Acht op tien rundveehouders vrezen tussentijdse stikstofdoelstelling niet te halen

nieuws

Tachtig procent van de rundveehouders verwacht de tussentijdse stikstofdoelstelling van vijf procent tegen eind 2025 niet te halen. Dat blijkt uit een enquête van Boerenbond. De landbouworganisatie vraagt een pragmatische aanpak en roept de overheid op om snel duidelijkheid te scheppen over concrete maatregelen.

24 april 2025 Isabelle Braet
Lees meer over:
veeteeltvleesveekoe

Boerenbond bevroeg eind maart ruim 1.100 van zijn leden over de tussentijdse reductiedoelstelling die deel uitmaakt van het stikstofdecreet. Daarin is bepaald dat melkvee- en vleesveehouders tegen eind 2025 een emissiereductie van vijf procent moeten realiseren. Tegen 2030 moeten melkveebedrijven zelfs 25 procent minder uitstoten.

Uit de bevraging blijkt dat 95 procent van de rundveehouders op de hoogte is van de stikstofdoelstellingen. Toch blijkt de praktische uitvoering een struikelblok. "Het feit dat 95 procent van onze rundveehouders op de hoogte is van de regelgeving en doelstellingen is al een eerste belangrijke stap in het hele stikstofdossier", zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. "We merken ook veel bereidheid bij onze landbouwers om tussentijdse inspanningen te leveren, maar het proces stokt duidelijk bij de implementatie van technieken in de praktijk. Hierdoor wordt het moeilijk om de doelstelling tegen eind dit jaar te halen."

Gebrek aan technieken en duidelijkheid

Volgens de enquête verwacht 80 procent van de rundveehouders problemen bij het behalen van de doelstelling. De oorzaken zijn uiteenlopend. “47 procent van de veehouders geeft aan dat er een technisch probleem is”, zegt Ceyssens. “Dat kan gaan om een gebrek aan toepasbare technieken, of om leveringsproblemen bij toeleveranciers. Daarnaast geeft 24 procent aan dat het administratief niet lukt om tijdig de vergunning aan te passen. Tot slot weet 30 procent eigenlijk niet hoe ze concreet aan de slag moeten gaan.”

Boerenbond vraagt de overheid om dringend werk te maken van duidelijkheid en ondersteuning. "Een belangrijke voorwaarde om de stikstofreductiedoelstellingen te behalen, is dat er voldoende en haalbare technieken beschikbaar zijn. Zo kan een bedrijfsleider op maat van zijn bedrijf kiezen welke maatregel het meest geschikt is, maar die keuze heeft hij momenteel niet. Als er zelfs al mogelijkheden voorhanden zijn", zegt Ceyssens. "Daarom vragen wij dat de overheid gezond boerenverstand toepast. Ze moet snel duidelijkheid scheppen over de interpretatie van de doelstelling van vijf procent, snel haalbare en betaalbare reductietechnieken erkennen en voldoende tijd geven om die te installeren. De deadline van eind 2025 is niet realistisch."

We merken veel bereidheid bij onze landbouwers om inspanningen te leveren, maar het proces stokt duidelijk bij de implementatie van technieken in de praktijk

Lode Ceyssens - Voorzitter Boerenbond

Mestrobot en weidegang populairste maatregelen

De mestrobot of mestschuif blijkt de populairste techniek onder de huidige PAS-maatregelen, gevolgd door weidegang. Aanpassingen aan de roostervloer of het installeren van een luchtwasser zijn minder populair omdat ze moeilijker te implementeren zijn. Sommige veehouders overwegen ook om het aantal dieren te verminderen, vooral bedrijven die toch al plannen hebben om te stoppen of over te laten.

Zorgen over 2030-doelstelling

Naast de tussentijdse doelstelling is ook de langetermijndoelstelling van 25 procent tegen 2030 voor melkveehouders een bron van bezorgdheid. Slechts één procent van de bedrijven voldoet daar vandaag al aan. Meer dan de helft van de melkveehouders weet bovendien nog niet wat die doelstelling concreet betekent voor hun bedrijf.

Boerenbond heeft intussen een procedure lopen bij het Grondwettelijk Hof tegen het stikstofdecreet. De organisatie stelt dat het decreet gebaseerd is op onnauwkeurige modellen, verouderde cijfers en geen rechtszekerheid biedt.

grafiek_PAS_Belangrijkste belemmeringen
grafiek_PAS_voorkeurmaatregelen
Vlaams bezoek aan Nederland: “Wetenschap niet de heilige graal in stikstofdossier”
Uitgelicht
“De wetenschap biedt geen pasklare antwoorden voor het stikstofbeleid.” Tot die conclusie kwam een delegatie van Vlaamse politici en stallenbouwers na een werkbezoek aan de Ne...
24 april 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek