header.home link

Grote tractorenactie op 1 december tegen uitblijven definitief stikstofkader

Boerenbond, Groene Kring en Ferm roepen hun leden op om op woensdag 1 december te protesteren tegen het uitblijven van een definitief stikstofkader. “Al sinds 25 februari zitten onze bedrijven op slot. En het is nu al duidelijk dat de beloofde deadline voor een nieuw stikstofkader niet zal gehaald worden”, klinkt het. Daarom plannen de organisaties een grote tractorenactie.

23 november 2021  – Laatste update 23 november 2021 15:33
Lees meer over:

"Moordende onzekerheid"

Sinds het stikstofarrest van 25 februari is het voor Vlaamse veebedrijven nog nauwelijks mogelijk om vergunningen te krijgen, niet alleen voor uitbreidingen maar ook vergunningsvernieuwingen zitten in het slop. “Dat zorgt voor moordende onzekerheid bij onze bedrijven”, zeggen de landbouworganisaties. “Ze zitten al sinds het stikstofarrest de facto op slot.”

De Vlaamse regering beloofde een definitief stikstofkader voor het einde van het jaar, maar voor Boerenbond, Groene Kring en Ferm is het al duidelijk dat die deadline niet gehaald zal worden. Hoever het concreet staat met het stikstofdossier, daar hebben de organisaties bovendien het raden naar. “Wij worden nergens bij betrokken en we hebben nog geen officiële communicatie over de stand van zaken ontvangen”, legt Boerenbondwoordvoerder Vanessa Saenen uit.

Normaal gezien moest er voor de zomer al gecommuniceerd worden over het beleid waarvoor gekozen zou worden, maar tot op vandaag is dat niet duidelijk. “Zelfs onze vragen om een oplossing voor korte hervergunningen blijven onbeantwoord”, aldus Saenen. Het getalm liegt de landbouworganisatie zwaar op de maag.

Zelfs onze vragen om een oplossing voor korte hervergunningen blijven onbeantwoord

Vanessa Saenen - Woordvoerder Boerenbond

"Koudweg in de steek gelaten"

“Genoeg is genoeg. Boeren voelen zich met de rug tegen de muur gezet en zijn de regelgeving die geen rekening houdt met de realiteit van de sector helemaal zat”, klinkt het. “Wij willen, net als in het verleden, blijven samenwerken om oplossingen te vinden, maar we aanvaarden het niet dat de Vlaamse regering ons koudweg in de steek laat.”

De organisaties stellen dat de maat voor de land- en tuinbouwers echt vol is. “Het is hoog tijd voor een sterk signaal naar de overheid”, is te horen. Daarom roepen Boerenbond, Groene Kring en Ferm hun leden op tot grote tractorenacties over heel Vlaanderen op woensdag 1 december. In alle provincies zullen er tractoren te vinden zijn. “Het is niet de bedoeling om het verkeer te blokkeren, maar het mag duidelijk zijn dat wanneer veel tractoren op straat komen, dit voor de nodige verkeershinder zal zorgen”, verduidelijkt Saenen.

De landbouworganisaties hopen op een grote opkomst zodat aan heel Vlaanderen duidelijk kan gemaakt worden “wat we denken van een Vlaamse regering die met de toekomst van duizenden bedrijven speelt”. “Niet alleen de bedrijven worden getroffen, het uitblijven van een definitief kader nekt ook alle gezinnen achter die bedrijven”, aldus nog Saenen.

Europese boeren protesteren op 13 december tegen EU-beleid

Ook op 13 december staat een protestactie van landbouwers op het programma. Die dag trekken duizenden tractoren richting Brussel, om te protesteren tegen de stijgende kosten die Europese maatregelen hen dreigen te bezorgen. Landbouworganisaties uit meerdere Europese landen steunen de grootschalige manifestatie in Brussel, waar die dag een Europese landbouwraad gepland staat.

Volgens Jos Ubels van de Nederlandse landbouworganisatie Farmers Defence Force (FDF) is het de bedoeling dat "enkele duizenden tractoren" die dag naar Brussel trekken. Landbouwers uit onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland plannen naar Brussel te komen. "De Europese Unie heeft heel wat plannen, die het kostenplaatje voor de landbouwer verhogen. Dat zal een negatief effect hebben op de inkomens van de boeren", aldus Ubels.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek