"Twee derde van bedrijven op rode lijst uit 2015 wil vrijwillig stoppen"

Twee derde van de landbouwbedrijven die op de lijst van rode bedrijven uit 2015 stonden, zijn al vrijwillig een traject naar stoppen gestart. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zondag gezegd in VTM Nieuws over het stikstofdossier. "Voor hen is er dus al een oplossing in de maak", aldus de cd&v-minister.

30 januari 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2023 19:31
Lees meer over:

In februari van vorig jaar bereikte de Vlaamse regering een akkoord rond de aanpak van het stikstofprobleem. Voor de landbouw hield de deal onder meer in dat een 41 'rode' bedrijven die bijzonder veel stikstof uitstoten - de zogenaamde piekbelasters - tegen 2025 moeten sluiten.

Die lijst met zogenaamde 'piekbelasters' bestond in een eerste versie in 2014 nog uit 135 bedrijven. Die lijst werd na kritiek in 2015 teruggebracht tot 58 bedrijven en in het recente krokusakkoord van de Vlaamse regering bleven er dus nog 41 over. Minister Brouns had het zondag over de lijst uit 2015, met 58 bedrijven (wel degelijk 58 in plaats van 54). Daarvan stapten er eerder al verschillende mee in een uitkoopregeling.

De cd&v-minister benadrukte zondag dat al 35 van die meer dan 50 bedrijven er intussen vrijwillig voor hebben gekozen om te stoppen. "Wat de andere bedrijven betreft, moeten we er vooral naar kijken of zij sinds 2015 nog inspanningen hebben gedaan om hun stikstofuitstoot te reduceren", aldus de minister. "De mate waarin ze dat gedaan hebben, is ook voor hen een oplossing. Die lijst kan wat mij betreft dus alleen maar korter worden."

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) bevestigde zondag dat inderdaad "35 bedrijven op een totaal van 58 die opgenomen zijn in de concept-nota PAS, een aanvraag hebben ingediend voor flankerend beleid". 13 van die 35 bedrijven hebben een dossier ingediend na het stikstofakkoord van februari 2022, luidt het.

Minister Brouns benadrukte zondag ook dat er "zo snel mogelijk" een akkoord over het stikstofdossier moet komen. "Zoals de boeren zeggen, mag er geen minuut meer gewacht worden", klonk het.

Tegen het ontwerp van stikstofakkoord zijn 20.000 bezwaarschriften ingediend. Die moeten ernstig worden genomen, aldus de minister. "Wij gaan die nu allemaal inzien om te komen tot een robuust vergunningenkader dat in de toekomst standhoudt", zei minister Brouns, die toevoegde dat daarmee deze week is gestart.

Herbekijk het interview met minister Brouns in VTM Nieuws.

Vlaamse regering wil vrijdag akkoord over Vlaams GLB-plan
Uitgelicht
De Vlaamse regering wil komende vrijdag landen met het Vlaams plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat zegt minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). Het is...
28 januari 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek