Boerenbond: "Maatregelen voor boeren getroffen door stikstofakkoord worden uitgehold"

Boerenbond is niet te spreken over het uitvoeringsbesluit van het instrumentendecreet dat de Vlaamse regering vorige week goedkeurde. De organisatie stelt vast dat het landbouwers zeer moeilijk wordt gemaakt om beroep te doen op de koopplicht. Een instrument dat landbouwbedrijven die ernstig getroffen worden door het stikstofakkoord, nodig zullen hebben. “Dit vraagt een onmiddellijke rechtzetting, of heel wat landbouwers dreigen in de kou te blijven staan”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

27 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 27 november 2023 20:53 Griet Lemaire
Lees meer over:
Slogan_DSC02077

Koopplicht door overheid

De principiële goedkeuring van het uitvoeringsbesluit van het Instrumentendecreet lag vorige week op de regeringstafel en werd daar goedgekeurd. In het Instrumentendecreet bundelt de Vlaamse overheid heel wat instrumenten waaronder een aantal ‘koopplichten’. De Vlaamse overheid is onder bepaalde voorwaarden immers verplicht de onroerende goederen aan te kopen die door eigenaars vrijwillig te koop worden aangeboden. Het gaat dan over eigenaars, ook landbouwers, die door bepaalde overheidsbeslissingen ernstige schade oplopen. 

Het stikstofakkoord voorziet dergelijke koopplichten in het kader van het flankerend beleid. Zo kunnen piekbelasters, de zogenaamde rode bedrijven, hun gebouwen en gronden vrijwillig te koop aanbieden aan de Vlaamse overheid, net als hun gronden gelegen binnen Habitatrichtlijngebied (SBZ-H). Bedrijven waarvan meer dan 20 procent van het gebruiksareaal door nulbemesting wordt getroffen, zouden zich kunnen beroepen op de koopplicht voor wat betreft hun gronden. Ook in het kader van natuurherstel zouden bedrijven beroep kunnen doen op de koopplicht vanwege de overheid. 

Drempel te hoog

“We moeten echter vaststellen dat de Vlaamse regering met haar beslissing van verleden week deze maatregel sterk uitholt waardoor het flankerend beleid een lege doos dreigt te worden”, zegt voorzitter Ceyssens. “De drempel om in aanmerking te komen voor een dergelijke koopplicht wordt zo hoog gelegd, dat heel wat landbouwers uit de boot zullen vallen.” In het uitvoeringsbesluit staat immers dat de koopplicht enkel geldt wanneer het arbeidsinkomen van een getroffen bedrijf twee derde onder het gewestelijk inkomen komt te liggen.

“Deze ontvankelijkheidsvoorwaarde is veel te hoog. Het flankerend beleid dat is voorzien in het stikstofakkoord wordt volledig gefnuikt door de extra voorwaarde”, luidt het. Volgens Boerenbond zullen landbouwers die geconfronteerd worden met een aanzienlijke waardevermindering van hun landbouwbedrijf in de kou blijven staan. “De koopplichten zijn een belangrijke hoeksteen van het flankerend beleid in het stikstofdossier. Het is voor ons onbegrijpelijk dat de Vlaamse overheid dit flankerend beleid nu al begint uit te hollen zelfs nog voor het stikstofakkoord decretaal is vastgelegd”, aldus Lode Ceyssens. “Deze beslissing doet ons opnieuw ernstig twijfelen over hoe serieus de Vlaamse overheid haar eigen akkoord neemt.”

Na mentaal lijden ook financieel in de kou?

Boerenbond vraagt dan ook om een ernstig en doordacht flankerend beleid uit te werken dat landbouwers niet in de kou laat staan. “Doet de overheid dit niet, dan is de enige oplossing de maatregelen die een impact hebben op onze landbouwbedrijven uit het stikstofakkoord te schrappen. Landbouwers hebben mentaal al enorm geleden onder de hele stikstofsaga, hen ook financieel ten gronde richten zou ondenkbaar en onmenselijk zijn”, klinkt het bij de landbouworganisatie.

Wat wijzigt er tegenover het vorige stikstofakkoord?
Uitgelicht
Milder voor de landbouwsector is zowat de meest gehoorde samenvatting van het nieuwe stikstofakkoord dat in de nacht van maandag op dinsdag werd afgesloten. “Toch blijft de ui...
14 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek