Tien stikstofreducerende technieken in behandeling bij WeComV

nieuws

Het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV) behandelt momenteel tien aanvragen tot erkenning als stikstofemissiereducerende techniek. Over één techniek wordt eerstdaags beslist, voor vijf andere is er een advies van WeComV in voorbereiding en vier aanvragen worden eerst nog onderzocht op volledigheid. Dat antwoordde Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) op een schriftelijke vraag van Bart Dochy (cd&v).

12 december 2024 Griet Lemaire
Ammoniakstripper

Van een AEA-lijst en PAS-lijst naar een AER-lijst

Op dit moment staan er al verschillende technieken op de AEA-lijst en de PAS-lijst. De AEA-lijst dateert van 2004 toen de verplichting tot het bouwen van AEA-stallen enkel gold voor varkens en pluimvee en niet voor runderen of andere diersoorten. Naast die AEA-lijst is er ook een PAS-lijst (Programmatische Aanpak Stikstof). Deze PAS-lijst bevat ammoniakemissiereducerende maatregelen die landbouwers kunnen gebruiken om de bijdrage van hun bedrijf aan de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden te verminderen. Op deze lijst staan niet alleen staltechnieken, maar ook voeder- en managementtechnieken voor rundvee, pluimvee, varkens en vleesgeiten.

Sinds in juli van dit jaar het decreet werd gepubliceerd over de ammoniakemissiereducerende maatregelen, zijn de AEA-lijst en de PAS-lijst samengevoegd tot één lijst van ammoniakemissiereducerende (AER) maatregelen waaruit landbouwers een geschikte maatregel kunnen kiezen om hun ammoniakuitstoot te beperken. Doordat die beide lijsten nu verankerd zijn in een decreet, kunnen de erkende reductiepercentages niet meer bijgesteld worden in vergunningen van landbouwers die al afgeleverd zijn.

Het is de bedoeling dat deze lijst van bestaande AER-maatregelen verder wordt aangevuld, maar dat verliep tot voor kort niet echt vlot. Tussen 2019 en 2024 werden er geen nieuwe technieken erkend omdat een wettelijk kader ontbrak, vervolgens was er te weinig personeel en ook waren er geen Vlaamse meetprotocollen waardoor er moest teruggegrepen worden naar meetprotocollen uit het buitenland. Intussen zijn deze problemen achter de rug en is het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veeteelt (WeComV), een onafhankelijk wetenschappelijk orgaan, dat zich buigt over de erkenningsaanvragen, in werking.

Tien aanvragen in behandeling

Bedrijven die hun techniek op de AER-lijst willen krijgen, moeten die laten beoordelen door WeComV. Vandaag is er één techniek die op het punt staat erkend te worden. Volgens minister Brouns wordt er eerstdaags beslist over het ammoniakemissiereducerend systeem ‘Lely Sphere’ dat zowel kan ingezet worden bij melk- als vleesvee (ouder dan twee jaar). Deze zou een reductiepercentage kunnen bereiken van 77 procent.

Over vijf andere technieken bereidt WeComV momenteel een advies voor. Het gaat onder meer om een behandeling van vloeibare stalmest voor melk- en vleesvee, om een warmtewisselaar met luchtmengsysteem die de strooisellaag droogt bij slachtkuikens, om een luchtwasser voor varkens, om het toevoegen van benzoëzuur in varkensvoeders en om een pocketvergister met stikstofstripping van dagverse mest voor zowel rundvee, pluimvee als varkens.

Tot slot zijn er ook vier vragen tot erkenning ingediend, maar die worden op dit moment nog onderzocht op de volledigheid. Het gaat om drijvende ballen voor vleeskalveren tot acht maanden, om een volièrehuisvesting voor pluimvee waarbij 30 tot 55 procent van de leefruimte bestaat uit een rooster, een chemische luchtwasser die tot 70 procent ammoniakreductie garandeert bij pluimvee, varkens en vleeskalveren tot acht maanden. Tot slot is er ook nog een techniek die mikt op ammoniakreductie door leegstand bij vleeskalveren tot acht maanden.

Melkveehouder slaat drie vliegen in één klap met pocketvergister
Uitgelicht
Dries Maenhout en Brenda Dewinter, melkvee- en varkenshouders uit Poeke, investeerden vorig jaar in een pocketvergister voor het opwekken van stroom uit mest. Door de nabewerk...
11 december 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek