BioForum grote afwezige op boerenbetoging, maar pleit wel voor robuust akkoord

Hoewel BioForum niet deelneemt aan de protestactie van 3 maart in Brussel, vraagt de landbouworganisatie voor de biologische sector de politiek wel om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen dat leidt tot rechtszekerheid voor de landbouwers en het stikstofprobleem definitief oplost.

2 maart 2023  – Laatste update 2 maart 2023 22:39
Lees meer over:
tractor bio_BioForum

“Dat we vandaag in deze politieke impasse zijn terechtgekomen, is het gevolg van jarenlang falend beleid”, klinkt het bij BioForum. “Politici hebben al die tijd de kop in het zand gestoken, totdat rechters hen met de neus op de feiten drukten. Het gebrekkige milieubeleid heeft immers de rechterlijke toets niet overleefd en stort de boeren in totale onzekerheid. Ook de biologische sector dreigt daarvan de dupe te worden.” 

BioForum roept de politici op om snel een degelijk PAS-akkoord goed te keuren, dat een rechtszeker kader biedt. “Het heersende landbouwmodel, met steeds meer intensieve en grootschaligere landbouw, heeft ervoor gezorgd dat onze natuur zich in een slechte toestand bevindt. Tussenkomst van het beleid is nodig”, aldus de landbouworganisatie. 

De organisatie wijst erop dat ze ook veel kritiek hadden op het stikstofakkoord dat de regeringspartners vorig jaar hebben goedgekeurd en heeft daarom ook een bezwaarschrift ingediend. “Het akkoord leek wel (tijdelijk) mededogen te hebben voor een deel van de biologische veehouders, maar was voor het overige in hetzelfde bedje ziek als het voorgaande beleid. Kern van het probleem is dat Vlaanderen regering na regering weigert na te denken over de vraag welke landbouw wenselijk is in de toekomst. Welk landbouwmodel is nog haalbaar en mogelijk, als je rekening houdt met alle uitdagingen die er staan aan te komen?” 

Het heersende landbouwmodel heeft ervoor gezorgd dat onze natuur zich in een slechte toestand bevindt. Tussenkomst van het beleid is nodig

BioForum

Robuuste landbouw 

Agro-ecologische landbouw, zoals biologische productie, is robuust, stelt BioForum. Biologische landbouw werkt aan het sluiten van de kringloop, is grondgebonden en doet dit in samenwerking met de omringende biodiversiteit. “Bio is een deel van de oplossing. Beleid dat dit tegenwerkt, is slecht beleid”, klinkt het. “Een aanpak die sterk inzet op technologie zoals dure luchtwassers, die de ammoniakuitstoot vooral in theorie vermindert, maar abstractie maakt van alle andere problemen en zelfs nieuwe problemen creëert, is geen goede aanpak. Een akkoord dat niet optreedt tegen dé oorzaak van het probleem, namelijk de enorme stikstofimport in het landbouwsysteem via kunstmest en overzeese soja, is een slecht akkoord.” 

In plaats van boeren verder op kosten te jagen, moet het beleid hen begeleiden naar een bedrijfsvoering die robuust is en toekomstperspectief biedt, vindt BioForum. “Flankerende maatregelen moeten landbouwers er niet enkel toe aanzetten te stoppen, maar hen ook helpen  de stap te zetten naar een circulaire, agro-ecologische en zelfs biologisch gecertificeerde landbouw. Ook dat is trouwens een van de Europese doelstellingen. Dit alles vergt overigens een bredere aanpak waarbij de gehele keten en uiteindelijk zelfs de consument moet meegenomen worden naar een agro-ecologisch voedselsysteem.” 

BioForum benadrukt nog dat Europa niet stil staat. “Vandaag gaat het over de Europees beschermde natuurgebiede. Straks moeten we werken aan de realisatie van de toekomstige natuurherstelwet, die nog een stap verder gaat. In de nabije toekomst zal Vlaanderen ook maatregelen moeten treffen om de biodiversiteit in landbouwgebieden, die ook zwaar onder druk staat, te beschermen. Blijft  Vlaanderen dan zijn de kop in het zand steken? Blijft Vlaanderen inzetten op dure technologieën, die de problemen niet oplossen, maar omzetten in andere milieu- en sociale problemen? Of gaat Vlaanderen eindelijk de koe bij de hoorns vatten en kiezen voor grondgebonden en circulaire landbouw en een agro-ecologische voedselsysteem?”

LIVEBLOG: Dit was de boerenbetoging in Brussel van vrijdag 3 maart
Uitgelicht
Het stikstofdebacle, het uitblijven van een goedkeuring voor het Vlaamse GLB, het nieuwe mestactieplan… Meer dan 2.800 land- en tuinbouwers van over heel Vlaanderen trekken op...
3 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: BioForum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek