nieuws

West-Vlaanderen en Antwerpen investeren in oplossingen om ammoniakuitstoot te reduceren

nieuws

Provincie West-Vlaanderen steunt drie projecten die stikstofuitstoot reduceren. Het gaat om een stikstofreducerend project op een varkensbedrijf, een pluimveestal en een luchtwasser. Ook provincie Antwerpen wil nieuwe technieken of technologieën exploreren rond ammoniakreductie. Daarvoor is ze nog op zoek naar ideeën en praktijkervaringen uit de melkveesector, onder meer van boeren, adviseurs en onderzoekers.

Vandaag Jozefien Verstraete
Ventilatoren  hooibeekhoeve

Om de veehouderij te ondersteunen om de stikstofdoelstellingen te halen, werd het project ‘Rammonia’ opgestart door Proefbedrijf Pluimveehouderij, Hooibeekhoeve, ILVO, Inagro en het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL). Het partnerschap zoekt zowel naar nieuwe ideeën als aanpassingen van bestaande technieken die nog niet op de lijst van ammoniak emissiereducerende maatregelen staan.

Suggestie uit brede sector zijn welkom

Voor de varkens- en pluimveesector zijn er reeds verschillende voorstellen beschikbaar. Maar voor de melkveesector zoeken de vijf onderzoeksinstellingen nog naar innovatieve ideeën en suggesties. “Alle ideeën zijn welkom, van melkveehouders en bedrijven tot onderzoekers en adviseurs”, klinkt het. Uit deze input zal dan de meest beloftevolle maatregel worden geselecteerd voor verder onderzoek. “Het zal ook effectief uitgemeten worden voor het bepalen van het reductiepercentage”, duiden de onderzoekscentra. Het uiteindelijke doel is om één maatregel of techniek te ontwikkelen die kan worden toegevoegd aan de AER-lijst.

“De focus ligt op een haalbare maatregel die breed toepasbaar is voor verschillende soorten melkveebedrijven. Dit betekent dat er gekeken wordt naar zowel brongerichte maatregelen, zoals bijvoorbeeld voeder- of mestadditieven, als naar end-of-pipe maatregelen, zoals een luchtwasser”, klinkt het verder. Iedereen uit de sector die ideeën of ervaringen heeft, wordt door de onderzoeksinstellingen aangemoedigd om de bevraging in te vullen en hun inzichten te delen.

Steunbedragen tot 100.000 euro

In het kader van het West-Vlaamse subsidiereglement ‘PAS-klare Innovaties’, heeft de provincie begin juli drie stikstofprojecten goedgekeurd die ze zal steunen: Hof Ten Bussche uit Poperinge, Instaltec van Roeselare en de Circlair luchtwasser.

In het eerste project, op varkensbedrijf Hof Ten Bussche, wordt verse mest via een spoelsysteem afgevoerd en meteen vergist. Via die vergisting wordt dan warmte en stroom geproduceerd. Er zal worden geïnvesteerd in meetapparatuur die de ideale frequentie van het dagelijks weghalen van de mest zal bepalen.

Het tweede project in de varkenshouderij is de luchtwasser Circlair, de spin-off van KU Leuven. De luchtwasser kan naar schatting zo’n 90 procent van de ammoniak opvangen uit de afgevoerde lucht en verbruikt veel minder water dan klassieke systemen. Daarbovenop is het eindproduct een zeer hoogwaardige meststof(ammoniumnitraat) met een hele hoge bemestingswaarde. "Dit maakt de technologie veelbelovend voor reiniging van lucht in stallen", klinkt het.

Drogere vloer, grotere reductie

Bij pluimveestal Instalec worden twee technieken gecombineerd met als doel een maximale reductie van ammoniakuitstoot. Zo wordt enerzijds gebruik gemaakt van met absorberende zouten behandelde pellets op basis van stro als stalstrooisel. "Dit is een techniek die in het buitenland reeds zijn certificering behaald heeft", duidt de provincie. Anderzijds zal een warmtewisselaar de inkomende verse lucht opwarmen met afgevoerde stallucht, waardoor zich een lagere relatieve vochtigheid in de stal ontwikkelt. Dit zorgt op zijn beurt voor een drogere vloer. “Er wordt verwacht dat deze gecombineerde aanpak resulteert in een grote emissiereductie van ammoniak”, aldus West-Vlaanderen.

De projecten zullen worden begeleid en opgevolgd door Inagro. “Deze brede samenwerking tussen beleid, praktijk en onderzoek vormt de sleutel tot haalbare en gedragen oplossingen die boeren echt vooruithelpen. Op deze manier wil provincie West-Vlaanderen voluit gaan voor een duurzame en toekomstgerichte landbouw”, stelt gedeputeerde Naeyaert, bevoegd voor landbouw.

Op de PAS-beurs voor rundveehouders: "Wachten op duidelijkheid, hopen op oplossingen"
Uitgelicht
Veel volk, veel vragen en een vurige hoop op bijsturingen en duidelijkheid van de overheid: zo viel de afgelopen infobeurs rond PAS-technieken samen te vatten. De beurs van Fe...
25 juni 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek