Annulatieverzoek stikstofdecreet onontvankelijk: "Raad van State niet bevoegd"

De Raad van State kan zich niet uitspreken over het annulatieverzoek dat de Verenigde Veehouders hebben ingediend tegen het stikstofdecreet. Dat concludeert de auditeur bij de Raad van State, die dan ook adviseert het beroep onontvankelijk te verklaren. De zaak kan wel worden behandeld door het Grondwettelijk Hof, maar de Verenigde Veehouders willen eerst de lopende onderhandelingen tussen boerenorganisaties en de regering afwachten.

14 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 14 februari 2024 19:40 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

De vzw Verenigde Veehouders werd een tijd geleden opgericht om het stikstofakkoord van de Vlaamse regering juridisch aan te vechten. Op 20 december diende deze organisatie een verzoekschrift in bij de Raad van State om het stikstofdecreet te schorsen en nietig te verklaren. De organisatie laakt dat de tekst gebaseerd is op verkeerde cijfers. Bovendien brengt hij niet alleen de Vlaamse landbouw, maar de economische activiteit en welvaart in gevaar, luidt het.

De auditeur wees er vorige maand echter op dat de Raad van State niet bevoegd is om uitspraak te doen over de nietigverklaring. Dat kan enkel het Grondwettelijk Hof. Hij adviseert dan ook het beroep onontvankelijk te verklaren. Deze uitkomst leidt tot weinig verbazing bij Peter De Swaef, medeoprichter van de Verenigde Veehouders. “Ik had dit antwoord wel verwacht, maar 'niet geschoten is altijd mis'. Of we dus een nieuw annulatieverzoek indienen bij het grondwettelijk hof? Voorlopig niet. We willen de lopende onderhandelingen van ABS en Boerenbond afwachten.”

"Mensenrechten"

"Het stikstofdecreet moet weg, dat zeggen niet alleen wij, maar ook vooraanstaande juristen zoals professor Kurt De Ketelaere en advocaat Fernand Keuleneer”, zegt De Swaef. “De boerenstrijd gaat niet alleen over stikstof, het is ook een strijd voor het behoud van de democratische rechtsstaat. Het stikstofdecreet is in strijd met de basisprincipes van de rechtsstaat. 61 parlementsleden die trouw gezworen hebben aan de grondwet plegen meineed. Ze keuren een stikstofdecreet goed dat de universele rechten van de mens en de grondwet meerdere keren schendt. Denk maar aan het gelijkheidsbeginsel, en het recht van elke burger op een menswaardig bestaan. Een boer dwingen om 30 procent van zijn veestapel in te leveren zodat zijn bedrijf niet rendabel is en failliet gaat, dat kan niet.”

Volgens De Swaef leunt het stikstofdecreet op foutief cijfermateriaal. “De industrie zal zeer zwaar in de problemen komen als er met juiste cijfers gerekend wordt”, zegt hij. “Wat dat betreft publiceren we weldra een nieuw artikel op onze website.”

“De meeste politici hebben geen flauw benul waar ze mee bezig zijn”, zegt De Swaef tot slot. “Alleen weten ze dat ze voor Natuurpunt rijden en de boeren ondertussen flink belazeren. Wat ze niet beseffen is dat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zo hard zijn best gedaan heeft om de boeren te nekken, met gefraudeerde hoge ammoniak- en lage stikstofoxidecijfers. Dat metingen in real-time met de nieuwste gesofisticeerde toestellen voor de werkelijke ammoniak maximaal 1 kg stikstof registreren, maar voor stikstofoxide uit onder andere de industrie en transport meer dan 30 kilogram NO2-N. Met andere woorden, de industrie raakt niet meer vergund.”

Open brief Vlaamse dierenartsen: “Dit is waarom de veehouders onze steun verdienen”
Uitgelicht
De vereniging van Vlaamse dierenartsen (VeDa) laat in een open brief weten de geweldloze acties van de Vlaamse veehouders te ondersteunen. “Als beroepsgroep zijn we al decenni...
5 februari 2024 Lees meer

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek