Twee emissiereducerende maatregelen voor potstallen ingediend bij WeComV

nieuws

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) laat weten dat er twee ammoniakemissiereducerende maatregelen voor potstallen zijn voorgelegd aan het Wetenschappelijk Comité Luchtemissies Veehouderij (WeComV) voor advies. Veehouders met een potstal hebben momenteel geen werkbare technieken om aan de vereisten van het stikstofdecreet te voldoen. “We moeten deze kwestie opgelost krijgen”, aldus Brouns.

7 april 2025 Jozefien Verstraete

Het stikstofdecreet verplicht veehouders hun stikstofemissies te verminderen. Dit kunnen ze doen door de veestapel te reduceren of ammoniakemissiereducerende (AER) maatregelen te nemen. Voor potstalhouders is deze laatste optie nauwelijks haalbaar omdat er geen werkbare technieken beschikbaar zijn. Dat probleem werd vorige week nog aangekaart door Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

In een potstal wordt de stal niet uitgemest maar wordt de stalvloer telkens voorzien van een nieuwe laag verse stro. Hierdoor ontstaat een strobed voor de dieren, maar ook hoogwaardige stalmest die de veehouder kan gebruiken. Tijdens de parlementaire commissie Landbouw erkende minister Brouns het duurzame karakter van de potstal en het gebrek aan werkbare technieken. Toch is een uitzondering op het stikstofdecreet voor potstalhouders volgens hem niet mogelijk. “Het is betreurenswaardig dat voor een duurzaam systeem zoals een potstal, goed voor dierenwelzijn en bodem, tot op heden geen techniek voorhanden is. Dat is ook altijd mijn grote kritiek op het stikstofbeleid geweest: het richt zich te eenzijdig op de uitdagingen waarvoor de sector stond”, aldus Brouns. “Ik wil de potstalhouders zeker niet benadelen, we zullen de kwestie dus opgelost moeten krijgen.”

Het is betreurenswaardig dat voor een duurzaam systeem zoals een potstal tot op heden geen techniek voorhanden is

Jo Brouns - Vlaams minister van Omgeving en Landbouw

Momenteel liggen twee mogelijke AER-maatregelen bij het WeComV voor advies. De eerste maatregel is beweiding, wat ook voor melkveehouders met potstallen een haalbare optie zou moeten worden. Tot op heden is beweiden immers niet toegestaan, omdat onder meer het strobed volgens de geldende regels onaangeroerd moet blijven. Aangezien melkkoeien tweemaal daags gemolken worden in de stal, is dat in de praktijk moeilijk uitvoerbaar.

WeComV buigt zich nu onder meer over de vraag hoeveel emissiereductie  beweiding in combinatie met een potstal voor melkvee oplevert, en of deze maatregel een plaats kan krijgen op de AER-lijst.

Een tweede maatregel die bij WeComV ter advies voorligt is de werking van een mestschuif op niet-gestrooide delen van de potstal. “Ik verwacht het advies op korte termijn”, aldus Brouns. Verder laat hij weten dat zijn diensten aangespoord werden om volop in te zetten op het aanreiken van dergelijke technieken aan WeComV. In de commissie riep hij ook alle parlementsleden op om hetzelfde te doen. “Als er ideeën of technieken zijn waarvan wij hier nog niet op de hoogte zijn, geef ze aan mij door. Dan gaan we er meteen mee aan de slag.”

Potstal als probleemstal? Geen haalbare technieken om stikstof te beperken
Uitgelicht
Het stikstofdecreet verplicht veehouders hun stikstofemissies te reduceren. Voor potstalhouders is dit nauwelijks haalbaar, omdat technische ingrepen binnen hun systeem niet w...
23 maart 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek