In Nederland willen al 563 veehouders zich laten uitkopen omwille van stikstof
nieuwsIn Nederland zijn al 563 veehouders in een stopzettingsregeling gestapt van de overheid. Het gaat vooral om varkenshouders (219) en melkveehouders (136). Door het uitkopen van veebedrijven wil Nederland de stikstofuitstoot van landbouwsector terugdringen. Ruim de helft van de veehouders die zich aangemeld hebben voor de stopzettingsregeling, hebben nog geen beslissing genomen.
Waar Vlaanderen een opkoopregeling heeft voor de varkenshouderij, heeft Nederland het programma ‘Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Daarmee wil het land de stikstofneerslag van de Nederlandse veehouderij terugdringen. Landbouwbedrijven met varkens, melkvee, kippen of kalkoenen kunnen instappen op deze beëindigingsregeling wanneer de stikstofneerslag van hun bedrijf op minstens één overbelast Natura 2000-gebied boven een bepaalde drempelwaarde uitkomt. Ook zogenaamde piekbelasters komen in aanmerking voor de regeling.

Al 175 varkensbedrijven gingen in op Vlaamse uitstapregeling
22 oktober 2024Volgens de Nederlandse website Nieuwe Oogst deden 1.459 veehouders een aanvraag om in aanmerking te komen voor de Lbv-regeling. Dat konden ze doen tot 1 december 2023. Voor de piekbelasters loopt het traject nog. Zij kunnen tot 20 december 2024 een aanvraag tot bedrijfsbeëindiging doen. Een derde van het aantal aanvragen komt uit de varkenshouderij (553). Vanuit de melkveesector kwamen er 401 aanvragen, de pluimveesector telde 222 aanvragen en de vleeskalversector 189. Daarnaast waren er nog 94 aanvragers die meerdere veehouderijtakken op het bedrijf hebben.
Ondertussen hebben vrijwel alle veehouders een voorstel tot compensatie gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarvan hebben 219 varkenshouders, 73 pluimveehouders, 136 melkveehouders, 101 kalverhouders en 34 veehouders met meerdere diersoorten zich akkoord verklaard met het voorstel en definitief aangegeven te stoppen. In totaal hebben 57 van de 1.459 veehouders hun aanvraag ingetrokken. Dat betekent dat 839 veehouders nog moeten beslissen of ze deelnemen.
Met deze regeling zegt Nederland de stikstofneerslag op kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden naar beneden te willen brengen zodat de natuur zich kan herstellen. Het budget voor het gewone Lbv-programma bedraagt 1,1 miljard euro. Voor de piekbelasters is het budget nog een stuk hoger: het bedraagt 1,82 miljard euro.

Bron: Nieuwe Oogst / eigen berichtgeving