Nederland: Ruim 1.200 aanvragen voor uitkoopregeling, één op drie is ‘piekbelaster’

Net zoals in België loopt in Nederland een vrijwillige uitkoopregeling voor veebedrijven met als doel de stikstofdepositie in natuurgebieden krachtig terug te dringen. Meer dan 1.200 dossiers werden ingediend, dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eén op de drie aanvragers zijn ‘piekbelasters’.

5 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 5 december 2023 14:16 Joris Rigo

Vrijwillige uitkoopregeling

In Nederland hebben tot hier toe al 1.219 veehouders zich aangemeld voor de vrijwillige uitkoopregeling, die in Nederland 'Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties' heet. Eén op drie aanvragen (423) gebeurde door ‘piekbelasters’, wat bij ons de zogenaamde rode bedrijven zijn. Bij 284 dossiers is er bij aanvraag nog geen duidelijkheid of de landbouwer in aanmerking komt voor de uitkoopregeling. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal daarover beslissen. De uitkoopregeling is een maatregel die het kabinet heeft genomen om de stikstofdepositie in natuurgebieden drastisch te verlagen.

Varkenshouders blijken het meeste interesse te hebben in de regeling. Bijna 525 varkensboeren hebben zich aangemeld. Ook 325 melkveehouders, 182 pluimveehouders en 115 vleeskalverhouders dienden een dossier in. Er zijn ook nog 72 aanvragen gedaan door boeren die meerdere diersoorten houden. De meeste aanvragen komen uit Noord-Brabant (322) en Gelderland (308), gevolgd door Limburg (228) en Overijssel (187).

Lbv en Lbv-plus in beeld - 4 december 2023

Indieningstermijn voor piekbelasters loopt nog

De belangstelling voor de uitkoopregeling heeft een flinke eindspurt gemaakt want op 22 november stond de teller op 850 aanmeldingen. Bedrijven die wilden intekenen op de algemene stoppersregeling, konden hun dossier tot en met 1 december indienen. Piekbelasters krijgen nog tot begin april van volgend jaar om hun dossier in te leveren. Piekbelasters die stoppen met hun landbouwactiviteiten, komen in aanmerking voor een hogere vergoeding dan boeren die geen piekbelaster zijn.

De publieke omroep NOS schrijft dat piekbelasters, die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden, de mogelijkheid hebben zich voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf te laten uitkopen. Bedrijven die niet onder het statuut van piekbelaster vallen, kunnen tot 100 procent van de waarde van het bedrijf krijgen. Volgens RTL Nieuws zijn er honderden miljoenen euro's beschikbaar gesteld om boeren uit te kopen als oplossing voor de stikstofcrisis. Voor piekbelasters is 975 miljoen euro beschikbaar. Voor andere bedrijven wordt 500 miljoen euro uitgetrokken, die verdeeld wordt onder varkenshouders (115 miljoen), pluimveehouders (115 miljoen) en melkveehouders (270 miljoen).

RVO behandelt de ingediende dossiers en zal uiterlijk 1 juni 2024  de ondernemers informeren of de aanvragen al dan niet in aanmerking komen voor de uitkoopregeling. Wanneer het vooropgestelde budget wordt overschreden worden de aanvragen gerangschikt op volgorde van kosteneffectiviteit. Er wordt dan gekeken naar de verhouding tussen de hoeveelheid stikstofneerslag die wordt voorkomen en het subsidiebedrag, meldt RVO.

Veehouders die volgens de rijksdienst recht hebben op subsidies krijgen zes maanden de tijd om het toegekende bedrag al dan niet te accepteren. Volgens RVO geven de cijfers dan ook een beeld van de belangstelling voor de uitkoopregeling en geven ze per definitie niet het aantal veehouders weer dat effectief op één of meerdere locaties zal stoppen.

In Vlaanderen enkel voor varkenshouders

In België loopt de tweede oproep om een aanvraag voor de stopzettingsregeling in te dienen nog tot en met 19 januari 2024. Die is alleen gericht naar varkenshouders. Bij de eerste oproep tekenden uiteindelijk 236 varkensboeren in op een totaal van 980 bedrijven die in aanmerking kwamen.

Versoepelde uitkoopregeling varkenshouderij start op 6 november
Uitgelicht
Wat eerst een foute datum bleek, blijkt nu toch een correcte officiële datum. Vanaf 6 november zullen varkenshouders zich kunnen aanmelden voor de tweede oproep van de vrijwil...
27 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwe oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek