Enkele honderden tractoren op viaducten provincie Antwerpen

Enkele honderden tractoren hadden zich gisteravond opgesteld op viaducten, pleinen en andere zichtbare plaatsen in de provincie Antwerpen. Met de wilde actie, die ook elders in Vlaanderen sporadisch opvolging vond, wilden de boeren publieke aandacht krijgen voor het stikstofakkoord. Zij waren hiervoor geïnspireerd door tractoracties bij onze Noorderburen. In tegenstelling tot Nederland bleef het hier wel kalm. In Limburg ging een aantal landbouwers in gesprek met minister Jo Brouns (cd&v).

29 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 30 juni 2022 9:28
Lees meer over:
tractoren op viaduct

Een veertigtal tractoren en andere landbouwvoertuigen had zich gisteren rond acht uur verzameld voor het gemeentehuis van Weelde, één van de boerenverzamelpunten in de provincie Antwerpen. Vanuit deze verzamelpunten vertrokken de boeren in colonnes naar zichtbare locaties in de regio, naar pleinen, parkings van supermarkten, maar vooral viaducten. Doel was zich op een ludieke manier te tonen aan de burgers en aandacht te vragen voor de gevolgen van het Vlaamse stikstofakkoord die volgens de boeren niet mals zijn.

Initiatiefnemer van de wilde boerenactie was varkensboer Ton Van Limpt uit de gemeente Weelde. Inspiratie haalde hij uit Nederland waar de boeren aanvankelijk ook vredelievend demonstreerden met tractoren. Om Nederlandse toestanden te voorkomen - daar liepen de boerenacties immers uit de hand - riep hij in whatsappgroepen herhaaldelijk geen overlast te veroorzaken voor het publiek. “We hebben de consument juist nodig om het stikstof akkoord terug te draaien”, stelt hij.

Ton Van Limpt

We hebben de consument nodig om het stikstofakkoord terug te draaien

Ton Van Limpt - Varkensboer en een van de iniatiefnemers van de wilde tractorenactie

"Voedselveiligheid en betaalbaarheid in gedrang"

Gelegen in het Turnhoutse Vennengebied, dat extra strenge stikstofregels kent, ziet de toekomst van zijn bedrijf er somber uit. “Consumenten weten niet wat hun boven het hoofd hangt. Als de stikstofplannen doorgaan, moeten duizenden boeren hun bedrijf sluiten. Dat heeft een enorme impact op de voedselveiligheid, zekerheid en betaalbaarheid”, legt hij de achtergrond van de actie uit.

Wat als een lokaal initiatief startte, mondde via social media uit tot een brede actie met sporadische sympathisanten over heel Vlaanderen. Zo gingen ook boeren in Kaprijke, Oost-Vlaanderen, de straat op. Het zwaartepunt van de actie lag echter in de provincie Antwerpen. Op tientallen viaducten aan de E19, tussen Breda en Antwerpen en aan de E34 tussen Antwerpen en Eindhoven, stonden tientallen tractoren uitgestald.

Viaduct E34 ter hoogte van Arendonk
E34

Waar Van Limpt zijn tractor over het viaduct aan de E34 ter hoogte van Arendonk parkeerde, was loonwerker Jelle Pauwels uit Vlimmeren (Beerse) met zij voertuig naar het viaduct in Wuustwezel over de E19 gereden. "Ik moest daar toevallig in de buurt zijn om loonwerk te doen voor een melkveehouder.“ Vanuit het verzamelpunt in Brecht verspreidden de boeren, die Pauwels op een vijftigtal schat, zich over een aantal locaties in de buurt.

Aandacht van de pers

In navolging van de uitvoerige persaandacht voor de boerenacties in Nederland, was er ook een delegatie journalisten naar Weelde afgereisd. “Als er opstandjes dreigen dan komt de pers wel in actie”, klinkt het uit sarcastisch uit de mond van een toeschouwer. Van Limpt had zich aanvankelijk voorgehouden om alleen live in de uitzending zijn zegje te doen om zo te voorkomen dat media "de boodschap verdraaien."

Ton Van Limpt_wordt geinteviewd

Gesprek met Brouns op gemeentehuis Kinrooi

Ook in Limburg kwamen er boze en bezorgde boeren op straat. Tientallen onder hen trokken ook naar het gemeentehuis in Kinrooi waar Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) hen stond op te wachten. Hij ging er in gesprek met de landbouwers. Hoewel een aantal media kozen voor spectaculaire koppen als 'Minister Brouns omsingeld door Limburgse landbouwers', bleef het zeer rustig.

"Ik denk dat we op een kruispunt staan voor de landbouw en de uitdagingen zijn bekend. Ik heb altijd gezegd en zal blijven herhalen dat we de toekomst voor de landbouw samen zullen maken", zo sprak de minister. "De stikstofuitstoot van Vlaanderen is na die van Nederland de grootste van Europa. We dragen daar allemaal de verantwoordelijkheid voor. Ook de landbouw." Brouns pleitte voor dialoog om het evenwicht te zoeken tussen landbouw, natuur, industrie, mobiliteit, wonen en toerisme in het kleine stukje Vlaanderen. "Dat is een grote uitdaging, maar ik wil die samen met jullie aangaan."

De minister beloofde donderdagochtend op Radio 1 ook om de bezwaren die zijn ingediend tegen het stikstofakkoord ernstig te bekijken. "Het is nu de belangrijkste boodschap voor ons in Brussel om rekening te houden met die bezwaren om tot een evenwichtig kader te komen waarin er een toekomst is voor de Vlaamse land- en tuinbouwers en dat met respect voor die heel kwetsbare natuur." Hij beloofde dat er in de zomer zal verder gewerkt worden om de bezwaren zo snel mogelijk te behandelen en antwoorden te bieden om tot een stevig vergunningenkader te komen in het najaar.

Protest van de Nederlandse boeren steeds grimmiger
Uitgelicht
Opnieuw zijn boze boeren actie gaan voeren bij het huis van de Nederlandse minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Mark Rutte reageert geschokt, maar de Nederla...
29 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Gazet van Antwerpen / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek