Milieuorganisaties roepen op om bezwaar in te dienen tegen ethaankraker Ineos

Op zaterdag 11 november loopt bij het Departement Omgeving het openbaar onderzoek af naar de ethaankraker die chemiereus Ineos wil bouwen in Antwerps havengebied. Het milieueffectenrapport (MER) van de kraker ligt daar opnieuw ter discussie. Milieubewegingen Climaxi en Ineos Will Fall vragen om bezwaarschriften in te dienen tegen de miljardeninvestering.

6 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 november 2023 15:10
Lees meer over:
Ineos_Ineos

Afgelopen zomer werd de vergunning voor de ethaankraker geschrapt omdat Ineos niet voldoende had aangetoond wat de impact van de stikstofuitstoot was op de Brabantse Wal en omdat bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning “routinematig en achteloos” had toegekend. Daarop maakte Ineos een nieuw, lijvig dossier van maar liefst 800 pagina’s. Waar Ineos het “de tot dusver meest gedetailleerde passende beoordeling ooit opgemaakt voor een industrieel project” noemt, zien de milieuorganisaties dat anders.

“Het dossier is een kaartenhuis", stelt Katrin Van den Troost van Climaxi. "De Vlaamse regering gelooft alle beloftes van Ineos, maar in het nieuwe rapport staan enkel beloftes en geen concrete, bindende afspraken", aldus nog Van den Troost. De klimaatorganisaties stellen verder dat de kraker zal werken op fossiele brandstoffen zoals schaliegas, en roepen dan ook op om bezwaarschriften in te dienen tegen de vergunning van Ineos Project One. 

Volgens Ineos is de ethaankraker de grootste investering in de Europese chemie sinds de eeuwwisseling en zal het project 450 jobs opleveren. "De ethaankraker die wij bouwen in de haven is de meest duurzame van haar soort en dus leggen we de lat alsmaar hoger", klonk het eerder bij het Britse chemiebedrijf. "De koolstofemissies zijn maar liefst drie keer lager dan de gemiddelde kraker in Europa. In vergelijking tot de tien procent beste presteerders in Europa, stoot onze installatie minder dan de helft uit."

De klimaatbewegingen beweren tot slot dat in het milieueffectenrapport (MER) nergens plannen met een tijdslijn te vinden zijn voor koolstofopvang (CCS) in de kraker, de elektrificatie van de ovens of de overschakeling op groene waterstof.  “Met andere woorden: Ineos belooft een ethaankraker die ooit, als het CEO Jim Ratcliffe uitkomt, klimaatneutraal zal worden”, klinkt het.”

Volgens Ineos Will Fall is deze MER is een gemiste kans voor de overheid om een streng en doortastend klimaatbeleid te voeren. “Deze vergunning moet een stok achter de deur zijn. Als Ineos zich niet aan haar afspraken houdt om te vergroenen, moet onze overheid kunnen ingrijpen. Met deze MER is dat onmogelijk, het staat vol beloftes maar er ontbreken concrete afspraken”, aldus Nele Coen.

De Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie zal samenkomen op 12 december over de ethaankraker. Of minister Demir dit jaar nog aan de slag gaat met het dossier, is koffiedik kijken.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek