Landbouwsector: “Wat gezond boerenverstand zou wellicht wonderen verrichten”

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is niet verontwaardigd dat de Raad van State “het kaduuk decreet op cruciale punten zo goed als van tafel veegt.”  ABS reageert dat er meer nodig zal zijn dan een paar juristen om een nieuw stikstofdecreet te maken. Boerenbond vraagt in dit licht aan de regering om de uitgestoken hand aan te nemen en om aan de slag te gaan met de oplossingen die ze aanbieden. “We hopen dat er geluisterd wordt en een nieuwe open blik op de zaak wordt geworpen”, aldus Boerenbond. De nieuwe belangengroep Farmers Defence Force is dan weer heel wat minder toegevend en eist het ontslag van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

3 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 oktober 2023 19:50
Lees meer over:
protest groene kring kruisen_NB

ABS stelt vast uit zijn eerste lezing “dat het kaduuke voorstel van decreet op cruciale punten zo goed als van tafel werd geveegd door de Raad van State.” Volgens het boerensyndicaat concludeerde de Raad van State ook onder meer de stelling van ABS: dat men als overheid bij de berekeningen van de impactscore om piekbelasters aan te duiden, een loopje neemt met de realiteit en maar wat doet met de cijfers die beschikbaar zijn. “Het is voor reeds langer duidelijk dat de overheid niet alle kaarten op tafel legt, laat staan correct omgaat met alle gemeten waarden. Dat is onaanvaardbaar en is op zijn minst opzienbarend, tenzij je die cijfers bewust manipuleert en misbruikt omdat het past in een bepaalde visie voor een welbepaald gebied. Wij vermoeden het tweede scenario”, aldus ABS.

De kans is volgens ABS reëel dat dit advies aangegrepen zal worden om verdere, onbegrijpelijke verstrengingen te eisen. “Bovenop zal de vergunningsverlening verder in het honderd lopen. Dossier per dossier zal de afwikkeling een persoonlijke aanpak vragen. Dat kan tot een andere beslissing leiden dan redelijkerwijs verwacht, wat voor ons als ondernemers al van bij de start van een vergunningsprocedure en bij elke hervergunning nooit tot zekerheid zal leiden. Of hoe je een zelf gecreërde onzekerheid enkel nog maar uitvergroot”, aldus ABS. “Het dossier ligt nu terug op de regeringstafel, maar er zal meer nodig zijn dan een paar juristen om een stikstofdecreet te maken. Wat gezond boerenverstand kan hier wellicht wonderen verrichten.”

Boerenbond: “Politici moeten terug naar de tekentafel”

Er is snel een oplossing nodig voor alle landbouwers, kmo’s en industriële bedrijven wiens vergunning binnenkort afloopt en die geen enkel kader hebben voor een verlenging. Dat reageert Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. “De politiek moet helemaal terug naar de tekentafel voor een nieuw stikstofdecreet.”

“Het advies van de Raad van State toont aan dat de indieners van het decreet op een dood spoor zaten”, zegt Ceyssens. “We zien vele van onze eerder gemaakte opmerkingen terug in het advies. Denk maar aan de impactscore, de piekbelasters, de aanpak in het Turnhouts Vennengebied en de vergunningsdrempels die amper toepasbaar zijn. Dit is niet op te lossen met wat lapwerk, men moet van op de grond een nieuw decreet bouwen, samen een integrale aanpak herdenken waarbij alle belanghebbenden bij betrokken worden.”

“In juni vorig jaar dienden we een lijvig bezwaarschrift in. We hadden veel opmerkingen en stelden veel vragen. Maanden geleden hebben we oplossingsrichtingen geformuleerd om weg te geraken uit de stikstofcrisis. Noch ons bezwaarschrift, noch onze oplossingsrichtingen werden ernstig en met een open geest bestudeerd”, stelt Ceyssens. “We hopen dat de politiek nu de keuze maakt om samen met de betrokkenen aan tafel te gaan zitten, met open vizier en gericht op oplossingen. We hebben al veel gedaan en willen nog veel meer doen.”

Daarnaast is het voor Ceyssens belangrijk dat er snel rechtszekerheid komt voor iedereen wiens vergunning de komende periode afloopt en nu geen kader heeft om een nieuwe vergunning aan te vragen. Hiervoor kijkt de voorzitter naar het Vlaams parlement “om hen een toekomst te bieden tot er een voldoende toetsingskader is.”

“De agrovoedingsindustrie is de grootste verwerkende industrie van ons land: 34.325 bedrijven met 120.000 voltijdse jobs die samen zo’n 60 miljard omzet genereren”, stelt Ceyssens. “Op veel landbouwbedrijven en binnen de volledige agrovoedingsindustrie zorgt het stikstofdossier voor zeer veel onzekerheid en onrust. Hoe langer deze crisis duurt, hoe meer straf Vlaams ondernemerschap er verloren gaat. Bovendien brengt het ons geen stap dichter bij de doelstellingen voor stikstofreductie.”

“De landbouwsector wil zijn verantwoordelijkheid nemen. De uitstoot kunnen we verder verminderen op een manier waarop we een sociaaleconomisch bloedbad in de Vlaamse agrovoedingsketen, te beginnen bij onze boeren, vermijden. De vergunningverlening voor de hele Vlaamse economie moet weer op de rails. Dat kan alleen als de politiek en de sector samenwerken”, besluit Ceyssens.

Jonge boeren zijn twee jaar verloren. Het is tijd voor een akkoord dat duurzaamheid en perspectief wel combineert

Groene Kring

Groene Kring roept de regering op om de politieke spelletjes achterwege te laten

De vereniging voor jonge land- en tuinbouwers wil dat sector mee aan tafel gaat om samen op zoek te gaan naar een akkoord dat verduurzaming combineert met perspectief voor jonge land- en tuinbouwers.

“Het advies van de Raad bevestigt onze zorgen” stelt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring. “De Raad van State is immers bijzonder kritisch over zowel het stikstofdecreet als bepaalde fundamenten van de gehele stikstofaanpak. Hier waarschuwde Groene Kring meer dan een jaar geleden al voor tijdens het openbaar onderzoek.”

“Dat dit decreet überhaupt werd ingediend is des te problematischer”, vult Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring aan. “Wij vragen al twee jaar om stikstofbeleid dat perspectief voor jonge boeren combineert met de nodige verduurzaming. Jonge boeren hebben nu al te veel tijd verloren en dreigen dat opnieuw te moeten doen.”

Groene Kring stelt dat het advies van de Raad van State duidelijk maakt aan de regering dat er nood is aan een nieuw akkoord, waar perspectief voor jonge boeren en stikstofreductie wel gecombineerd worden. “Enkel zo worden zowel de landbouw als de natuur de nodige vooruitzichten geboden”, aldus Groene Kring.

Volgens de vereniging is het ook tijd om tot een gedragen, haalbaar en doelgericht kader te komen. Dat kan door een overleg op te zetten met de hele sector. “Toen we in maatpak voor de Vlaamse regering stonden, vroegen we al voor een sectoroverleg om op zoek te gaan naar beleid dat werkt voor zowel boeren als natuur. Die vraag wordt steeds dringender. De Vlaamse Regering moet daar nu naar handelen door in gesprek te gaan met boeren, en niet over hen,” besluit Van Hecke.

We vragen ook aan de regering om op korte termijn een decretaal antwoord te bieden op de vergunningen die binnenkort aflopen

Boerenbond

Farmers Defence Force eist ontslag van Zuhal Demir

De recent opgerichte belangenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) Belgium ziet in het advies van de Raad van State aanleiding voor het ontslag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “De raad wijst de stikstofplannen van de regering naar de prullenmand. Hiermee wordt de politiek, met N-VA voorop, feitelijk wanbeleid in de schoenen geschoven. Er hebben minister voor minder ontslag genomen”, vertelt FDF-voorzitter Bart Dickens.

Bart Dickens was deze zomer positief gestemd over zijn toekomst als melkveehouder in het Turnhouts Vennengebied dat extra streng getroffen wordt door de stikstofplannen. “Ooit komt de waarheid naar boven”, zij de toen kersverse voorzitter van de net opgerichte Farmers Defence Force.

Het advies van de Raad van State over het voorstel van stikstofdecreet is volgens hem een stap in de goede richting. “Er komt schot in de zaak. De Raad van State is duidelijk niet akkoord met de plannen van deze regering. Zij stellen, net zoals wij, ernstige vraagtekens bij de onderliggende rekentools en het onderscheid dat er gemaakt wordt tussen landbouw en industrie. Ook de strenge maatregelen die men in het Turnhouts Vennengebide voorzien heeft, zijn volgens de Raad op drijfzand gebaseerd.”

Volgens Dickens wordt de overheid, de N-VA in het bijzonder, op deze manier "afgestraft voor haar dwaasheden en hooghartigheid". De voorzitter van FDF heeft geen goed woord over voor wat hij noemt de “Nieuwe Vlaamse Arrogantie” en vindt dat in dit geval Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir tot verantwoording geroepen moet worden. “De landbouw, Ineos, het Ventilus-project: alles is onvergunbaar en loopt in de soep. Dit is wanbeleid en dat zal zich steeds meer tegen de partij keren."

Dickens is waakzaam voor euforie en houdt de situatie naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten. “De politiek gaat alles uit de kast halen om zich hieruit te redden en verder te kunnen met het bestaande decreet, zonder opnieuw te moeten beginnen. Wij gaan er bovenop zitten dat het decreet wel terug naar de tekentafel gaat.”

vzw Verenigde Veehouders: "Kunnen we nog spreken van democratische rechtsstaat?"

“Als in een democratische rechtstaat de grondwet en de rechten van de mens door beleidsmakers met de voeten getreden worden en als bedrog door overheidsdiensten jarenlang gebruikt wordt om een onmenselijk beleid te voeren, spreken we dan nog over een democratische rechtstaat?” Die vraag stelt Peter De Swaef van vzw Verenigde Veehouders zich af naar aanleiding van het advies van de Raad van State op het stikstofdecreet.

Volgens vzw Verenigde Veehouders kloppen de stikstofberekeningen niet. “Natuurpunt en VMM hebben met leugens en bedrog het aandeel van de veehouderij opgeklopt”, klinkt het. Metingen in de buitenlucht hebben volgens de vzw uitgewezen dat het gemiddelde ammoniakgehalte enkele microgrammen per kubieke meter is, terwijl de NOx uit industrie en verkeer opmerkelijk hogere concentraties halen dan de landbouw.

Verenigde Veehouders lanceert naar aanleiding van het advies een oproep. “Gezocht voor het openbaar bestuur: personen die wel intelligent zijn, die in staat zijn om te rekenen, logisch te redeneren en de rechten van de mens te kennen en te respecteren, die geld van derden kunnen beheren als een goede huisvader, die fatsoen hebben en onkreukbaar zijn”, aldus de organisatie.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek