800 pagina's tellende passende beoordeling van Ineos volstaat niet voor ANB

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) is van oordeel dat de passende beoordeling voor de ethaankraker van Ineos onvoldoende informatie bevat over mogelijke betekenisvolle aantasting of onherstelbare schade aan de omliggende natuur. “Om die reden kan de ontwerptekst project-MER niet gunstig geadviseerd worden”, zo staat te lezen in het advies van ANB.

28 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 november 2023 17:09 Griet Lemaire
Lees meer over:
Ineos Project One_copyright Ineos

“Meest gedetailleerde passende beoordeling ooit”

Op 4 oktober van dit jaar liet Ineos weten dat het een uitgebreide passende beoordeling klaar heeft die de impact van de stikstofuitstoot van zijn nieuw te bouwen ethaankraker op de nabijgelegen natuur in kaart brengt. Dat uitgebreid milieuonderzoek kwam er nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen op 20 juli de vergunning voor de ethaankraker vernietigde. Volgens de Raad werd de impact van de stikstofdepositie op de natuur onvoldoende onderzocht en leverde bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning “routinematig en achteloos” af.

Deze 800 pagina’s tellende passende beoordeling noemde het bedrijf zelf “pionierswerk” en “de tot dusver meest gedetailleerde passende beoordeling die ooit is opgemaakt voor een industrieel project”. Het milieuonderzoek werd opgesteld door een team van ervaren MER-deskundigen en biodiversiteitsexperten van de Belgische en Nederlandse afdeling van studiebureau Arcadis. "We vertrouwen erop dat dit zal resulteren in de goedkeuring van de vergunning en kijken uit naar een spoedige realisatie van Project One", zei het chemiebedrijf er toen nog over.

Natuuraantasting niet met zekerheid uit te sluiten

Maar daar denkt ANB nu anders over. De passende beoordeling werd ingediend als onderdeel van de ontwerp-MER naar aanleiding van de gewijzigde projectversie en werd voor adviesverlening naar de bevoegde instantie bij ANB gestuurd. Op 8 november oordeelde ANB in een zeven pagina’s tellende rapport dat het aan de hand van het voorliggend dossier over onvoldoende informatie beschikt om met zekerheid uit te sluiten dat er een betekenisvolle aantasting zal zijn van de instandhoudingsdoelstellingen van de speciale beschermingszone. Er kon ook niet uitgesloten worden dat er onvermijdbare en onherstelbare schade zal optreden in VEN-gebieden.

Volgens Tom Cochez, onderzoeksjournalist bij Apache die het rapport van ANB bestudeerde, haalde Ineos in zijn passende beoordeling tal van studies aan die aantonen dat er geen wetenschappelijke studies bestaan die (negatieve) effecten tonen van beperkte deposities van stikstof op een bepaalde habitat. Volgens de experten die de passende beoordeling opstelden, zouden de effecten op het terrein niet meetbaar en/of aantoonbaar kunnen worden gemaakt door gangbaar analytisch en ecologisch onderzoek.

De conclusie van het advies stelt “niet gunstig” en geeft voorwaarden. Wie die voorwaarden bekijkt, weet één zaak zeker: het advies is (zeer) negatief voor Ineos

Tom Cochez - Onderzoeksjournalist Apache

Daar is ANB het niet mee eens en het verwijst daarvoor naar een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Die studie zegt dat er niet zoiets bestaat als hoeveelheden die zo beperkt zijn dat ze geen impact hebben”, citeert Apache. “Het ANB-advies stelt de relatie tussen de omvang van de stikstofdepositie en de soortenrijkdom en samenstelling van de habitatwaardige vegetatie, het niet toelaten om een ondergrens aan te duiden van bijkomende stikstofdepositie, waaronder ecologische effecten uitgesloten kunnen worden.”

“Gelet op het voorzorgsbeginsel van het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu kan de ontwerptekst niet gunstig geadviseerd worden. Deze dient aangevuld te worden op basis van bovenstaande opmerkingen”, zo luidt de conclusie van het advies van ANB.

Gunstig, niet gunstig of gunstig onder voorwaarden?

De publicatie van het artikel van Apache zorgde op X meteen voor discussie. Daar stelde Jeroen Denaeghel, woordvoerder van ANB, dat er geen sprake is van een negatief advies, maar van een advies met opmerkingen/werkpunten. “Er is een essentieel verschil in de vergunningsverlening tussen ‘niet gunstig’ en ‘negatief’. Een niet gunstig advies impliceert extra nood aan informatie en werkpunten waardoor de vergunning nog kan worden gegeven. Bij een negatief advies is de deur toe, hier staat hij nog open”, verduidelijkt Denaeghel.

De Apache-journalist noemt deze reactie van de ANB-woordvoerder “een discussie over het geslacht van de engelen”. “Negatieve en positieve adviezen bestaan niet. Formeel kan een advies gunstig, ongunstig of gunstig onder voorwaarden zijn. Dus niet negatief of positief en ook niet ‘niet gunstig onder voorwaarden’ zoals de woordvoerder het formuleert. De conclusie van het advies stelt “niet gunstig” en geeft voorwaarden. Wie die voorwaarden bekijkt, weet één zaak zeker: het advies is (zeer) negatief voor Ineos.”

Stad Antwerpen en haven herbevestigen gunstig advies voor Ineos
Uitgelicht
Zowel de stad Antwerpen als de haven hebben opnieuw een positief advies uitgesproken over de ethaankraker die het Britse chemiebedrijf Ineos wil bouwen. Dat meldt havenschepen...
27 november 2023 Lees meer

Bron: Apache / eigen berichtgeving

Beeld: Ineos

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek