header.home link

Protest van de Nederlandse boeren steeds grimmiger

29 juni 2022

Opnieuw zijn boze boeren actie gaan voeren bij het huis van de Nederlandse minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Mark Rutte reageert geschokt, maar de Nederlandse boeren bereiden zich voor op nieuwe, harde acties. Maandag willen ze de Nederlandse luchthavens blokkeren.

Lees meer over:

Het is de tweede dag op rij dat boeren betogen tegen het stikstofbeleid bij het woonhuis van de minister. Dinsdagavond duwden boze boeren een politieauto opzij waarna zo’n 40 à 50 tractoren de straat konden inrijden. De situatie bij het huis van de minister was zo onveilig dat agenten voor hun eigen veiligheid moesten kiezen, meldt de politie Gelderland. Ze konden daardoor niet direct ingrijpen toen boeren door een afzetting van de politie wisten te breken.

Volgens de Nederlandse politie zijn bij de actie “duidelijk grenzen overschreden. Een politieauto is vernield en er is een giertank (mesttank, red.) geleegd. De situatie was dreigend en onacceptabel, ook richting hulpverleners”, schrijft de politie op Twitter. De politie wil degenen die betrokken waren bij de vernielingen opsporen. “De openbare orde is verstoord en er zijn vernielingen gepleegd. Ook is er de nodige afval gestort.”

Behalve mest werd met een hakselaar ook hooi of stro door de straat geblazen. Ook werd op het terrein van de minister met vuurwerk gegooid. Een geparkeerde politieauto werd door de boeren gevuld met hooi. Om de boeren van zichzelf en de auto’s af te houden stonden agenten paraat met wapenstokken.

Over de grens

“Ze gaan echt over grenzen heen”, verklaarde politiechef Willem Woelders gisteravond in de talkshow Op1. “Dit is gewoon intimiderend en bedreigend. Wij zullen daartegen optreden. Dat demonstranten voor de woning van minister Van der Wal staan is onacceptabel. Je mag je verhaal doen, maar wat hier is gebeurd is intimiderend.”

Maandag plaatste de politie nog een bewakingspost bij het huis van Van der Wal. Momenteel geldt rond het huis een noodverordening. Dat maakt de gemeente Harderwijk, de thuisgemeente van de minister, bekend. Het gebied rond de woning is een 'veiligheidsrisicogebied'. Dat betekent dat er onder meer preventief gefouilleerd mag worden.

FWXQcLaXgAIDVFN

Ruim twee weken geleden werd voor het eerst bij het huis van de bewindsvrouw betoogd en afgelopen week plaatsen onbekenden strobalen in de straat. Dat gebeurde nadat zij haar stikstofplannen had gepresenteerd.

Eerder op de dag riepen premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz de boeren nog op om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. Rutte noemde boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici “onacceptabel”.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft de actie aan het huis van minister van der Wal intussen streng veroordeeld. “Deze kleine groep gaat echt alle grenzen te buiten”, klinkt het. Hij roept op om “beschaafd te demonstreren”. De actie is “slecht voor de zaak waar zij voor staan”.

Van der Wal en alle andere betrokkenen zijn “natuurlijk ontzettend geschrokken”, zegt Rutte. Al wil hij daarover weinig kwijt “omdat zij niet wil dat het over haar gaat”. De premier staat in contact met de hoofdrolspelers, op wie de gebeurtenissen volgens hem enorme indruk hebben gemaakt.

“Met deze boeren ga ik natuurlijk even niet in gesprek”, aldus Rutte. Maar met de volgens hem overgrote meerderheid die fatsoenlijk wil protesteren, gaat het overleg voort. Rutte werd opgeroepen om wegens de ongeregeldheden terug te keren naar Nederland, maar hij kan naar eigen zeggen niet weg van de NAVO-top. Ook van de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir kreeg Van der Wal een steunbetuiging.

Luchthavens plat?

Nederlandse boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen." De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport.

Ook wordt er opgeroepen distributiecentra voor levensmiddelen en de Rotterdamse haven als doelwit voor acties te kiezen. De oproep wordt gedaan in verschillende kanalen, waaronder op Whatsapp en Telegram. "Onze regering is nog niet onder de indruk van de acties van de agrarische sector en plattelanders. Tijd voor grote acties vanaf maandag 4 juli 2022. Nederland dicht maar hou het netjes", zo luidt een van de oproepen.

De boeren krijgen de oproep de acties vanuit hun eigen regio's te organiseren. Boerenactiegroep Agractie stelt de oproep te hebben gezien maar zegt dat ze niet betrokken is bij de organisatie.

Bron: HLN / Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek