijden.

De federale politie raadt bestuurders van voertuigen aan om de gewestwegen en de ruime omgeving errond te vermijden en om gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen, zoals de fiets of de trein. Wie kan, werkt vrijdag op aanraden van de federale politie het best thuis.

De Brusselse politie meldt dat de Reyerstunnel van de E40 naar het centrum en de Jubelparktunnel in de richting van de Wetstraat gedurende de hele dag (vanaf 10 uur) worden afgesloten. Ook de Annie Cordytunnel vanuit Koekelberg richting Zuid en de Havenlaan gaan dicht.

Waarschijnlijk wordt de kleine Brusselse ring en het kruispunt Kunst-Wet ontoegankelijk voor het autoverkeer, aldus de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Ook de Wetstraat en de Europese wijk kunnen zware hinder ondervinden.

Bron: Belga


2/03 13u14

Agrovoedingssector schaart zich achter landbouwers

De agrovoedingssector, vertegenwoordigd door sectorfederaties BCZ (Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie), BFA (Belgian Feed Association), FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees) en FENAVIAN (Federatie van de Verwerking van Vlees en andere eiwitten), onderschrijft de boodschap van de boeren aan het Vlaamse beleid: “zorg voor een goed stikstofakkoord, keur het GLB onmiddellijk goed en geef lokale voedselproductie een toekomst”.

De organisaties uit de Vlaamse agrovoedingssector erkennen de noodzaak van een reductie van de algemene stikstofuitstoot. “Dit kan enkel gerealiseerd worden met een aangepast stikstofakkoord dat ruimte laat voor innovatie, en toekomstperspectief en rechtszekerheid biedt aan actieve landbouwers. Enkel zo kunnen we samen de klimaat- en milieu-ambities realiseren”, schrijven ze in een gezamenlijk persbericht.

De sector pleit voor een continue verduurzaming van de hele dierlijke productieketen door middel van innovatie, technologische maatregelen, voedermaatregelen, verhandelbare stikstofrechten,… Hierdoor kunnen de doelstellingen inzake stikstofreductie volgens de organisaties gerealiseerd worden zonder een sociaaleconomisch bloedbad aan te richten, noch in de landbouw, noch in de agrovoedingsindustrie. “Daarom vragen wij, net als de landbouworganisaties, om een concreet, realistisch en uitvoerbaar beleidskader dat een toekomst biedt aan onze lokale voedselproductie, en rechtszekerheid geeft aan onze landbouwers. Want onze boeren hebben we broodnodig”, klinkt het.

Bron: eigen verslaggeving


Ook de toekomstige generatie maakt zich op om een statement te maken.

Foto via Facebook

boerenprotestkinderen

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek